15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

ΙΛΑΕΚ: “Όχι” στην ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση στη Φαλάσαρνα

Ημερομηνία:

Οι παρευρισκόμενοι στην επιστημονική συνάντηση με θέμα “Τα Χανιά στο ΙΓ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο” που διοργάνωσε η ΙΛΑΕΚ στις 2 Δεκεμβρίου συνυπογράφουν  ψήφισμα, με το οποίο λένε “όχι” στην χωρίς μέτρο τουριστικοποίηση της περιοχής

«Ψήφισμα για τη διάσωση της Φαλάσαρνας

Ως άνθρωποι αφιερωμένοι στην ανάδειξη και την προστασία της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θεωρούμε υποχρέωσή μας και από το βήμα αυτό να ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή όσων έχουν εκφραστεί υπέρ της προστασίας της Φαλάσσαρνας και γενικά του κρητικού τοπίου που κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη, χωρίς μέτρο τουριστικοποίηση.

Η προγραμματιζόμενη ανέγερση ξενοδοχείου φαραωνικού μεγέθους με τους χώρους στάθμευσης, πισίνες και τις άλλες υποδομές του, απειλεί με πλήρη αλλοίωση τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα της Φαλάσαρνας. Ο χώρος αυτός δεν είναι μόνο μια ονειρεμένη παραλία. Είναι μια πλούσια γεωργική γη, ένα οικοσύστημα που πρέπει να διαφυλαχτεί και ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης.

Η δυτική Κρήτη είναι προικισμένη με τόπους όπως τη Φαλάσαρνα, το Λαφονήσι, τον Μπάλο και τόσες άλλες κρυμμένες ομορφιές. Η ιδιαιτερότητα του τοπίου τους είναι ο λόγος που γοητεύονται ξένοι και δικοί μας επισκέπτες. Γιατί να έρχονται εδώ, σε μια ακτή φορτωμένη τσιμέντο που θα μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη στη Μεσόγειο ή αλλού; Οι ακτές δεν είναι είδος αναλώσιμο για γρήγορο και προσωρινό κέρδος.

Ως περιοχή ιδιωτικής εκμετάλλευσης δεν μπορεί να είναι ένας τόσο πλούσιος πολιτιστικά, οικολογικά και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τόπος. Ας μην αφήσουμε να φορτωθεί μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Το σύνθημα «η ομορφιά σώζει τον κόσμο, να σώσουμε την ομορφιά» ας υψωθεί σαν ύστατη κραυγή αγωνίας και αγάπης για τον τόπο μας».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...