Θυσιάζεται ο φυσικός πλούτος της Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Το θλιβερό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από την έκδοση, “Η Ελλάδα τότε και τώρα: Διαχρονική χαρτογράφηση των καλύψεων γης 1987-2007”.

Του Σωτήρη Μεταξά

Ο περιβαλλοντικός φάκελος της Κρήτης στην πορεία των τελευταίων δύο δεκαετιών συνοδεύεται από εφιαλτικά συμπεράσματα για το φυσικό πλούτο του νησιού. Τα δάση δίνουν τη θέση τους σε γεωργικές εκτάσεις ενώ φαίνεται πως τίποτα δεν μπορεί να βάλει ανάχωμα στο φαινόμενο που φέρνει την Κρήτη στην … κόκκινη ζώνη της ελληνικής περιφέρειας με ελάχιστη κάλυψη γης από “ζώνες” πρασίνου.

"Sponsored links"

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το prismanews.gr μέσα σε διάστημα 20 χρόνων (από το 1987 μέχρι το 2007) 664 χιλιάδες στρέμματα φυσικής βλάστησης μετατράπηκαν σε γεωργικές εκτάσεις. Η Κρήτη χάνει συνεχώς στρέμματα φυσικών εκτάσεων την ώρα που αυξάνεται η αντίστοιχη αύξηση των γεωργικών και αστικών καλύψεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα δάση κωνοφόρων.

Το 1987 η έκτασή τους στην Κρήτη έφτανε τα 109.192 στρέμματα και το 2007 μόλις 87.046. Στο ίδιο διάστημα, οι γεωργικές εκτάσεις το 1987 έφταναν τα 3.494.705 στρέμματα και μέσα σε δύο δεκαετίες παρουσίασαν αυξητικές τάσεις φτάνοντας τα 3.550.980 στρέμματα. Συνολικά, σήμερα τα δάση αποτελούν μονάχα το 1,6% του συνόλου της έκτασης της Κρήτης με το ποσοστό να είναι το χειρότερο όλων των εποχών για το νησί (πτώση 12% σε 20 χρόνια).
Το θλιβερό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από την έκδοση, “Η Ελλάδα τότε και τώρα: Διαχρονική χαρτογράφηση των καλύψεων γης 1987-2007”, την οποία παρουσίασε χθες το WWF Ελλάς. Μέσα από την έκδοση καταδεικνύεται η διαχρονική και άναρχη μείωση των φυσικών εκτάσεων, προς όφελος της επέκτασης της γεωργικής γης, των υποδομών και των οικισμών.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αποτυχία στην αποτελεσματική διαχείριση αυτών των χωρικών αλλαγών δεν θα λειτουργήσει μονάχα εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά θα υποσκάψει και την ίδια την προοπτική ανάπτυξης της χώρας, ειδικά σε ότι αφορά τους οικονομικούς κλάδους του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα

Πηγή: prismanews.gr

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live