Ισραήλ: Ο Γκουτέρες εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη ισραηλινή επίθεση σε ασθενοφόρα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Navesh Chitrakar) εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη χθεσινή ισραηλινή επίθεση σε ασθενοφόρα στη Γάζα, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς «πρέπει να σταματήσει».

«Συγκλονισμένος» δηλώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ με τις εικόνες πτωμάτων διασκορπισμένων στον δρόμο

«Είμαι συγκλονισμένος από την επίθεση που αναφέρθηκε στη Γάζα εναντίον κονβόι ασθενοφόρων έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα. Οι εικόνες πτωμάτων διασκορπισμένων στον δρόμο έξω από το νοσοκομείο είναι αποκαρδιωτικές», αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Τουλάχιστον 15 νεκροί και 60 τραυματίες ήταν ο τελευταίος απολογισμός της συγκεκριμένης αεροπορικής επιδρομής που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του ελεγχόμενου από τη Χαμάς παλαιστινιακού θύλακα.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε το πλήγμα, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του ήταν όχημα που χρησιμοποίησε «τρομοκρατικός πυρήνας της Χαμάς».

Η επίθεση

«Γύρω στις 4:05 μ.μ. τοπική ώρα, μια αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων έφυγε από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Η αυτοκινητοπομπή, η οποία κατευθυνόταν προς το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, αποτελείτο από πέντε ασθενοφόρα: τέσσερα ανήκαν στο υπουργείο Υγείας και ένα στην Ερυθρά Ημισέληνο.

Η αυτοκινητοπομπή διένυσε περίπου 4 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο μέχρι τον παραλιακό δρόμο al-Rasheed, αλλά διαπίστωσε ότι ήταν απροσπέλαστος λόγω βράχων και βομβαρδισμών.

Τα οχήματα επέστρεφαν προς το νοσοκομείο Αλ-Σίφα. Ενώ βρίσκονταν περίπου 1 χλμ. μακριά, το πρώτο ασθενοφόρο στην κεφαλή της αυτοκινητοπομπής – το οποίο ανήκε στο υπουργείο Υγείας – χτυπήθηκε.

in.gr