ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ… ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: Η πόλη του Ρεθύμνου

Κανένα σχόλιο

Του Γ. Σταράκη

Οι ειδικοί γράφουν ότι «οι πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξη της πόλης του Ρεθύμνου αρχίζουν από τον 4ο -3οπ.Χ. αιώνα.

Το αρχαίο όνομα της πόλης μας είναι γνωστό από τον 4ο αιώνα π.Χ. όλοι οι τύποι ονομάτων έχουν ρίζα το Ρίθυμνα.

Λιμάνι, έστω και μικρό,  αναφέρεται στα βάθη των αιώνων.

Η παρουσία των Ρώσων ως εγγυήτριας δύναμης στο Ρέθυμνο επί Κρητικής Πολιτείας υπό τον Θεόδωρο Ντε Χιοστάκ βελτίωσε την πόλη μας.

Τότε έγινε εκβάθυνση του λιμανιού και κατέπλευσαν μεγάλα ιστιοφόρο και μικρά πλοία.

Σήμερα η «Ιχνηλάτηση» αφορά το λιμάνι μας.

20.000 δρχ. ο Δήμος το 1940 – Αίτημα κατασκευής το 1946

Στις 2 Δεκεμβρίου 1940 το τότε Δημοτικό μας Συμβούλιο εγκρίνει «συμπληρωτική πίστωσιν δρχ. 20.000 για επειγούσης φύσεως δαπάνες».

 

Την 1η Ιουνίου 1946 το Δημοτικό μας Συμβούλιο με αριθμό ψηφίσματος 33 ακούν τον τότε Πρόεδρο Ευάγγελο Δρανδάκη : «… διεβιβάσθη ψήφισμα προς Λιμενικήν επιτροπή Ρεθύμνης αναφορικώς με το ζήτημα του λιμένος…» «… λαμβανομένου υπόψη της ζωτικότητας δια την πόλιν και του Νομού του ζητήματος της δημιουργίας μεγάλου λιμένος αναλόγου με την μεγάλη παραγωγικότητα του διαμερίσματος εις έλαιον, χαρούπια, σταφίδας, βελανίδια και λοιπά προϊόντα ων η φόρτωσις εκ πολλών διαμερισμάτων του Νομου μας επιζήμια των παραγωγών και της ν γένει εθνικής οικονομίας ελλείψει αναλόγου καλού λιμένους…»

Αποφασίζει

«παρακαλεί την Σεβαστή Κυβέρνησιν όπως λαμβάνουσα υπ όψει τη μεγάλην παραγωγικότητα του Νομού και το αδύνατον της εξ ιδίων τοπικών πόρων κατασκευής λιμένος…».

 

 

 

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live