17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ισραήλ: «Πούλησε» τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων για να πάρει το εμβόλιο

Ημερομηνία:

Μία ανάλυση για τις επιδόσεις και κυρίως τις παραχωρήσεις του Ισραήλ στην προσπάθεια εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού δημοσιεύει το Politico.

Μέσα σε τρεις εβδομάδες από την στιγμή που ο πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου πήρε την πρώτη δόση, ξεκινώντας την καμπάνια εμβολιασμού, έχει ήδη εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού και το 72% των άνω των 60 ετών, με κάποιες ημέρες να καταγράφουν ακόμη και πάνω από 150.000 εμβολιασμούς, σε μία χώρα 9 εκατομμυρίων. Το πρόγραμμα εμβολιασμών της χώρας είναι αντίστοιχο του ελληνικού, με προτεραιοποίηση των εργαζόμενων στην Υγεία, των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων.

Πώς επετεύχθη αυτή η υπερδεκαπλάσια των καλύτερων ευρωπαϊκών επίδοση;

Στις 7 Ιανουαρίου ο Νετανιάχου αποκάλυψε ότι έκλεισε συμφωνία με την Pfizer για να πάρει η χώρα 10 εκατομμύρια δόσεις, δηλαδή να καλυφθούν 5 εκατομμύρια άτομα με δύο δόσεις. Εξασφάλισε επίσης την ταχύτητα λήψης των εμβολίων, με ρυθμό από 400.000 ως και 700.000 δόσεις κάθε εβδομάδα. Το αντάλλαγμα ήταν η παροχή αναλυτικών δεδομένων για τους πολίτες που θα έκαναν το εμβόλιο, τόσο στην εταιρεία όσο και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: ηλικία, φύλο και ιατρικό ιστορικό του συνόλου όσων κάνουν το εμβόλιο, χωρίς ονοματεπώνυμο ή άλλο στοιχείο που να μπορεί να οδηγήσει σε ταυτοποίηση.

Για την Pfizer που παράγει το εμβόλιο που ανέπτυξε η BioNTech, τα δέκα εκατομμύρια δόσεις του Ισραήλ είναι «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τα 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις που σχεδιάζει να παράξει το 2021. Και ταυτόχρονα έχει πολλά να κερδίσει από την μετατροπή του Ισραήλ σε παγκόσμιο «πιλότο» μίας μαζικής εκστρατείας εμβολιασμών, με τα ποιοτικά δεδομένα τόσο του εμβολίου όσο και της καμπάνιας να είναι στη διάθεση των στελεχών της.

Το Ισραήλ επίσης «περίμενε με τις σύριγγες στο χέρι», εγκρίνοντας πρώτο το εμβόλιο και πετυχαίνοντας το πρώτο τμήμα της παραγωγής να φτάσει στα δικά του εδάφη. «Τους πείσαμε ότι αν έδιναν πρώτα σε εμάς το εμβόλιο, ξέρουμε πώς να το διαθέσουμε στον ελάχιστο δυνατό χρόνο -και αυτό έγινε», είπε σχετικά ο υπουργός Υγείας της χώρας Γιούλι Έλντεστάιν. «Προετοιμαστήκαμε έγκαιρα, υπογράψαμε συμφωνίες έγκαιρα, είπαμε στις φαρμακευτικές ότι θα δουν αποτελέσματα έγκαιρα. Ήταν κέρδος και για τους δύο».

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες, πιο αμφιλεγόμενες παράμετροι. Δεν είναι σαφές ποιος είναι ο ακριβής αριθμός δόσεων που έχει εξασφαλίσει συνολικά το Ισραήλ, ούτε πόσο έχει πληρώσει γι’ αυτές, καθώς οι σχετικές συμφωνίες με εταιρείες παραγωγής είναι μυστικές. Μάλιστα, ήδη από τις 5 Ιανουαρίου είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι το Ισραήλ θα πληρώσει 30 δολάρια ανά εμβολιαζόμενο, τιμή υπερδιπλάσια π.χ. αυτής που αποκαλύφθηκε πως πληρώνει το Βέλγιο. Πολλοί επίσης θεωρούν ότι ο Νετανιάχου χρηματοδοτεί όπως μπορεί τις προοπτικές επανεκλογής του στις νέες πρόωρες εκλογές του Μαρτίου, αξιοποιώντας τις προσωπικές του σχέσεις με τις διοικήσεις εταιρειών όπως η Pfizer και η Moderna.

Την δυνατότητα να γίνουν όλα αυτά ωστόσο, την παρείχε κάτι τελείως άσχετο με τις πολιτικές διασυνδέσεις και συμφέροντα του Νετανιάχου. Γιατί τα προσωπικά δεδομένα των Ισραηλινών που θα δοθούν κατά εκατομμύρια στην εταιρεία και τον ΠΟΥ είναι συγκεντρωμένα και ψηφιοποιημένα στο δημόσιο σύστημα Υγείας του Ισραήλ, που επιτρέπει την πρόσβαση στο σύνολό τους από οποιονδήποτε υπολογιστή έχει εξουσιοδότηση. Δηλαδή στο πλήρες ιατρικό ιστορικό κάθε πολίτη από την γέννησή του μέχρι και την στιγμή του εμβολιασμού.

«Μία επιχείρηση τέτοιας έκτασης δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας», ξεκαθαρίζει στο Politico υψηλόβαθμο στέλεχων των νοσηλευτών του Ισραήλ από το διάσημο νοσοκομείο Ιτσίλοφ του Τελ Αβίβ. Και ταυτόχρονα, η δημόσια φύση του συστήματος Υγείας επιτρέπει την μαζική κινητοποίηση. «Δεν είδα ποτέ τόσους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες να προσφέρουν εθελοντικά επιπλέον χρόνο εργασίας για έναν ανώτερο σκοπό», καθώς η αίσθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και του ότι είμαστε μαζί σε αυτή την κατάσταση συνέβαλε καθοριστικά στην ταχύτητα του ισραηλινού προγράμματος εμβολιασμών, «πιθανώς περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...