Σοβαρό περιστατικό εκφοβισμού, απειλών και πρόκλησης φθορών καταγγέλθηκε στις 15 Αυγούστου στην πόλη Κέφλαβικ (Keflavík) της Ισλανδίας, εντός της επιχείρησης παλαιστινιακής ιδιοκτησίας «Lava Sweets & Cafe».
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών που βρίσκονται στη χώρα ως τουρίστες εισήλθε στον χώρο, απείλησε τον εργαζόμενο, αφαίρεσε κάδρο από τον τοίχο και εκτόξευσε υβριστικές και προσβλητικές εκφράσεις.
Το συμβάν, το οποίο συνοδεύτηκε από συντονισμένη διαδικτυακή επίθεση αξιολογήσεων εις βάρος του καταστήματος, έχει προκαλέσει ανησυχία, επαναφέροντας στο προσκήνιο το ζήτημα της επαρκούς προστασίας των πολιτών από τις ισλανδικές αρχές.
Το περιστατικό στο «Lava Sweets & Cafe» και ο εκφοβισμός του προσωπικού
Το περιστατικό έλαβε χώρα εντός του καταστήματος «Lava Sweets & Cafe» στο Κέφλαβικ, όταν ομάδα ατόμων που ταυτοποιήθηκαν ως Ισραηλινοί στρατιώτες σε τουριστικό ταξίδι εισήλθαν στον επαγγελματικό χώρο.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους, τα εν λόγω άτομα στράφηκαν εναντίον του υπαλλήλου της επιχείρησης απευθύνοντας απειλές και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, ενώ προχώρησαν στην αφαίρεση εικόνας που βρισκόταν αναρτημένη στον τοίχο.
Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίστηκε από τους παθόντες ως ευθεία απόπειρα εκφοβισμού και ξεκάθαρη απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας τους.
Η διαδικτυακή επίθεση και η έκκληση για στήριξη της επιχείρησης
Παράλληλα με την επιτόπια ένταση, η επιχείρηση έγινε στόχος ψηφιακής στοχοποίησης, καθώς εκδηλώθηκε μαζική επίθεση στις κριτικές της πλατφόρμας Google Reviews, με προφανή σκοπό την υποβάθμιση της βαθμολογίας και τη δυσφήμιση του καταστήματος.
Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, απευθύνεται έκκληση προς το κοινό για την προστασία του επαγγελματικού χώρου:
«Ελπίζω όλοι να στηρίξουν αυτή την επιχείρηση πηγαίνοντας στο Google και αφήνοντας μια θετική κριτική, ώστε αυτή η παρενόχληση να μην πετύχει να βλάψει την επιχείρηση ή τη διαδικτυακή της παρουσία».
Καταγγελίες για εκατοντάδες απειλές στην Ισλανδία και ερωτήματα προς την κυβέρνηση
Το περιστατικό στο Κέφλαβικ δεν αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένο συμβάν, καθώς, όπως καταγγέλλεται, το τελευταίο διάστημα πολλοί κάτοικοι στην Ισλανδία έχουν γίνει αποδέκτες εκατοντάδων απειλητικών μηνυμάτων από Ισραηλινούς.
Η κατάσταση αυτή εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των κρατικών οργάνων να παρέμβουν εγκαίρως:
«Το ερώτημα τώρα είναι απλό: Θα λάβουν η ισλανδική αστυνομία και η κυβέρνηση αυτές τις απειλές στα σοβαρά; Πολλοί άνθρωποι στην Ισλανδία δέχονται πρόσφατα απειλές από Ισραηλινούς, με εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα να φτάνουν σε διαφορετικούς ανθρώπους εδώ στην Ισλανδία. Πόσες προειδοποιήσεις χρειάζονται πριν οι αρχές αναγνωρίσουν ότι αυτό έχει πάει πολύ μακριά;»
Επισημαίνοντας την ανάγκη διατήρησης της έννομης τάξης, τονίζεται ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως κανονικότητα στη χώρα:
«Εμπιστευόμαστε την ισλανδική αστυνομία και ειλικρινά ελπίζουμε ότι θα λάβει αυτές τις απειλές εναντίον τόσων ανθρώπων πολύ πιο σοβαρά προτού τραυματιστεί κάποιος και προτού να είναι πολύ αργά. Επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει φυσιολογικό στην Ισλανδία. Και ενώ οι πόρτες και το αεροδρόμιο της Ισλανδίας παραμένουν ανοιχτά όλο το εικοσιτετράωρο για τους Ισραηλινούς, η Ισλανδία δεν μπορεί να γίνει ένας τόπος όπου κάποιοι έρχονται για να εκφοβίζουν, να απειλούν και να παρενοχλούν άλλους σαν να βρίσκονται υπεράνω του νόμου».



