15.8 C
Chania
Τετάρτη, 11 Μαρτίου, 2026

Ισχυρές ρωσικές ναυτικές δυνάμεις βρίσκονται νότια της Κρήτης

Ημερομηνία:

Πληθαίνουν οι αναφορές για την κινητικότητα του ρωσικού ναυτικού, το οποίο εμφανίζει εικόνα αυξημένης δραστηριότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και οι δύο Μονάδες Δράσης Επιφανείας του ρωσικού πολεμικού ναυτικού που επιχειρούν στη Μεσόγειο (φωτογραφία αρχείου, επάνω, Reuters) εντοπίζονται από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στην ανοιχτή θάλασσα καθώς δεν παρατηρήθηκαν καταδρομικά και αντιτορπιλικά στην Ταρτούς της Συρίας, όπου βρίσκεται ρωσική ναυτική βάση, σύμφωνα με τον Φρέντερικ Βαν Λόκερεν, πρώην αξιωματικό του βελγικού ναυτικού και νυν αναλυτή του ρωσικού ναυτικού.

Παρακολουθούν τις ελληνογαλλικές ασκήσεις;

Η Ομάδα Δράσης με επίκεντρο τα πολεμικά πλοία του Ναυτικού της Βόρειας Θάλασσας συνεχίζει να επιχειρεί νότια της Κρήτης. Ισως παρακολουθεί τις κοινές ασκήσεις του γαλλικού και του ελληνικού ναυτικού, σημειώνει ο αναλυτής.

Και προσθέτει ότι το πλοίο επισκευών PM-82 έχει φύγει από την Ταρτούς και επιχειρεί κοντά στην Κρήτη από τις 28 Μαρτίου.

Η ανάπτυξή του είναι ασυνήθιστη καθώς πρόκειται βασικά για πλωτό εργαστήριο σχεδιασμένο για την επισκευή σκαφών ελλείψει ειδικής βάσης.

Η παρουσία του κοντά στην Κρήτη, όπου δραστηριοποιείται τουλάχιστον μία από τις Ομάδες Δράσης δείχνει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν μηχανικές δυσλειτουργίες σε σκάφη της.

Ανεφοδιασμός από συριακά διυλιστήρια

Η αναχώρηση του πλοίου επισκευών «αντιναύαρχος Παρόμοβ» και η εμφάνισή του κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ μπορεί να υποδηλώνει ότι πρόκειται να φύγει από την Ερυθρά Θάλασσα ή ότι περιμένει νέες ρωσικές ναυτικές μονάδες να φτάσουν στη Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ρωσικά πολεμικά πλοία που επιχειρούν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το σήμα AIS του δεξαμενόπλοιου Vyazma αναφέρθηκε στις 31 Μαρτίου στο λιμάνι της Ταρτούς, υποδεικνύοντας ότι ανεφοδιάζει τις δεξαμενές του χρησιμοποιώντας συριακά διυλιστήρια πετρελαίου.

Στην αρχή της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ρωσία θα αυξήσει σημαντικά την παρουσία της στη νότια Ευρώπη για την περίπτωση που ξεσπούσε πόλεμος με το ΝΑΤΟ, ώστε τα πολεμικά πλοία της να μπορούν να πλήξουν από τα μετόπισθεν τις δυνάμεις του βορειοατλαντικού συμφώνου.

in.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Καύση απορριμμάτων στην Κρήτη; Ούτε που να το σκέφτεστε!

Στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στο Ηράκλειο επανέρχεται το...

Συνελήφθη 51χρονος στα Χανιά με πάνω από 2 κιλά κάνναβης και 206 γραμμάρια κοκαΐνης

Σύλληψη 51χρονου στα Χανιά με 2 κιλά κάνναβης και 206 γραμμάρια κοκαΐνης. Κατασχέθηκαν ζυγαριές, τρίφτης και 1.010 ευρώ από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών.

Παρέμβαση Δημάρχου Πλατανιά προς Υπουργό για την υποστελέχωση του Α.Τ. Πλατανιά

Ο Δήμαρχος Πλατανιά Ιωάννης Μαλανδράκης ζητά από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη άμεση ενίσχυση του Α.Τ. Πλατανιά, που λειτουργεί με 20 αστυνομικούς αντί 42.