20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Θ. Πλεύρης: «Περιμένουμε νέο κύμα πανδημίας» – Οι ανησυχίες των ειδικών

Ημερομηνία:

Για νέο κύμα της πανδημίας μέσα στο χειμώνα, αλλά και για τη νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό, η οποία «θα έχει θετικά στοιχεία για τη ζωή που ξανά κερδίζουμε» κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Στόχος μας είναι να παραμείνει ανοιχτή η κοινωνία, αλλά βλέπετε ότι ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει να βγει η μάσκα από όλους τους χώρους, όπως γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους» επισημαίνει και υπογραμμίζει πως «η πανδημία δεν έχει τελειώσει» . Επίσης, τονίζει ότι δεν είναι υπουργός που θα κρυφτεί πίσω από τους επιστήμονες. «Οι αποφάσεις στο τέλος της ημέρας έχουν την υπογραφή του υπουργού και της κυβέρνησης. Αν φθάσουμε σε ένα σημείο να μας εισηγηθούν διαφορετικά πράγματα από τη φιλοσοφία που ακολουθούμε, προφανώς τότε θα τα συζητήσουμε», εξηγεί.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε ότι θα υπάρξει νέο κύμα. Δεν είπε κανείς ότι ο κορονοϊός έχει τελειώσει. Περιμένουμε ότι με τον χειμώνα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. Η επιθυμία μας είναι ξεκάθαρη ότι δεν κλείνουμε την κοινωνία, από εκεί και πέρα είμαστε σε συνεννόηση με τους επιστήμονες, ακούμε την επιστημονική θέση, όλες οι αποφάσεις που έχουμε πάρει έχουν εκτιμήσει την επιστημονική θέση αλλά βεβαίως εγώ δεν είμαι υπουργός που θα κρυφτώ πίσω από τους επιστήμονες. Οι αποφάσεις στο τέλος της ημέρας έχουν την υπογραφή του υπουργού και της κυβέρνησης. Οι επιστήμονες εισηγούνται.  Αν φθάσουμε σε ένα σημείο να μας εισηγηθούν διαφορετικά πράγματα από τη φιλοσοφία που ακολουθούμε προφανώς τότε θα τα συζητήσουμε. Αν υπάρξει αντίθετη προσέγγιση, με βάση τα τότε δεδομένα θα επανεξετάσουμε».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι κανείς ασθενής με COVID δεν θα μείνει αβοήθητος και προαναγγέλλει ότι εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο «να μπουν για πρώτη φορά στη μάχη της πανδημίας και ιδιωτικά νοσοκομεία εάν χρειαστεί, με νοσηλεία covid περιστατικών».

Όπως παραδέχεται, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγειάς έμεινε πίσω, λόγω πανδημίας, και αυτό ήταν κάτι που επισήμαναν οι θεσμοί στη χθεσινή τους συνάντηση, αλλά αποκαλύπτει ότι θα συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει στους ΤΟΜΥ. «Θα ξεκινήσουμε πρόγραμμα πρόληψης του πληθυσμού για βασικά νοσήματα. Ο πολίτης θα δέχεται sms με υπενθύμιση για προληπτικές εξετάσεις» λέει για το πρόγραμμα πρόληψης. Προσθέτει ότι με αυτό το sms «θα δίνεται η δυνατότητα παραπομπής του σε συγκεκριμένη δομή, δημόσια ή ιδιωτική, προκειμένου να κάνει την αντίστοιχη εξέταση».

Ανησυχία από τους ειδικούς

Στο μεταξύ, οι ειδικοί δεν σταματούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα χαρακτηρίζοντας «δολοφόνους» όσους διακινούν fake news για τον κορονοϊό ενώ υποστήριξε πως πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες νομικές ενέργειες ώστε τέτοιου είδους πράξεις να μετατραπούν σε κακουργηματικές, καθώς επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους οδηγώντας τους ακόμα και στον θάνατο.

Αναφερόμενος στους θανάτους νέων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο μήνα, αλλά και το γεγονός ότι ενώ εμφανίζουν βαριά συμπτώματα, καθυστερούν να πάνε στο νοσοκομείο, σημείωσε ότι «οι νέοι έχουν περισσότερες δυνάμεις να αντέξουν έναν υψηλό πυρετό και μια κακουχία κι επηρεάζονται και από όσα διαβάζουν, την παραπληροφόρηση και δεν πάνε στο νοσοκομείο. Είναι δολοφόνοι όσοι σκορπούν τα fake news. Πρέπει να γίνουν νομικές ενέργειες για να μετατραπούν σε κακουργηματικές πράξεις».

Ακόμα, υπογράμμισε πως 130 άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών που είχαν 40-50 χρόνια προσδόκιμο ζωής, να είναι νεκροί. «Πρόκειται για βλακώδη παράλειψη να μην πάει κανείς να εμβολιαστεί», ανέφερε ενώ αναφερόμενος στον 40χρονο μελισσοκόμο που κατέληξε από κορονοϊό στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, είπε ότι επειδή είχε νοσήσει και η οικογένεια του και το πέρασε ελαφριά, θεώρησε ότι και ο ίδιος δε θα είχε πρόβλημα και γι’ αυτό δεν εμβολιάστηκε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως το ποσοστό των νέων που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή αγγίζει το 15%-20% ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του πως θα συνεχίσουν να πεθαίνουν νέοι, «γιατί οι ανεμβολίαστοι είναι ένα ρεζερβουάρ ανθρώπων, οι οποίοι θα νοσήσουν βαριά σε ένα μικρότερο ποσοστό από τους μεγαλύτερους βέβαια».

Μάλιστα, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, εκτίμησε πως το τελευταίο δεκαήμερο διαπιστώνεται μια σταδιακή αύξηση, περίπου κατά 150 κρούσματα εβδομαδιαίως. «Και αυτή την εβδομάδα αν συνεχιστούν έτσι οι αριθμοί, θα έχουμε εκτόξευση των κρουσμάτων» ενώ επισήμανε ότι είναι κρίσιμος παράγοντας οι νοσηλείες που θα δώσουν αυτά τα πολλά κρούσματα. «Θα συνεχίσει αυτό το 7%-8% επί των κρουσμάτων στις νοσηλείες; Για εμένα καμπανάκι είναι οι νοσηλείες στις απλές κλίνες. Όταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπεράσουν τις 350 καθημερινά και προσεγγίσουν τις 400, αυτό είναι ένα σημαντικό καμπανάκι ότι έχουμε πρόβλημα. Τα πολλά κρούσματα δεν είναι η κρίσιμη παράμετρος καθότι γίνονται πολλά τεστ και εντοπίζονται ασυμπτωματικοί ή ολογοσυμπτωματικοί, ενώ 30% των κρουσμάτων είναι παιδιά έως 17 ετών».

Καπραβέλος: «100% πληρότητα στις ΜΕΘ»

Από την πλευρά του, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, είπε πως η πληρότητα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η πληρότητα αγγίζει το 100%. «Χθες απελευθερώσαμε 8 κλίνες Εντατικής από τα υπόλοιπα νοσήματα και τα δώσαμε σε Covid ασθενείς και μέσα σε ένα 24ωρο γέμισαν. Πήραμε περιστατικά διασωληνωμένα από το ΑΧΕΠΑ που ήταν σε κοινό θάλαμο, εγώ πήρα στην κλινική μου  53χρονο που ήταν σε κοινό θάλαμο στο Παπαγεωργίου», αποκάλυψε.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και να καθιερωθεί ένα πράσινο πάσο για τις καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως έκανε και η Ιταλία. «Δε θέτουμε θέμα περιορισμού της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά δε θα κουραστώ να μιλάω για επέκταση της υποχρεωτικότητας, για πράσινο πάσο όπως κάνει και η Ιταλία. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Έχουμε το όπλο στα χέρια μας και δεν καταλαβαίνω το δισταγμό της επέκτασης της υποχρεωτικότητας. Είναι ζωτικής σημασίας. Η Ιταλία έχει 16 νεκρούς σε 60 εκατ. πληθυσμό κι εμείς έχουμε 40 σε 10 εκατ.», είπε.

"google ad"

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα Eteron: Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων – Δεν βγάζουν τον μήνα

Η νέα έρευνα του Eteron που παρουσιάζουμε σήμερα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα “Youth...

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...

Κρήτη: Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό...

700.000 ακίνητα στα χέρια ξένων funds, και οι Έλληνες δεν έχουν πού να μείνουν

Με το στεγαστικό πρόβλημα να γιγαντώνεται, και αυτή η...