19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Κέντρο δεδομένων στην Κρήτη από τη Lancom

Ημερομηνία:

Περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια η Lancom, που τοποθετείται στην ελληνική αγορά κέντρων δεδομένων ως η μοναδική ελληνικών συμφερόντων εταιρεία με αντικείμενο τη δημιουργία υποδομών τεχνολογίας και ψηφιακού νέφους (cloud). Η πλέον πρόσφατη επένδυση που δρομολογεί η εταιρεία περιλαμβάνει το Balkan Gate στην Κρήτη, που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024, βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο υλοποίησης και επιδιώκει να αποτελέσει πυλώνα της νότιας τηλεπικοινωνιακής πύλης των Βαλκανίων. «Στόχος είναι η Ελλάδα να καταστεί τηλεπικοινωνιακή πύλη των Βαλκανίων και οι χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Μεσογείου να διασυνδέονται με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Σήμερα αυτό γίνεται μέσω Ιταλίας και Μασσαλίας», σημείωσε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της Lancom Γιώργος Νώλης.

Πρόσφατα η Lancom ξεκίνησε τη λειτουργία του Balkan Gate στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στη Βόρεια Ελλάδα και στόχος είναι να καταστεί το μελλοντικό hub των τηλεπικοινωνιών της Βαλκανικής (σήμερα κόμβο αποτελεί η Σόφια). Επίσης, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ανήκει ένα ακόμη κέντρο δεδομένων στο Μαρούσι. Αυτό και τα άλλα δύο σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη θα διασυνδεθούν με στόχο να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη τηλεπικοινωνιακή διαδρομή κατά μήκος της χώρας. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται η έγκαιρη και γρήγορη μεταφορά δεδομένων από τα Βαλκάνια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εταιρεία διαθέτει δίκτυο ιδιόκτητης οπτικής ίνας 60 και 330 χιλιομέτρων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Κατά τον κ. Νώλη, η ύπαρξη τριών data centers διασφαλίζει πλήρως την ασφάλεια των δεδομένων έναντι πιθανής κυβερνοεπίθεσης, με τον βρετανικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο Εxa Infrastracture, την εταιρεία του ομίλου Overgas Vestitel με έδρα τη Σόφια, τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Grid Τelecom και την ισπανική Islalink να ανήκουν στους νέους χρήστες των καινούργιων data centers της Lancom. Σημειώνεται ότι η Islalink αναμένεται μέχρι το τέλος της χρονιάς να ολοκληρώσει την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών στο Ιόνιο, που θα εκτείνεται από την Πρέβεζα μέχρι την Κροτόνε της Καλαβρίας.

Ερωτηθείς από την «Κ» για το κόστος κατασκευής των κέντρων δεδομένων, ο CEO της Lancom ανέφερε ότι η Ελλάδα τείνει να καταστεί ακριβή συγκριτικά με ομοειδείς ευρωπαϊκές χώρες, αλλά εκτίμησε ότι ενδεχομένως θα αποκλιμακωθεί όταν η χώρα καθιερωθεί ως προορισμός για data centers.

H Lancom, που έχει κύκλο εργασιών της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε συζητήσεις με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν παρουσία στη χώρα. Εκτός από τους πελάτες του ιδιωτικού τομέα, η εταιρεία απευθύνεται και στο Δημόσιο, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υλοποίησης εξαγορών. Εκτός από το Balkan Gate στην Κρήτη, η εταιρεία αξιολογεί την υλοποίηση νέων επενδυτικών κινήσεων, οι οποίες χρηματοδοτούνται ως επί το πλείστον με ίδια κεφάλαια. Εκτός Ελλάδας δραστηριοποιείται και στη Σόφια μέσω σημείων παρουσίας (PoP – εξασφαλίζουν τη σύνδεση με το Διαδίκτυο).

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαρινάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...

Δήμος Χανίων: Ενημέρωση για τους πολιτικούς γάμους

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι το Γραφείο των...