23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ιστορικός περίπατος στο φαράγγι Βαβουλέδο αλλά και γιορτή ενάντια στο φασιμό στην προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στις Βουκολιές | Φωτός

Ημερομηνία:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η προφεστιβαλική εκδήλωση και οι δραστηριότητες της Τομεακής Οργάνωσης Χανιών της ΚΝΕ. Σε σχετικό δελτίο τύπου της ΚΝΕ περιγράφονται οι δραστηριότητες όπου συμμετείχαν οι πολίτες που βρέθηκαν στις Βουκολιές.

Οι δραστηριότητες της ημέρας ξεκίνησαν από νωρίς με ιστορικό περίπατο. Ο ιστορικός περίπατος ξεκίνησε από το φαράγγι Βαβουλέδο, όπου εκεί έγινε αναφορά στο πρωτοπόρο στέλεχος της ΕΠΟΝ Παναγιωτάκη Λούλη, που καταγόταν από τον οικισμό Βαβουλέδο. Ο Παναγιωτάκης Λούλης μυήθηκε στις αρχές και τα ιδανικά του αγώνα από μικρή ηλικία.

Τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής πιάστηκε μαζί με άλλους κομμουνιστές κ αγωνιστές από τους Χιτλερικούς, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε μαζί με 30 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, κάτι το οποίο ζήτησε από τους Γερμανούς ο διοικητής του τάγματος ασφαλείας Παπαγιαννάκης. Οι αγωνιστές εκτελέστηκαν στις 29 Αυγούστου 1944.

WP_000970

Ο Λούλης στο δρόμο για το Γολγοθά της εκτέλεσης άρπαξε την ξιφολόγχη ενός Γερμανού και του επιτέθηκε, όμως οι υπόλοιποι στρατιώτες του επιτέθηκαν και τον σκότωσαν. Στο 40ήμερο μνημόσυνό του εξεπλάγησαν όταν είδαν τον πατέρα του να σηκώνεται και να λέει «Αγαπημένο μου παιδί Λούλη και στη συνέχεια να μιλά για την εκτέλεση από μέρους του καθήκοντος για το λαό και την πατρίδα.

Σε όλες τις μαζικές εκδηλώσεις της ΕΠΟΝ οι γονείς του Λούλη ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα και ο πατέρας του ζήτησε να γίνει επίτιμο μέλος της ΕΠΟΝ.

Στη συνέχεια μέσα από μια καταπράσινη διαδρομή 3 χλμ., πνιγμένη στο πράσινο από Πλατάνια και Καστανιές, ο περίπατος κατέληξε στην πλατεία του χωριού, στα Αρχοντικά.

WP_000973

Στο σημείο αυτό έγινε επίσκεψη στο ιστορικό “Σωματείο Λαική Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων” που ιδρύθηκε μέσα στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής 1944, και αποτελεί ακόμα και σήμερα αξιοζήλευτο επίτευγμα συλλογικής προσπάθειας των μορφωμένων αγωνιστών ανθρώπων του χωριού, οι οποίοι και παρέσυραν την συντριπτική πλειοψηφία με σκοπό τη μόρφωση, την παιδεία, την ψυχαγωγία και την πληροφόρηση της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας.

Την ίδια περίοδο στα Παλιά Ρούματα  δημιουργήθηκαν θεσμοί του Λαϊκού Ιατρείου και Φαρμακείου, του Λαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο διευθετούσε  μικροϋποθέσεις και αγροζητήματα, αλλά και η Λαϊκή Πολιτοφυλακή, για να προφυλάξει την ηρεμία και να αποτρέψει διάφορες εγκληματικές ενέργειες(ζωοκλοπές). Αξιοσημείωτο είναι, ότι την ίδια περίοδο γεννήθηκε και η ΕΘΟΡ (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΥΜΑΤΩΝ) από νέους και νέες του χωριού που έδωσε μάλιστα και την πρώτη θεατρική παράσταση στο Νομό Χανίων μετά την Κατοχή.

IMG_20150621_194759

Όλα τα παραπάνω δεν ήταν θεσμοί που είχαν δημιουργηθεί από τα πάνω, αλλά από τους ίδιους τους χωριανούς, για να εξυπηρετήσουν τις ίδιες τους τις ανάγκες, δείχνοντας την αλληλεγγύη και συνεργασία για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωση, αλλά και την προκοπή του ανθρώπου.

Αυτό είχαν κατά νου οι πρωτεργάτες, αγωνιστές και στον εθνικοαπελευθερωτικό μέτωπο, οι άνθρωποι που με τα έργα και την στάση  ζωής τους έκαναν πράξη, το ότι το ατομικό συμφέρον δεν  μπορεί να είναι αποκομμένο και ακόμη περισσότερο, ενάντια στο κοινωνικό συμφέρον.

Στη συνέχεια της ημέρας ακολούθησε η εκδήλωση του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ, στη θέση Καλήν Αχλάδα όπου δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα του ΕΛΑΣ Χανίων στο τάγμα ασφαλείας Παπαγιαννάκη, στις 16/6/1944. Εκεί παρουσιάστηκε και το χρονικό της μάχης αυτής.

"google ad"

IMG_20150621_222310

Στο τέλος της ημέρας ακολούθησε η Προ φεστιβαλική Εκδήλωση της ΚΝΕ στις Βουκολιές με θέμα “Εναντία στο Φασισμό”, με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή.

Το πρόγραμμα περιέλαβε βίντεο -τσάκισε το Φασισμό και το σύστημα που το γεννά-. ομιλία από στέλεχος της ΚΝΕ και Δημοτική Σύμβουλο Πλατάνια Αλεξία Κουμάκη.

Στην ομιλία τονίστηκε η ανάγκη να γνωρίσουμε και να μελετήσουμε την ιστορία μας, τις ρίζες μας. Ο λαός μας τότε με μπροστάρη και καθοδηγητή το ΚΚΕ, έδωσε σε φοβερά δύσκολες συνθήκες τη μάχη ενάντια στον κατακτητή, αλλά και για τα δικαιώματα της νεολαίας στο ψωμί, στη δουλειά, στον πολιτισμό, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Τα διδάγματα αυτά είναι επίκαιρα μέχρι και σήμερα.

20150621_213900

Η ΕΕ, αλλά και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθούν να αλλοιώσουν το νόημα της 9ης Μάης ως μέρας της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, να οδηγήσουν τον λαό να λησμονήσει ότι με την πάλη του μπορεί να κάνει την διαφορά προς όφελός του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόσφατο στήσιμο του ναρκωφεστιβάλ στο Σύνταγμα, που υποστηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν το αντέχουν…Ότι η 9η Μάη του 1945 είναι η Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Δεν το αντέχουν…Ότι η Κόκκινη Σημαία, το λάβαρο του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους, της Σοβιετικής Ένωσης, υψώθηκε στο Ράιχσταγκ από τον Κόκκινο Στρατό που σήκωσε το κύριο βάρος του ιμπεριαλιστικού πολέμου και συνέτριψε τα «ανίκητα» στρατεύματα του ναζιστικού γερμανικού κράτους. Δεν αντέχουν…Την ιστορική αλήθεια, γι’ αυτό προσπαθούν με κάθε μέσο να ξαναγραφτεί η Ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γι’ αυτό και ανακήρυξαν αυτή την ιστορική μέρα ως Μέρα της Ευρώπης. Της Ευρώπης της ανεργίας, της φτώχειας, της αδικίας και της προσφυγιάς. Της Ευρώπης των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που με τις πολιτικές της πνίγει χιλιάδες πρόσφυγες στη Μεσόγειο, κύματα των απελπισμένων ανθρώπων, εξαιτίας της φτώχειας, των πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων.

20150621_224733

…….Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα στην ελληνική κοινωνία που λέει τα πράγματα με το όνομά τους και η πρότασή του πατάει στις οικονομικές ανάγκες του λαού, στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, στην ευημερία του. Κι αυτό προϋποθέτει ρήξη και αποδέσμευση από την λυκοσυμμαχία της ΕΕ, να γίνει κοινωνική ιδιοκτησία ο πλούτος που παράγει ο λαός, μονομερή διαγραφή του χρέους και με τον λαό μας πραγματικά στην εξουσία.

Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα του δρόμου για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για εμάς και τα παιδιά μας.

Ακολούθησε Κρητικό γλέντι με τα συγκροτήματα:
1. Μιχάλη Λουφαρδάκη και την Παρέα του, και
2. Το Κρητικό συγκρότημα με τους: Γιώργο Δασκαλάκη (μαντολίνο), Σοφοκλή Διακόπουλο (τουμπερλέκι), Κυριάκο Κοντεκά (ασκομαντούρα), Στέφανο Μπεμπλιδάκη (λύρα), Μάριο Μπουρδαντωνάκη (λαούτο), Ηρακλής Περδικάκης (κιθάρα).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...