17.8 C
Chania
Saturday, January 31, 2026

Κίνημα Δημοκρατίας: «Αδιαφορία για το μνημείο της Παπούρας – Αγορές απαρχαιωμένων radar με υπογραφή Μητσοτάκη»

Ημερομηνία:

Στις 4.2.2026 στο ΣτΕ μπαίνει το αίτημα ακύρωσης της απόφασης του ΥΠΠΟ για την τοποθέτηση radar και λοιπών εγκαταστάσεων δίπλα στο Μινωικό Μνημείο της Παπούρας, μετά από παρέμβαση του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και κατοίκων του Καστελλίου, αλλά σήμερα  30.1.2026, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Ηράκλειο της Κρήτης ήρθε για να υπογράψει την αγορά αυτών των συστημάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κρίνει άξιο σημασίας εώς τώρα, να επισκεφτεί προσωπικά το Μνημείο, μήπως καταλάβει γιατί όλη η Ελληνική και η Διεθνής Κοινότητα Αρχαιολόγων είναι στα κάγκελα για την προστασία του.

Έστω να καταλάβει γιατί η κ. Λίνα Μενδώνη πρίν λίγους μήνες παρέλαβε το Διεθνές Βραβείο «Παλμύρα» – Premio Internazionale Palmira- στην Ιταλία για την αρχαιολογική ανακάλυψη της χρονιάς, το οποίο απονεμήθηκε στο Μνημείο στο λόφο Παπούρα.

Ο Τομεάς Υποδομών, Μεταφορών και Χωροταξίας του Κινήματος Δημοκρατίας μετά από μελέτη του τεχνικού τεύχους της σύμβασης του αεροδρομίου, εντόπισε ότι  τα υπό παραγγελία συστήματα αεροναυτιλίας έχουν « κρυφά» προσαρμοστεί σε τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν  ILS κατηγορίας 1, μια απαρχαιωμένη τεχνολογία του 1970 που καταργείται οριστικά στην Ευρώπη από 1/1/2030.

Η ανάγκη αυτή προκύπτει από την τοποθέτηση του radar και συνοδών εγκαταστάσεων στο Λόφο Παπούρα, λόγω της σχέσης απόστασης και ύψους που ο Λόφος έχει με την υφιστάμενη χάραξη του αεροδιαδρόμου, που είναι τέτοια που δε μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις πιο σύγχρονες γενιές ILS.

Και αυτό συμβαίνει γιατί απλά όλο το έργο έχει ξεκινήσει με λάθος χάραξη του αεροδιαδρόμου.

Πέραν του έγκληματος πολιτισμού που συντελείται στο Λόφο Παπούρα, συνεχίζεται η εγκληματική επίσης αδιαφορία αυτής της κυβέρνησης για την ασφάλεια των πτήσεων.

Είμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη υποβάθμιση της ασφάλειας του νέου αεροδρομίου ,  λίγες βδομάδες μετά το black out στο FIR Αθηνών.

Η λάθος χάραξη του αεροδιαδρόμου μας δίνει την απάντηση για την, άξια απορίας, τυφλή εμμονή καταστροφής ενός μοναδικού Μνημείου Διεθνούς Αναγνωρισιμότητας.

Για μια λάθος μελέτη, μια λάθος χάραξη καταστρέφεται μνημείο 5000 ετών, για χρήση το πολύ 1,5 χρόνο και υποβαθμίζεται πριν ολοκληρωθεί ένα νέο διεθνές αεροδρόμιο, έργο σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

Το Κίνημα Δημοκρατίας τονίζει και απαιτεί την αναγκαιότητα τεχνικής παρέμβασης στο έργο στο νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Καστελλίου:

  • να μετακινηθεί ο αεροδιάδρομος στο σύνολό του και να οριοθετηθεί από το κατώφλι του υφιστάμενου διαδρόμου και 250-300 μέτρα πιο νότια
  • να τοποθετηθούν το radar και τα λοιπά συνοδά συστήματα στο Νότιο Λόφο στο βάθος δηλαδή του αεροδιαδρόμου.
  • να γίνει χρήση σύγχρονων ILS που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των πτήσεων, για να μη βγεί παράνομο το αεροδρόμιο σε 1,5 χρόνο.

Η παρεμβάσεις αυτές μεταξύ άλλων διασφαλίζουν και τις απαιτούμενες προδιαγραφές απόστασης radar  από κατοικημένες περιοχές, ως προς τον υφιστάμενο οικισμό Καστέλλι.

Τονίζουμε ότι όλες οι προτεινόμενες επεμβάσεις βρίσκονται εντός της απαλλοτριωμένης έκτασης. Το μόνο εμπόδιο είναι η πολιτική απόφαση που αυτή η κυβέρνηση αρνείται να πάρει.

Το Κίνημα Δημοκρατίας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στο Σύλλογο Αρχαιολόγων Ελλάδας και στη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει την Τετάρτη 4/2/2026, 8 πμ με 12 μ και στη συγκέντρωση στις 9 πμ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Αιόλου 80) #savepapoura

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Γροιλανδία ως Καταλύτης: Η Δύση ενώπιον μιας Νέας Γεωπολιτικής Πραγματικότητας

Η πρόσφατη στρατιωτική ένταση στη Γροιλανδία, όπου ευρωπαϊκές δυνάμεις...

Μάξιμος Σενετάκης: “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει την Κρήτη”

Με αφορμή τη χθεσινή παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηράκλειο...