Θρίλερ με τον Nord Stream: Εκρήξεις σε περιοχές με διαρροή κατέγραψαν οι σεισμολόγοι, υποψίες για δολιοφθορά

Κανένα σχόλιο

Οι διαρροές αερίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 διερευνώνται από τη Γερμανία ως σκόπιμες επιθέσεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την σουηδική τηλεόραση SVT οι σεισμογράφοι τόσο στη Σουηδία όσο και στη Δανία κατέγραψαν ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις στην ίδια περιοχή με τις διαρροές αερίου τη Δευτέρα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για εκρήξεις», λέει ο Björn Lund, λέκτορας σεισμολογίας στο Σουηδικό Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο, SNSN.

Η τριπλή διαρροή σε Nord Stream 1 και 2 τη Δευτέρα διερευνώνται ως πιθανή δολιοφθορά.

Το Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο της Σουηδίας εντόπισε δύο καθαρές εκρήξεις στην περιοχή τη Δευτέρα. Μία από τις εκρήξεις είχε μέγεθος 2,3 Ρίχτερ και καταγράφηκε σε έως και 30 σταθμούς μέτρησης στη νότια Σουηδία.

«Μπορείτε να δείτε καθαρά πώς τα κύματα αναπηδούν από το κάτω μέρος προς την επιφάνεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν μια έκρηξη. Είχαμε ακόμη και έναν σταθμό στο Gnosjö που το πήρε αυτό το υλικό», λέει ο Björn Lund, ο οποίος είναι λέκτορας σεισμολογίας και διευθυντής του σουηδικού εθνικού σεισμικού δικτύου.

Στην ίδια περιοχή

Η πρώτη έκρηξη καταγράφηκε στις 02:03 τα ξημερώματα της Δευτέρας και η δεύτερη στις 19:04 το βράδυ της Δευτέρας.

"Sponsored links"

Οι προειδοποιήσεις για τις διαρροές αερίου ήρθαν από τη Ναυτική Διοίκηση στις 13:52. και 8:41 μ.μ. τη Δευτέρα, αντίστοιχα, αφού τα πλοία εντόπισαν φυσαλίδες στην επιφάνεια.

Το SVT έχει λάβει τις συντεταγμένες των εκρήξεων και βρίσκονται στην ίδια περιοχή όπου καταγράφηκαν οι διαρροές αερίου.

Η τελευταία φορά που καταγράφηκε παρόμοιο σεισμολογικό συμβάν στην περιοχή ήταν το 2016. Σύμφωνα με τον Björn Lund, δεν είναι περιοχή που χρησιμοποιείται συνήθως για ασκήσεις από την άμυνα.

TT Grafik

«Συνήθως παίρνουμε πληροφορίες για εκρήξεις που γίνονται υποβρύχια, στο πλαίσιο ασκήσεων αλλά μερικές φορές όχι. Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχουμε λάβει καμία πληροφορία».

Σύμφωνα με τον Björn Lund, οι πληροφορίες για τις εκρήξεις έχουν διαβιβαστεί στις σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Έτοιμος» ο Λευκός Οίκος να υποστηρίξει τους Ευρωπαίους

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας διεξάγουν την έρευνα. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές τους», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου σε σχέση με τις διαρροές στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.

Αρνούμενος να κάνει “εικασίες” για τα αίτια των διαρροών αυτών σε μια κρίσιμη υποδομή για την παράδοση του ρωσικού φυσικού αερίου, ο εκπρόσωπος αυτός πρόσθεσε: «Αυτό δείχνει τη σημασία των κοινών μας προσπαθειών για την εξεύρεση εναλλακτικών προμηθειών φυσικού αερίου για την Ευρώπη».

«Εγκέφαλος» η Μόσχα λέει το Κίεβο

Οι ανεξήγητες διαρροές που ανακαλύφθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα είναι το αποτέλεσμα «τρομοκρατικής επίθεσης σχεδιασμένης» από τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα το Κίεβο, χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία.

«Η μεγάλης κλίμακας διαρροή φυσικού αερίου στον Nord Stream 1 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη από τη Ρωσία και μια πράξη επίθεσης εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

topontiki.gr

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live