20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Ινδία: Απαγόρευσε την εξαγωγή σιτηρών – Εντείνονται οι φόβοι για παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Ημερομηνία:

Η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού με άμεση ισχύ από το Σάββατο (14/05), μόλις λίγες ημέρες αφότου δήλωσε ότι στόχευε σε αποστολές ρεκόρ φέτος, καθώς ένας καύσωνας περιόρισε την παραγωγή και οι τοπικές τιμές έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών εν μέσω ισχυρής ζήτησης για εξαγωγές.

Ακόμα, η ινδική κυβέρνηση, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters, δήλωσε ότι θα εξακολουθήσει να επιτρέπει τις εξαγωγές που έχουν ήδη εγκριθεί και κατόπιν αιτήματος χωρών που προσπαθούν «να καλύψουν τις ανάγκες τους για επισιτιστική ασφάλεια».

Οι παγκόσμιοι αγοραστές βασίζονταν για προμήθειες στον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό σιταριού στον κόσμο μετά την πτώση των εξαγωγών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά τα τέλη Φεβρουαρίου. Πριν από την απαγόρευση, η Ινδία στόχευε να κάνει εξαγωγές-ρεκόρ 10 εκατομμυρίων τόνων

Πάντως, αυτή η απαγόρευση θα μπορούσε να οδηγήσει τις παγκόσμιες τιμές σε νέα υψηλά επίπεδα και να πλήξει τους φτωχούς πολίτες στην Ασία και την Αφρική. «Η απαγόρευση είναι σοκαριστική», δήλωσε ένας έμπορος με έδρα τη Βομβάη και συμπλήρωσε: «Περιμέναμε περιορισμό των εξαγωγών ύστερα από 2-3 μήνες, αλλά φαίνεται τα επίπεδα του πληθωρισμού άλλαξαν γνώμη στην κυβέρνηση».

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας ώθησε τον ετήσιο πληθωρισμό λιανικής της Ινδίας σ’ ένα υψηλό οκταετίας τον Απρίλιο, ενισχύοντας την άποψη των οικονομολόγων ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει τις επιπτώσεις.

Οι τιμές του σιταριού στην Ινδία αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, σε ορισμένες αγορές έως και 25.000 ρουπίες (322,71 δολάρια) ανά τόνο, έναντι της καθορισμένης από την κυβέρνηση ελάχιστης τιμής στήριξης των 20.150 ρουπιών.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ