11.8 C
Chania
Friday, January 3, 2025

Κίνδυνος πλημμύρας από τον Κλαδισσό – Συντονίζονται οι φορείς όμως υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης

Ημερομηνία:

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι κάτοικοι της αστικής περιοχής δυτικά των Χανίων, καθώς νέα στοιχεία αποκαλύπτουν σοβαρό κίνδυνο πλημμύρας από τον ποταμό Κλαδισό.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του Δήμου Χανίων, που παρουσιάστηκαν σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, η τρωτότητα του ποταμού σε ορισμένα σημεία έχει φτάσει στο κόκκινο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο κατοικημένες περιοχές.

Όπως ανέφερε η μηχανικός του Δήμου, κα Δασκαλάκη, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας για τα επόμενα 50 χρόνια, με την αστική περιοχή να βρίσκεται εντός της «ζώνης πλημμύρας». Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει τον προσδιορισμό συγκεκριμένων παρεμβάσεων και την κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ωστόσο, η έλλειψη επαρκών χρηματοδοτήσεων αποτελεί σημαντικό εμπόδιο, καθώς η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στην αυτοδιοίκηση δεν συνοδεύεται από την ανάλογη χρηματοδότηση.

Παρά τις προκλήσεις, διαπιστώνεται άριστη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. Τονίζεται, ωστόσο, η ανάγκη για την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, έπειτα από σχετική πρόσκληση του Δημάρχου Χανίων και Προέδρου του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. , Παναγιώτη Σημανδηράκη, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση το παρών έδωσαν ο Θεματικός Αντιπ/χης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας, Γιώργος Τσαπάκος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Αλλαγής, Μανώλης Λέκκας, οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Πρασίνου και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Μιχάλης Τσουπάκης και Ελένη Ζερβουδάκη, αντίστοιχα, ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για τη Δ.Ε. Γαλατά, Δρακακάκης Γιάννης καθώς και εκπρόσωποι των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων, του Λιμενικού Σώματος, της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Εφορεία Αρχαιοτήτων, εθελοντικές ομάδες, που εδρεύουν στον Δήμο Χανίων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και της Δ.Ε.Υ.Α.Χ..

Ο αντιπεριφερειάρχης πολιτικής προστασίας, Γιώργος Τσαπάκος σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ είπε σχετικά:

Συνεδριάζει σήμερα το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) του Δήμου Χανίων και είμαστε εδώ για να δούμε τυχόν ελλείψεις και σημεία που μπορούμε να βελτιώσουμε ενόψει της αντιπλημμυρικής περιόδου που έρχεται.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, βέβαια, έχουμε εργαστεί. Εργαστήκαμε στο πεδίο, στην αντιπυρική περίοδο.

Σχεδιάζουμε όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουμε κάνει ήδη παρεμβάσεις. Σίγουρα υπάρχουν κάποια σημεία που δεν έχουμε παρέμβει ακόμα. Παράλληλα, σχεδιάζουμε και μεγάλα έργα όπως είναι η μελέτη του Κλαδισσού ποταμού, η οριοθέτηση δηλαδή εκεί, όπως είναι ο Μωρώνης. Που πιστεύω ότι σύντομα θα είναι έτοιμες οι μελέτες και θα βρεθούν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των κατοίκων των περιοχών αυτών και όχι μόνο. Και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες του νησιού έχουν εντοπιστεί τα σημεία που πρέπει να παρέμβουμε. Έχουμε κάνει αιτήματα για χρηματοδοτήσεις.

Και σαφώς στη δηλεδιάσκεψη αυτή που θα είναι ο περιφερειάρχης μας θα τεθούν ξανά τα θέματα. Τα θέματα τα γνωρίζει το Υπουργείο και θα τα επαναπροσδιορίσουμε.

Τα χρήματα πραγματικά είναι λιγοστά αυτή τη στιγμή. Πολλές φορές υπάρχουν αρμοδιότητες χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις.

Πιστεύω τα αιτήματα να βρουν χρηματοδοτήσεις για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Στις εκβολές των ρεμάτων, πέρσι γίνανε πάρα πολλές παρεμβάσεις σε ρέματα και ποταμούς. Ο κόσμος να μην φοβάται σε περίπτωση που υπάρχει κάποια βλάστηση. Τα ρέματα και οι διατομές δεν έχουν κλείσει οπότε δεν έχουν πρόβλημα και αν υπάρχει κάποια βλάστηση στα πρανή και τα λοιπά δεν είναι αυτό πρόβλημα, δηλαδή μη φοβίζουμε τον κόσμο. Από εκεί και πέρα ό,τι εντοπιστεί, όπου εντοπιστεί καλό είναι να μας μεταφερθεί.

Για να μπορούσαμε να παρέμβουμε και να έχουμε μια αντιπλημμυρική περίοδο αντίστοιχη με την αντιπυρική, χωρίς να θέλω να κάνω απολογισμό για την αντιπυρική τώρα. Γίνονται συνεχώς έλεγχοι σε σημεία δύσκολα.

Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του Δήμου Χανίων, Μανώλης Λέκκας είπε για τον προγραμματισμό του Δήμου Χανίων:

Πραγματοποιείται σήμερα στο Δήμο Χανίων το κορυφαίο όργανο πολιτικής προστασίας, το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.), στο οποίο γίνεται ο προγραμματισμός όλων εκείνων που απαιτούνται για την περίοδο τη χειμερινή.

Όλοι οι δήμοι της χώρας υποχρεούνται να κάνουνε αυτό το συντονιστικό και έτσι το προγραμματίζουμε σε μία περίοδο όπου, ευτυχώς για τον τόπο το δικό μας, δεν υπάρχει θα λέγαμε ιδιαίτερη ένταση των καιρικών φαινομένων.

Παρά τη μεγάλη μας ανησυχία, ακόμα δυστυχώς είναι οι πυρκαγιές οι οποίες μπορούν να προκύπτουν λόγω της μεγάλης ξηρότητας στο περιβάλλον και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και την επόμενη περίοδο για τέτοιου είδους φαινόμενα. Μιας και φαίνεται ότι ίσως ο καιρός, όσον αφορά τα καιρικά φαινόμενα των βροχοπτώσεων, να καθυστερεί να επισκεφτεί τον τόπο μας.

Να πούμε λοιπόν ότι σε αυτό το συντονιστικό, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι, εμείς ως πολιτική προστασία και, βέβαια, αρμόδιος και υπεύθυνος είναι ο κύριος δήμαρχος ο οποίος δίνει μεγάλη βαρύτητα σε όλα αυτά τα θέματα, να δώσουμε οδηγίες και κατευθύνσεις στους τοπικούς φορείς της αυτοδιοίκησης ώστε, σε συνεργασία με τους πολίτες της εκάστοτε δημοτικής κοινότητας, να αντιμετωπίζουν  τα φαινόμενα και να έχουμε άμεση ενημέρωση.

Εκείνο που προέχει, βέβαια, είναι η πρόληψη και η πρόληψη αυτή για να πραγματοποιηθεί είναι να μας φέρουν μηνύματα είτε από τους κατοίκους είτε μέσω των τοπικών φορέων, τα οποία θα τα καταγράψουμε, θα τα αξιολογήσουμε και θα δώσουμε προτεραιότητες ώστε, αν όχι και άμεσα, σε ένα μελλοντικό χρόνο να μπορέσουμε πολλά εξ αυτών να τα δρομολογήσουμε ώστε να διορθωθούν.

Και ξέρετε, τα προβλήματα της χειμερινής περιόδου δεν είναι απλά, δεν είναι μόνο οι βροχοπτώσεις και οι εντάσεις αυτών για τις οποίες αντιμετωπίζουμε συνήθως μεγάλα προβλήματα και το έχουμε δει ακόμα και στο οδικό δίκτυο των αστικών περιοχών και της πόλης ακόμα.

Βλέπουμε πλημμυρισμένους δρόμους οι οποίοι απαιτούν ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή και από τους πολίτες αλλά και ιδιαίτερα από εκείνους που κινούνται με αυτοκίνητα και και δίκυκλα, διότι ο κίνδυνος να προκαλέσουν ατύχημα είτε μεταξύ τους είτε σε πολίτες που περπατούν είναι πάρα πολύ μεγάλος. Και αυτό και στα μέτρα αυτοπροστασίας αλλά και στα μέτρα προστασίας των συμπολιτών μας θα πρέπει να το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν.

Τα έργα που έχουν γίνει κατά το παρελθόν, προφανώς προφυλάσσουν εν μέρει. Παρόλα αυτά, έχουμε πρόθεση ως πολιτική προστασία να προτείνουμε μία λύση η οποία αφορά βέβαια τον Κλαδισσό που δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου, είναι της περιφέρειας, η οποία εκτιμώ ότι μπορεί να λύσει εν πολλοις το πρόβλημα αυτό, ιδιαίτερα του Κλαδισσού.

Παρόλα αυτά, έχουμε φυσικά και τις ιρλανδικές διαβάσεις όπου βάζουμε σημάνσεις, θα τις προσέχουμε, θα τις ελέγχουμε και θα παρακαλέσουμε τους τοπικούς φορείς να μας ενημερώνουν και για άλλες. Θα κάνουμε μέτρα ίσως και αυτοπροστασίας.

Ξέρετε, τα χρηματοδοτικά εργαλεία πολλές φορές δεν αρκούν. Έχουν γίνει συζητήσεις προφανώς και με τον κύριο δήμαρχο και τους υπόλοιπους αντιδημάρχους προκειμένου να λαμβάνονται τέτοια μέτρα. Ξέρετε όμως δεν είναι εύκολο τα μέτρα αυτά να υλοποιηθούν αύριο αν θέλουμε να διορθώσουμε όλα αυτά τα περί συγκέντρωσης υδάτων στις αστικές περιοχές ή ακόμα και στο περιφερειακό δίκτυο όπου πολλές φορές φερτά υλικά μπαίνουν στους δρόμους.

Ένας οδηγός, ιδιαίτερα τη νύχτα, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τέτοιου είδους φαινόμενα. Καταλαβαίνετε ότι καταγράφονται και στη συνέχεια σταδιακά, μέσα από μία προτεραιοποίηση, διορθώνονται και πρέπει να διορθωθούν. Το πρώτο όμως είναι να καταγραφούν και να δώσουμε όλα αυτά τα μέτρα προστασίας και στον πολίτη ώστε να είναι, θα λέγαμε, επαγρυπνος του ότι σε κάθε περίπτωση τα καιρικά φαινόμενα έχουν εντάσεις, μπορεί να προκαλέσουν ιδιαίτερες συνθήκες σε τοπικό επίπεδο και πρέπει να το προσέχουμε.

Ένα δεύτερο το οποίο σαν δήμος ήδη θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα είναι και λόγω του ότι έχουμε μία έντονη σεισμική δραστηριότητα την οποία παρακολουθούμε, έστω και σεισμούς οι οποίοι δεν είναι μεγάλης έντασης. Όλο αυτό προκαλεί σε κάθε περίπτωση κάποιες ρηγματώσεις.

Έχουμε φαράγγια, έχουμε ορεινές ζώνες. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές και πάλι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποιους ελέγχους ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι ο κόσμος που περνάει από κει δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Π

άλι όμως και εκεί θα περιμένουμε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των τοπικών κατοίκων και των τοπικών φορέων της αυτοδιοίκησης να μας φέρνουν μηνύματα, ποια παρατηρούν αδυναμίες, που παρατηρούν ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα, διότι μια βροχόπτωση, το είδαμε άλλωστε και το καλοκαίρι αυτό, μια βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει κάποιες καταπτώσεις βράχων και καλό είναι βέβαια εκείνοι που κινούνται κάτω από συνθήκες βροχοπτώσεων απ τα φαράγγια να δείχνουν μεγάλη προσοχή, όχι μόνο για αυτό που μπορεί να πέσει αλλά για αυτό που μπορεί να βρεθεί μπροστά τους και ενδεχόμενα απότομα να μην μπορούν να το αντιμετωπίσουν εάν έχουν μεγάλη ταχύτητα. Ό

λα αυτά θα συζητηθούν στο ΣΟΠ, θα θέσουμε κάποιες αρχές και πιστεύω ότι η καταγραφή αυτή θα μας δώσει την ευκαιρία σε ένα μελλοντικό χρόνο να βελτιωθούμε, να κάνουμε τον τόπο μας όσο γίνεται πιο ασφαλή και να θωρακίσουμε όλες τις περιοχές εκείνες οι οποίες μπορεί να έχουν την όποια επικινδυνότητα σε πλημμυρικά ή κατάπτώσεων ή οτιδήποτε άλλο.”

Ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Χανίων, Ξενοφών Τσιλιμιγκάκης από την πλευρά του τόνισε ότι:

“Βρισκόμαστε εδώ για την επικαιροποίηση ανθρώπων, δράσεων, μηχανημάτων, ούτως ώστε εάν και εφόσον προκύψουν φαινόμενα πλημμυρικά ή συναφή, να μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκριθεί άμεσα. Σχέδια όπως το Βορέας και το Δάρδανος, στα οποία εκπονεί η πολιτική προστασία και τα οποία επικαιροποιούνται, ανατρέπονται, συμπληρώνονται ή τροποποιούνται, είναι η δουλειά την οποία θα πρέπει να κάνουμε σήμερα.

Εδώ παρατηρούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι, ενώ είμαστε εντός αντιπυρικής περιόδου, υπάρχουνε πλημμυρικά και συναφή φαινόμενα από άκρη σε άκρη της χώρας.

Προς το παρόν, στο νομό μας δεν έχουμε κάτι παρόμοιο. Αυτό όμως δεν το αποκλείει στο εγγύς μέλλον. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι πριν μας χτυπήσουν την πόρτα.

Φέτος, τα αποτελέσματα αυτού του σχεδιασμού θα φανούν προφανώς στο πεδίο, εάν και εφόσον προκύψουν. Γιατί βλέπετε ότι η κλιματική κρίση, η ραγδαιότητα των αλλαγών, η μία διαδέχεται την άλλη σε χρόνο ασύλληπτο. Μπορεί το πρωί να έχουμε δασικές πυρκαγιές και το απόγευμα να έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Ή διασώσεις. Γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι.

Σας είπα και την άλλη φορά και το επαναλαμβάνω ότι έχουμε στη φαρέτρα μας κάτι το οποίο δεν το είχαμε τις προηγούμενες χρονιές. Έχουμε 10 πιστοποιημένους υπαλλήλους οι οποίοι γνωρίζουν πλέον δράσεις και ενέργειες. Υπάρχουνε οι δράσεις της υπηρεσίας, οι δράσεις των φορέων και οι δράσεις των πολιτών. Οι πολίτες θα πρέπει να συμμορφώνονται και να συμβαδίζουν με τις οδηγίες τις οποίες λαμβάνουν.

Από κει και πέρα, όπως και στις δασικές πυρκαγιές, έτσι και στις χιονοπτώσεις, έτσι και στις πλημμύρες, υπάρχουν οδηγίες οι οποίες δίδονται και θα πρέπει να τηρούνται και θα πρέπει και όλοι οι πολίτες να ενημερώνουν κεντρικά προς τα πάνω ένα οργανωμένο σύστημα, ούτως ώστε επιχειρησιακά να μην έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Υπάρχει πληροφόρηση, η ενημέρωση και από κει η δράση.

Η δράση είναι δεδομένη. Υπάρχουνε σημεία και περιοχές οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια έχουν βγάλει κάποια προβλήματα και προφανώς η υπηρεσία εστιάζει εκεί, αλλά όχι μόνο εκεί. Γνωρίζουμε ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα έρχονται αμέσως μετά από τις δασικές πυρκαγιές.

Προς το παρόν δεν έχουμε κάποια δασική πυρκαγιά η οποία να ήταν τόσο μεγάλης κλίμακας έτσι ώστε να μας κάνει να φοβόμαστε για κάτι. Εάν και εφόσον ξεκινήσουν οι βροχές, αυτό όμως δεν μας εφησυχάζει.

Ο σχεδιασμός, όπως σας είπα, είναι για να ανατρέπεται, για να διορθώνεται, για να τροποποιείται και στο τέλος, φεύγοντας από τη συνεδρίαση τη σημερινή, να ξέρουμε όλοι τι πρέπει να κάνουμε. Τα λόγια είναι καλά, εμάς μας αρέσουν οι πράξεις.”

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγιασμός των Υδάτων στην Κεντρική Δεξαμενή Χανίων

Η καθιερωμένη τελετή του Αγιασμού των Υδάτων θα πραγματοποιηθεί...