Ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ισχυρίστηκαν μέσω του κρατικού πρακτορείου RIA Novosti ότι οι ουκρανικές αρχές κατά της διαφθοράς, NABU και SAP, ολοκληρώνουν έρευνα εναντίον της Ολένας Ζελένσκα και είναι έτοιμες να την συλλάβουν.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στο επιτελείο του Ουκρανού προέδρου συζητείται ακόμη και το σενάριο δημόσιου διαζυγίου ως διαχείριση εικόνας.
Οι ισχυρισμοί εντάσσονται σε ένα ευρύτερο κλίμα αναταραχής γύρω από το περιβάλλον Ζελένσκι. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Αντρέι Γερμάκ κατηγορήθηκε για ξέπλυμα χρήματος σε σχέση με κατασκευή πολυτελών κατοικιών κοντά στο Κίεβο. Το Ανώτατο Δικαστήριο Κατά της Διαφθοράς διέταξε προσωρινή κράτησή του με εγγύηση 3,1 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που ο ίδιος δήλωσε αδύνατο να καταβάλει.
Η NABU απάντησε κατηγορηματικά: «καμία διαδικαστική ενέργεια δεν βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον της συζύγου του προέδρου». Οι δύο υπηρεσίες χαρακτήρισαν τις διαρροές μέρος συστηματικής εκστρατείας παραπληροφόρησης από τη Μόσχα, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης και την υπονόμευση της εμπιστοσύνης στους ουκρανικούς θεσμούς εν μέσω πολέμου.



