24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Ισραήλ: Αυξάνεται στο εσωτερικό η κριτική στην κυβέρνηση Νετανιάχου

Ημερομηνία:

Μετά την απροσδόκητη επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ταξιαρχίες Κασσάμ, η ισραηλινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έγιναν στόχος κριτικής από ορισμένα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Το Ισραήλ παλεύει με σημαντικά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας τα τελευταία χρόνια. Η χώρα, στην οποία η κυβέρνηση δεν μπορούσε να σχηματιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω πολιτικών διαφωνιών, κυβερνιόταν από βραχύβιες κυβερνήσεις. Η δικαστική μεταρρύθμιση που ήθελε να κάνει ο Νετανιάχου, ο οποίος ανέβηκε ξανά στην εξουσία μετά τις κυβερνητικές κρίσεις, μετατράπηκε σε συζητήσεις για «δικαστικό πραξικόπημα» και η χώρα έγινε μάρτυρας μεγάλων διαδηλώσεων επί 9 μήνες.

Η απροσδόκητη επίθεση των Ταξιαρχιών Κασάμ τροφοδότησε περαιτέρω τις εσωτερικές συζητήσεις. Ορισμένα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και κυρίως οι πολίτες, των οποίων οι συγγενείς είχαν πληγεί στις επιθέσεις, στοχοποίησαν τον Νετανιάχου.

Ο Αβί Μάγιερ, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Jerusalem Post, δήλωσε ότι «αυτό που συνέβη το πρωί του Σαββάτου αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη στρατιωτική και πληροφοριακή αποτυχία του Ισραήλ τον τελευταίο μισό αιώνα, ακόμη και στα 75 χρόνια ζωής του».

Αναφέροντας ότι θα χρειαστεί χρόνος για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της επίθεσης που πραγματοποίησαν οι Ταξιαρχίες Κασάμ, ο Μάγιερ είπε ότι η επίθεση αυτή έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στο Ισραήλ, βλάπτοντας το αίσθημα ασφάλειας και επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στην αποτροπή του Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί των οποίων οι συγγενείς απήχθησαν ή εξαφανίστηκαν αντέδρασαν

Σύμφωνα με τη Δημόσια Ραδιοφωνία του Ισραήλ (KAN), Ισραηλινοί των οποίων οι συγγενείς απήχθησαν ή εξαφανίστηκαν στις επιθέσεις, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, αντέδρασαν κατά της αποτυχίας της κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και δήλωσαν πως «θα ταρακουνήσουμε τη χώρα αν χρειαστεί».

Σύμφωνα με την Yedioth Ahronoth, εκείνοι των οποίων οι συγγενείς απήχθησαν δεν έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση εδώ και 4 ημέρες.

Η πιο σφοδρή κριτική κατά του Νετανιάχου ήρθε από τους συντάκτες της εφημερίδας Haaretz. Ο Ζβι Μπαρ’ελ, αρθρογράφος της εφημερίδας, περιέγραψε τον Νετανιάχου ως «αρχηγό συμμορίας» που δεν πρέπει να παραμείνει στο αξίωμα και είπε ότι ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί, όπως παραιτήθηκε ο Μεναχέμ Μπεγκίν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου του Λιβάνου.

«Το Ισραήλ κυβερνάται σήμερα από έναν διεφθαρμένο ηγέτη, έναν εγκληματία κατηγορούμενο που μόλις πρόσφατα κατέβαλε όλες του τις προσπάθειες για ένα δικαστικό πραξικόπημα», δήλωσε ο Μπαρ’ελ. Έχει στραφεί κατά των δυτικών κυβερνήσεων και έχει υπονομεύσει τις σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση. Έχει κηρύξει εχθρούς τον στρατό, την Σιν Μπετ (την υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών του Ισραήλ), τις υπηρεσίες ασφαλείας και την πλειοψηφία του πληθυσμού. Και τώρα οδηγεί τη χώρα σε έναν πόλεμο του οποίου οι στόχοι, πόσο μάλλον η έκβασή του, είναι άγνωστοι».

Ο ισραηλινός διπλωμάτης και συγγραφέας Αλόν Πίνκας, σε ανάλυσή του στην εφημερίδα Haaretz, δήλωσε ότι ο Νετανιάχου σκέφτεται τα προσωπικά του συμφέροντα και όχι το Ισραήλ λέγοντας ότι «έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση και δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί κανείς, ειδικά σε περίοδο πολέμου, όπου πρέπει να ληφθούν τεράστιες αποφάσεις».

Υπογραμμίζοντας ότι οι επιθέσεις της Χαμάς ήταν μια τραγωδία και ήττα, καθώς και ένα σημείο ρήξης για την ισραηλινή κυβέρνηση, ο Πίνκας δήλωσε ότι «ο Νετανιάχου και το υπουργικό του συμβούλιο πρόδωσαν απερίσκεπτα την ιερή εμπιστοσύνη, την ασφάλεια, που είναι η ουσία της συμφωνίας του ισραηλινού λαού με την κυβέρνηση».

Περιγράφοντας την κυβέρνηση Νετανιάχου ως «τη χειρότερη κυβέρνηση», ο Πίνκας σχολίασε ότι «η κυβέρνηση κατέρρευσε στην πρώτη κρίση».

Ο Πίνκας δήλωσε ότι ο Νετανιάχου δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πόλεμο λέγοντας ότι «υπάρχει σαφής κίνδυνος όλες οι αποφάσεις του σε καιρό πολέμου να μολυνθούν από προσωπικές, νομικές και ασήμαντες πολιτικές σκοπιμότητες».

Ο Πίνκας υπενθύμισε ότι ο Νετανιάχου απέπεμψε τον Μάρτιο τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ (αργότερα επαναδιορίστηκε) επειδή αντιτάχθηκε στους δικαστικούς κανονισμούς και εκτίμησε ότι η κατάσταση αυτή παραμελεί την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ο Πίνκας δήλωσε ότι η Χαμάς έφτασε στην ισχυρότερη κατάστασή της κατά τη διάρκεια της εποχής Νετανιάχου λέγοντας ότι «ο Νετανιάχου, ο οποίος μάταια υποσχέθηκε να «καταστρέψει τη Χαμάς» πριν από μερικά χρόνια, δεν έκανε τίποτα. Ενίσχυσε ουσιαστικά τη Χαμάς. Προκειμένου να πραγματοποιήσει την προσάρτηση, εξουδετέρωσε την Παλαιστινιακή Αρχή και επέτρεψε τη μεταφορά εκατομμυρίων δολαρίων από τον Κόλπο στην τρομοκρατική οργάνωση».

Μια άλλη ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην Haaretz ανέφερε ότι ο μόνος υπεύθυνος για τις επιθέσεις κατά την εβραϊκή θρησκευτική γιορτή ήταν ο Νετανιάχου, ο οποίος «απέτυχε να αναγνωρίσει τους κινδύνους στους οποίους οδήγησε σκόπιμα το Ισραήλ σχηματίζοντας μια κυβέρνηση προσάρτησης και υιοθετώντας πολιτικές που αγνοούν τα δικαιώματα και την ύπαρξη των Παλαιστινίων».

Η ανάλυση ανέφερε ότι ο Νετανιάχου θα προσπαθήσει να αποφύγει την ευθύνη και να κατηγορήσει τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η ανάλυση σημείωσε ότι ο Νετανιάχου είχε προηγουμένως παρουσιαστεί ως ένας προσεκτικός άνθρωπος που απέφευγε τον πόλεμο και τις ισραηλινές απώλειες, αλλά μετά τη νίκη του στις τελευταίες εκλογές, αυτό αντικαταστάθηκε από μια ολοκληρωμένη δεξιά κυβερνητική πολιτική, λαμβάνοντας απροκάλυπτα μέτρα στο όνομα των εδαφικών παραβιάσεων και της εθνοκάθαρσης.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ