Καλοκαίρι 2019. «Πέφτει στην αντίληψή μου η ύπαρξη 3 μαϊμούδων υπό την κατοχή ενός ζεύγους στο Κιάτο, που διασώζει μη ανθρώπινα ζώα, το οποίο θα ήθελε οι μαϊμούδες να πάνε σε πιο κατάλληλο μέρος» λέει στο ΤΡΡ η Ελίζα Δημητρά, Μcs biodiversity conservation και δημιουργός – κειμενογράφος στο Ethos & Empathy, ένα μη κερδοσκοπικό εγχείρημα με σκοπό την προαγωγή του αντισπισισμού και της οικολογίας στην Ελληνική κοινωνία. Η ιστορία είχε αίσιο τέλος μετά από 40 κύματα, μόλις έναν μήνα πριν, τον Ιούνιο του 2022, όπου και τα τρία ζωάκια μεταφέρθηκαν στην Ολλανδία.

Παράλληλα, τρέχει και μια άλλη υπόθεση, που δεν είχε αίσιο τέλος, όπως μας λέει η Ελίζα. «Μαζί με τα τρία μαϊμουδάκια, μου είπαν και για την ύπαρξη ενός μπαμπουίνου, που τον είχε ένας παπάς σε μοναστήρι, στην Κρήτη. Ουσιαστικά μου είπαν ότι είχε γίνει κατάσχεση του ζώου, και μη ξέροντας κανείς τι να κάνει, έκαναν τον παπά μεσεγγυούχο. Όταν κάναμε την επικοινωνία για τα τρία ζωάκια, είπαμε πως θα στείλουμε και τον μπαμπουίνο. Κάναμε επικοινωνία να ξεκινήσει η διαδικασία και το δασαρχείο Χανίων μας είπε “πού να τον μετακινούμε τώρα σ’ αυτή την ηλικία; Δε θα πάει πουθενά”. Εν τω μεταξύ, μιλάμε για ένα πρωτεύον ζώο, που κανονικά ζει σε μεγάλες ομάδες με χαρέμια… Εκεί ζούσε σε άθλιες συνθήκες με ένα τυφλό σκυλάκι, όταν πέθανε εκείνο, του έβαλαν να ζει μαζί με μια κούκλα που την έκανε κομμάτια από τα νεύρα του φυσικά, μετά μάθαμε ότι τον είχαν βάλει μ’ ένα τυφλό γατάκι…».

«Η δικηγόρος μας ζητάει εγγράφως την απόφαση της κατάσχεσης και στέλνει κτηνίατρο να βγάλει αναφορά για το ζώο. Δε μας έστειλαν ποτέ την αναφορά και είπαν “το είδαν κτηνίατροι, είναι μια χαρά, τρώει μπανανούλες, κάναμε άρση κατάσχεσης”. Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Νίκος Μπόκαρης, πήρε τον παπά, προσπαθούσε να τον πείσει να δώσει τον μπαμπουίνο… Είχε στείλει και στους αρμόδιους έγγραφο μάλιστα ο ίδιος εξηγώντας τους την αναγκαιότητα να μεταφερθεί σε κατάλληλο περιβάλλον το ζώο».

 

«Τώρα ξανακάναμε κρούση στο δασαρχείο Χανιών και η κα. Πατεράκη -υπεύθυνη- μας είπε πως το ζώο πέθανε λόγω ηλικίας». Όπως υπογραμμίζει, «αυτά τα ζώα σε αιχμαλωσία ζουν μέχρι 30 χρόνια κι αυτό ήταν 20…». «Από την κτηνιατρική, που καλέσαμε, μας είπαν ότι δε γνωρίζουν τίποτα» αναφέρει, ενώ στα χέρια των αλληλέγγυων και της δικηγόρου που έχει αναλάβει την υπόθεση δεν πήγαν ποτέ ούτε η απόφαση κατάσχεσης τότε από τον παπά, ούτε η άρση και η αναφορά των γιατρών που “είδαν” το ζώο, ούτε η νεκροψία, παρά το ότι τα ζήτησαν.

Το θέμα είχε φτάσει από το 2020 και στην Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντολογική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.), που με έγγραφο που δόθηκε στο ΤΡΡ, καταγγέλλεται:

ΕΝΩΠΙΟΝ

Του Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων

"google ad"

Ταξίαρχο κ. Λυμπινάκη

“Είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε για τα κάτωθι: Η Ομοσπονδία μας έχει γίνει αποδέκτης μεγάλου αριθμού επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών περιστατικού κατ’ εξακολούθησης παθητικής κακοποίησης ζώου ανήκοντος στην άγρια πανίδα.
Συγκεκριμένα: Επί του [τοποθεσία], συντελείται περιστατικό παθητικής κακοποίησης θηλυκού μπαμπουίνου που ανήκει στο είδος Papio hamadryas Το ζώο το κατέχει ιερέας με τα στοιχεία […]. Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας διαβεβαιώσουμε ότι το ζώο διαβιεί σε πλήρως ακατάλληλο περιβάλλον που ουδόλως του εξασφαλίζει το ευ ζην. Είναι πλήρως εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, εντός σιδερένιου κλωβού γεμάτου απορρίμματα. Είναι εμφανώς υποσιτισμένο και οι αντιδράσεις του ( νευρικότητα, έλλειψη όρεξης) φανερώνουν μια γενικότερη κακή ψυχική υγεία. Ως Φιλοζωική Ομοσπονδία, ανησυχούμε ιδιαίτερα για την τύχη αυτού του ζώου το οποίο εξακολουθεί να διαβιεί σε συνθήκες εντελώς ακατάλληλες για το είδος του και τη φύση του. Είναι δεδομένο πως αν δεν παύσει άμεσα η παθητική κακοποίηση του ανωτέρω ζώου, σύντομα θα καταλήξει […]”

Στο ΤΡΡ μίλησε και η δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση, Έλενα Αρβανίτη. Μίλησε για ένα δασαρχείο -με την κα. Πατεράκη- και μια κτηνιατρική που «είχαν ρόλο που ξεκάθαρα μας δυσκόλευαν και μας έλεγαν ότι το ζώο περνάει καλά». Υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο και περιβάλλον που πρέπει να ζουν τα πρωτεύοντα ζώα και γεννά ερωτηματικά πώς η κα. Πατεράκη, επιστήμονας -δασοπόνος, έδινε απάντηση: «περνάει καλά, έχει και τις μπανανούλες του». «Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης κτηνιατρικής Χανίων μου είπε πως δε γνώριζε κάτι περισσότερο αλλά πως θυμόταν την περίπτωση, “είναι παλιά, θα το κοιτάξω”. Από την άλλη, «η κα. Πατεράκη μου είπε χαρακτηριστικά πως “το ζώο ψόφησε …μάλλον από γεράματα”. Είπε πως τελικά τη νεκροψία έκανε κάποιος γιατρός που κάλεσε ο ιερέας…».

Σε επικοινωνία μας με την κα. Πατεράκη, η ίδια παρουσίασε τα γεγονότα από τη δική της οπτική, σα να έγιναν όλα …φυσιολογικά. «Βρήκαμε το ζώο, κάναμε ό,τι ορίζει η διαδικασία, η υπόθεση πήγε στην εισαγγελία, η οποία -υποθέτω πως- ξέχασε να βάλει στην απόφαση ότι υπήρχε και κατασχετήριο. Όρισε ιδιοκτήτη τον παπά. Μετά ξέρω ότι έγινε καταγγελία, η διεύθυνση κτηνιατρικής έστειλε γιατρούς και είπαν ότι το ζώο ζει καλά. Πριν λίγο καιρό μας έστειλε έγγραφο ο ιδιοκτήτης πως το ζώο …απεβίωσε» δηλώνει, ενώ για τα σχετικά έγγραφα επιμένει πως θα πρέπει η δικηγόρος της άλλης πλευράς και οι αλληλέγγυοι να τα ζητήσουν από την Εισαγγελία.

Στο ΤΡΡ εκφράζονται φόβοι μήπως ο ιερέας έχει μεταφέρει τα ζώα σε άλλο σημείο…