25.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Κέφια στις αγορές, κατάθλιψη στην Αθήνα

Ημερομηνία:

Βούλιαξαν πάλι οι τραπεζικές μετοχές
Η σημερινή καταβαράθρωση του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ένα ακόμη καμπανάκι για όλους και, κυρίως, για την πολιτική ηγεσία : το πρόγραμμα ανταλλαγής ομoλόγων Psi δεν πηγαίνει όπως περίμεναν, ενώ οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου είπαν τα πράγματα με το όνομα τους μετά από πολύ καιρό : συμφέροντα εντός Ελλάδος έχουν βγάλει μετρητά  στο εξωτερικό και αναμένουν την αποτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου ώστε η χώρα να καταλήξει στην δραχμή και αυτοί αργότερα να αγοράσουν φθηνά τα πάντα
Οι προσπάθειες όλων των Ελλήνων πρέπει εκεί να κατατείνουν. Να μην αφήσουν αυτούς τους άρπαγες να πλουτίσουν.

Το σενάριο μπορεί να  είναι ακραίο, αλλά όλοι το σκέπτονται και ειδικά την περίπτωση η χρεοκοπία να γίνει εντός του ευρώ. Να σφραγιστούν δηλαδή τα σημερινά ευρώ και να κοστίζουν λιγότερο!

Επειδή, όμως, αυτά είναι σενάρια και είναι οι πρώτες ημέρες του χρόνου ας διατηρήσουμε  τις ελπίδες μας. Εν μέσω λοιπόν γενικής ευθυμίας  στις αγορές, η ελληνική είχε μια ακόμη δύσκολη ημέρα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 665,63 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,20%. Η πτώση θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχαν μερικά στηρίγματα από μη τραπεζικές μετοχές.

Πάνω από 11% η πτώση της Eurobank, 10,2% για την Alpha Bank. Στα 1,46 ευρώ η Εθνική έχασε 7,5% . Πτώση 7,5% για την Τράπεζα Κύπρου και 9,19% για την Marfin Popular.

Στον αντίποδα, κέρδη 1,34% για την ΔΕΗ,1,33% για την Βιοχάλκο, 1,90% για τα Ελ.Πε. Κέρδη 1,23% για τον Τιτάνα, 0,35% για την Motor Oil και 0,8% για την Jumbo.

Στα 18,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές συναλλαγές.

Την ίδια ώρα, με άνοδο πάνω 1,5% έκλεισε η Φρανκφούρτη, τα κέρδη έφτασαν το 2,29% στο Λονδίνο, το 1,24% στο Μιλάνο, το 0,72% στο Παρίσι, ενώ ήταν οριακά στη Μαδρίτη.

Στο χρηματιστήριο της Wall Street, με φόντο θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας αλλά και τη μείωση της ανεργίας στη Γερμανία στο 6,8% – σε ιστορικά χαμηλό, δηλαδή, ποσοστό – οι βασικοί δείκτες κερδίζουν 1,5% περίπου, με τον Dow Jones να ξεπερνά τις 12.400 μονάδες.

Ανοδικά και το ευρώ, στα επίπεδα των 1,3060 δολαρίων, ενώ με φόντο τις κινήσεις του Ιράν  το πετρέλαιο κερδίζει σχεδόν 4% και βρίσκεται κοντά στα 103 δολάρια ανά βαρέλι.

Protothema.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σοβαρές κατηγορίες για μεθοδεύσεις στην επιτροπή του Ιστορικού Μουσείου Αρμένων

Ο Γιώργος Λιμαντζάκης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού...

Προσωρινή φιλοξενία στην Αγυιά για τους μετανάστες που βρέθηκαν στη Γαύδο

Σε χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται...

Από το Σπολέτο της Ιταλίας στα Χανιά για… εκπαίδευση!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα ευρωπαϊκό έργο “PON...