Ιστορική μέρα στην Ονδούρα: Ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας

Κανένα σχόλιο

Η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την προεδρία της Ονδούρας για τετραετή θητεία έγινε χθες η Σιομάρα Κάστρο, η οποία υποσχέθηκε στο ενθουσιώδες πλήθος που συγκεντρώθηκε για να την ακούσει πως θα θεμελιώσει «ένα κράτος σοσιαλιστικό και δημοκρατικό».

Η νέα πρόεδρος της αριστεράς ορκίστηκε ενώπιον του Λουίς Ρεδόνδο, τον οποίο αναγνωρίζει ως πρόεδρο του κοινοβουλίου, αψηφώντας την πολιτική κρίση που ξέσπασε πριν από έξι ημέρες, όταν αντίπαλες τάσεις του κόμματός της, του LIBRE, αντάλλαξαν σπρωξιές και γροθιές στο βήμα του Κογκρέσου προτού εντέλει εκλεγούν… δύο πρόεδροι του σώματος.

«Το κράτος της Ονδούρας οδηγήθηκε σε χρεοκοπία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα ετών», επί διακυβέρνησης της δεξιάς, κατήγγειλε η νέα αρχηγός του κράτους στην ομιλία που εκφώνησε μετά την ορκωμοσία της, μπροστά στο τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Εθνικό Στάδιο, στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα.

"Sponsored links"

«Παραλαμβάνω ένα κράτος σε χρεοκοπία», πρόσθεσε με αγανάκτηση, τονίζοντας ότι «η χώρα πρέπει να γνωρίζει πως αυτοί», οι προκάτοχοί της, «έφτιαξαν περιουσίες».

Το δημόσιο χρέος της Ονδούρας ξεπερνά τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η νέα πρόεδρος δεσμεύθηκε πως ως το τέλος της θητείας της, το 2026, θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της «στην παιδεία, στην υγεία, στην ασφάλεια και στην απασχόληση».

Όμως η ανοικτή σύγκρουση στο κόμμα της, όπου δύο αντίπαλες φράξιες εξέλεξαν δύο προέδρους του κοινοβουλίου, ρίχνει βαριά σκιά αβεβαιότητας στο κατά πόσον η κυρία Κάστρο θα μπορέσει να εφαρμόσει το φιλόδοξο πρόγραμμά της για τη μεταμόρφωση της Ονδούρας.

Για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη χώρα, όπου έχουν μετατραπεί σε γάγγραινα η διαφθορά και η επιρροή των λαθρεμπόρων ναρκωτικών, που έφθασαν ως τα ανώτατα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού, η κυρία Κάστρο θα χρειαστεί στήριξη από το κοινοβούλιο, όπου όμως το κόμμα της και οι σύμμαχοί της δεν έχουν την πλειοψηφία.

Η πολιτική κρίση ξέσπασε προτού καν αναλάβει, όταν κάπου είκοσι μέλη του κόμματος Ελευθερίας και Επανίδρυσης (LIBRE), συνεργαζόμενα με το Εθνικό Κόμμα (PN, δεξιά) εξέλεξαν ένα εξ αυτών στην προεδρία του Κογκρέσου, καταπατώντας την συμφωνία που συνήφθη προεκλογικά με το Partido Salvador de Honduras (PSH), που όριζε ότι το αξίωμα του προέδρου του Κογκρέσου θα αναλάμβανε στέλεχος αυτού του τελευταίου. Η στήριξη του PSH ήταν καθοριστικής σημασίας για τη νίκη της κυρίας Κάστρο στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο κ. Ρεδόνδο, ο οποίος πέρασε στη νέα αρχηγό του κράτους την μπλε και λευκή προεδρική κορδέλα, σύμβολο του αξιώματος, κήρυττε μερικές ώρες νωρίτερα την έναρξη μιας συνεδρίασης του «δικού του» κοινοβουλίου, σε δημόσιο κτίριο, ενώ ο αντίπαλος πρόεδρος, ο Χόρχε Κάλις, τηρούσε σιγή.

Στην ορκωμοσία η Καμάλα Χάρις

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Στ΄ και ο αντιπρόεδρος της Ταϊβάν Ουίλιαμ Λάι, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν στη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας. Η κυρία Κάστρο είχε ανακοινώσει μετά την επικράτησή της ότι προκειμένου να μην διαταραχθεί η σχέση με την Ουάσινγκτον, δεν θα προχωρήσει τελικά σε αναγνώριση της Κίνας αντί της Ταϊβάν, όπως υποσχόταν προεκλογικά.

"Sponsored links"

Η κυρία Κάστρο χαρακτηριζόταν «κομμουνίστρια» από τους αντιπάλους της στη δεξιά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μεν, αλλά «οι ΗΠΑ κατανοούν ότι δεν αντιπροσωπεύει τη ριζοσπαστική αριστερά», εκτιμά ο κοινωνιολόγος Εουχένιο Σόσα, καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ονδούρας.

«Υπάρχει στροφή στην αριστερά (…) θέλουν να τη μακιγιάρουν, με την άφιξη της αντιπροέδρου Χάρις, αλλά στην πραγματικότητα (η κυρία Κάστρο και η κυβέρνησή της) έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με τη Βενεζουέλα», ερίζει από τη δική του πλευρά ο Νταβίντ Τσάβες, ο επικεφαλής του PN, του μέχρι χθες κυβερνώντος κόμματος που πέρασε στην αντιπολίτευση.

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Χάρις κάλεσε τη νέα πρόεδρο Κάστρο να αγωνιστεί κατά της διαφθοράς, που η Ουάσινγκτον θεωρεί μια από τις γενεσιουργές αιτίες της μαζικής μετανάστευσης από τη χώρα της κεντρικής Αμερικής προς τις ΗΠΑ.

Ήταν η πρώτη αντιπρόσωπος ξένης κυβέρνησης που συναντήθηκε με την νέα πρόεδρο της Ονδούρας, μετά την τελετή ορκωμοσίας της, στην οποία παρεβρέθηκε.

CNN

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live