21.8 C
Chania
Saturday, December 2, 2023

Ιορδανία: Κόλαφος η βασίλισσα Ράνια για τον πόλεμο στην Παλαιστίνη και τους δυτικούς

Ημερομηνία:

Σε μια συνέντευξη-«φωτιά» που προβλήθηκε την Τρίτη, η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας κάθισε με την διάσημη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ και καυτηρίασε τα «κραυγαλέα διπλά πρότυπα» (double standards) στην κάλυψη του πολέμου Ισραήλ-Γάζας από τα κυρίαρχα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Η συνέντευξη άρχισε με ερώτηση από την Κ.Αμανπούρ για το πως νιώθει από την έναρξη του πολέμου. Η βασίλισσα της Ιορδανίας ανέφερε πως ξυπνάει και κοιμάται με εικόνες από την Γάζα.

Έχουμε δει Παλαιστίνιες μητέρες που γράφουν τα ονόματα των παιδιών στα χέρια τους γιατί οι πιθανότητες να σώματά τους να γίνουν πτώματα είναι πολύ μεγάλες

«Είναι πολύ απογοητευτικό να βλέπουμε τα διπλά πρότυπα στον κόσμο σήμερα, να βλέπουμε την έντονη καταδίκη αυτού που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου από όλο τον κόσμο, αλλά πολύ λίγη καταδίκη αυτού που συμβαίνει σήμερα», δήλωσε η βασίλισσα της Ιορδανίας στην εκπομπή Amanpour & Co, σε μια συνέντευξη μέσω βίντεο από την πρωτεύουσα Αμμάν της Ιορδανίας.

Επεξηγώντας και στεκόμενη στο ζήτημα των διπλών προτύπων η Ράνιας της Ιορδανίας ανέφερε πως «Στον αντίποδα βλέπουμε την εκκωφαντική σιωπή, οι χώρες να εκφράζουν την ανησυχία τους ή απλά να αναγνωρίζουν πως πεθαίνουν Παλαιστίνιοι από τους βομβαρδισμούς…»

«Μας λένε ότι είναι λάθος να σκοτώνεις μια οικογένεια, μια ολόκληρη οικογένεια υπό την απειλή όπλου, αλλά είναι εντάξει να τους ρίχνεις οβίδες μέχρι θανάτου… Και αυτό είναι απλά σοκαριστικό για τον αραβικό κόσμο», είπε, προσθέτοντας αργότερα: «Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που υπάρχει τέτοιος ανθρώπινος πόνος και ο κόσμος δεν ζητά καν κατάπαυση του πυρός. Έτσι, η σιωπή είναι εκκωφαντική».

Δεν ήταν λίγες οι φορές που η βασίλισσα της Ιορδανίας έβγαλε πάθος στα όρια του θυμού για να υπερασπιστεί τα πιστεύω της.

Όταν ρωτήθηκε για την στάση της στο ζήτημα η Ράνια απάντησε με μια μικρή αποφυγή λέγοντας πως «Η Ιορδανία έχει καταστήσει την θέση της σαφή: Καταδικάζουμε οποιαδήποτε δολοφονία αμάχων. Παλαιστίνιου ή Ισραηλινού. Αυτή είναι η θέση της Ιορδανίας αλλά και του Ισλάμ. Το είχε αναφέρει και ο σύζυγός μου. Από την συμφωνία του Ομάρ 15 αιώνες πριν στις πύλες της Ιερουσαλήμ, πριν την συνθήκη της Γενεύης, που διατάζει τους μουσουλμάνους να μην σκοτώσουν γυναίκες, παιδιά ή ηλικιωμένους. Να μην πειράξουν δέντρο ή ιερέα».

Συνέχιζοντας η βασίλισσα της Ιορδανίας ανέφερε πως «Αυτή είναι μια ιστορία 75 ετών. Μια ιστορία θανάτου και εκτοπισμού για τους Παλαιστίνιους. Μια ιστορία κατοχής κάτω από ένα καθεστώς άπαρτχάιντ που  κατέχει την γη, που κατεδαφίζει σπίτια, κατασχέτει γη, κάνει επιχειρήσεις στην γη, κάνει νυχτερινές επιδρομές… Ξέρετε η ιστορία μιας πυρηνικής περιφερειακής δύναμης που αποτελεί στρατό κατοχής, καταπιέζει και διενεργεί καθημερινά ταυτοποιημένα εγκλήματα εναντίον των Παλαιστινίων λείπει από το αφήγημα.»

Σε εκείνο το σημείο η παρουσιάστρια την διέκοψε και την ρώτησε για την (κατά)χρήση του όρου άπαρτχάιντ εναντίον του Ισραήλ από τον αραβικό κόσμο. Ενώ αυτή γνωρίζει πως θα δεχθεί κριτική από τους υποστηρικτές του Ισραήλ. Με την Ράνια της Ιορδανίας να απαντά πως ο όρος άπαρτχάιντ έχει αποδοθεί στο Ισραήλ από ισραηλινές και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή αναφερόμενη στην ισραηλινή κατοχή και την «απανθρωποποίηση» των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα μέσω «καθημερινών ταπεινώσεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

 

«Γιατί δεν υπάρχει έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός; Βλέπουμε συγκλονιστικό ανθρώπινο πόνο να συμβαίνει σήμερα, οπότε γιατί η αφήγηση είναι πάντα στραμμένη προς την ισραηλινή πλευρά; Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υιοθετούν γρήγορα τις ισραηλινές αφηγήσεις. Όταν το Ισραήλ επιτίθεται, οι Παλαιστίνιοι «πεθαίνουν», αλλά όταν οι Ισραηλινοί πεθαίνουν, «σκοτώνονται», δολοφονούνται εν ψυχρώ».

Παρόλο που η 53χρονη βασίλισσα υποστηρίζει ανέκαθεν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, η συνέντευξή της στην Αμανπούρ ξέφυγε από κάθε πρωτόκολλο. Αποκάλεσε τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα «σφαγή σε μαζική κλίμακα» και έφτασε στο σημείο να επικρίνει τις δημόσιες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ – στοχεύοντας μάλιστα ευθέως και το CNN.

"google ad"

«Όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών λέει ότι έχει αποδείξεις, ότι έχει δει αποδείξεις για παιδιά που αποκεφαλίστηκαν, να τις ανακαλέσει καθώς ο ισραηλινός στρατός είπε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό. Αυτό είναι μεροληψία επιβεβαίωσης (σ.σ. confirmation bias). Ακόμα και στο δίκτυό σας Κριστιάν, η ιστοσελίδα του CNN, στην αρχή της σύγκρουσης ανέφερε έναν τίτλο για ισραηλινά παιδιά που βρέθηκαν σφαγμένα σε ένα ισραηλινό κιμπούτς. Και όταν διαβάζετε το ρεπορτάζ, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα. Τώρα, το ερώτημά μου προς εσάς είναι ότι θα δημοσιεύατε έναν τόσο καταδικαστικό αλλά μη επαληθευμένο ισχυρισμό που έγινε από μια Παλαιστίνια;».

Στη συνέχεια, η Amanpour παρενέβη: «Βασίλισσα Ράνια, πρέπει να σας σταματήσω εδώ, διότι έχουν δει εικόνες οι Ισραηλινοί και οι δημοσιογράφοι μας έχουν πάει εκεί.Δεν μιλάω για αποκεφαλισμούς, μιλάω για πτώματα μωρών που είναι διάτρητα από σφαίρες», πριν αλλάξει θέμα. Μιλώντας για τις αντιδράσεις του αραβικού κόσμου στις αεροπορικές επιδρομές που πλήττουν τη Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες – σκοτώνοντας περίπου 5.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του θύλακα – η βασίλισσα είπε ότι πολλοί έχουν την αίσθηση ότι ο «δυτικός κόσμος είναι συνένοχος στον μαζικό θάνατο αμάχων».

«Υπάρχει μια υπερ-προσήλωση στη Χαμάςτώρα, εξαιτίας όσων συνέβησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που προηγείται κατά πολύ της Χαμάς και θα συνεχιστεί και μετά τη Χαμάς. Πρόκειται για έναν αγώνα για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Guardian «αδειάζει» τον Σούνακ – Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης με Μητσοτάκη

Σε αποκαλύψεις αναφορικά με τα όσα προηγήθηκαν της αιφνιδιαστικής...

Κρήτη: Με τηλεφωνήματα και sms αποσπούν χρήματα οι απατεώνες

Δύο υποθέσεις εξαπάτησης καταγγέλθηκαν, χθες, στις διωκτικές Αρχές. Και οι δύο...

Κρήτη: Ο φετινός Νοέμβριος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 15 ετών

Σε ακραία επίπεδα σχεδόν σε όλη τη χώρα κυμάνθηκε η...