Κίσσαμος και Κάντανος – Σέλινο κινούν διαδικασίες για να απαλλοτριώσουν οικόπεδο φιλέτο από Βουλισμένη ως Κεδρόδασος

Κανένα σχόλιο

Κοινή προσπάθεια για να προχωρήσουν στην απαλλοτρίωση οικοπέδου φιλέτου συνολικής εκτασης 1000 στρεμμάτων από την περιοχή Βουλισμένη μέχρι το Κεδρόδασος, ξεκινούν οι δύο δήμοι Κισσάμου και Καντάνου Σελίνου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που συνεδρίασε στις 28 Νοεμβρίου, οι δύο δήμοι θα ορίσουν δικηγόρο με σκοπό τη γνωμοδότηση για απαλλοτρίωση στην προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Φύση 2000 στην περιοχή «Βουλισμένη» Λαφονησίου

Σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του Δ.Σ. οι δύο Δήμαρχοι Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου έχουν αποφασίσει να αιτηθούν στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβεί στην διενέργεια όλων των απαραίτητων διαδικασιών και στη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προκειμένου να δημιουργηθεί στην περιοχή του Λαφονησίου ένα «Πρότυπο Φυσικό Πάρκο».

"Sponsored links"

Στα πλαίσια αυτά, εξουσιοδοτούνται να θέσουν από κοινού στις αρμόδιες αρχές το θέμα απαλλοτρίωσης της έκτασης εντός του πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής του Λαφονησίου από την Βουλισμένη μέχρι το Κεδρόδασος, συνολικής έκτασης 1000 στρεμμάτων, σύμφωνα με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη.

Με βάση τα παραπάνω αποφασίστηκε ορισμός δικηγόρου για να χειριστεί την υπόθεση απαλλοτρίωσης στην προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Φύση 2000 (NATURA) η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τα συμφέροντα του δήμου και απαιτεί εξειδικευμένη γνώση ή εμπειρία. Συγκεκριμένα θα ερευνήσει και θα συντάξει γνωμοδότηση, μετά από ενημέρωση από τις υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων, για όλες τις απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς Δήμου προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης στην προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Φύση 2000 (NATURA) και ειδικότερα σε τμήμα έκτασης με την ειδικότερη ονομασία «Βουλισμένη» Λαφονησίου.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Σταθάκης Θεόδωρος είπε:

Συμφωνώ διότι ήδη έχω προτείνει να γίνει Βοτανικό Πάρκο στην περιοχή αλλά να δούμε το ενδεχόμενο της αγοράς του ακινήτου.

Εχω και μια ερώτηση προς τον κ. Δήμαρχο: Εχει καλεστεί ο νέος ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου τμήματος στην εν λόγω περιοχή για να συζητήσετε τις προοπτικές για τον εν λόγω χώρο και κυρίως για την εν δυνάμει συνεργασία και αν υπάρχει βούληση για πώληση του ακινήτου στο Δήμο, αφού είναι καθολική η απαίτηση να είναι Δημοτικό το ακίνητο;

O Δήμαρχος Γιώργος Μυλωνάκης απάντησε:

Το επόμενο βήμα είναι να διερευνήσουμε με τη Νομική Σύμβουλο την συγκεκριμένη περίπτωση. Θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα της διερεύνησης και μετά θα αξιολογήσουμε τα πράγματα ακόμα και για την αγορά του ακινήτου από τους δύο Δήμους.

Η απόφαση ψηφίστηκε ομόφωνα.

Προστασία της περιοχής

"Sponsored links"

Σημειώνεται ότι στις κοινές προτάσεις των δύο δήμων προς τους μελετητές που εκπονούν την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, εκτός από την ανάγκη της απαλλοτρίωσης στην ιδιωτική έκταση, προτείνουν μια σειρά από σοβαρά μέτρα προστασίας της ευαίσθητης περιβαλλοντικά ζώνης όπως:

• Λειτουργία μόνο δύο δημοτικών αναψυκτηρίων – τα δύο που ήδη λειτουργούν- μέχρι 50 τ.μ. το καθένα.

• Καμία γεωργική, δασική,κτηνοτροφική, αλιευτική και λοιπή αγροτική εκμετάλλευση, αποθήκες, θερμοκήπια κ. α. Διατήρηση των υφιστάμενων θρησκευτικών χώρων.

• Δεν επιτρέπει τη βόσκηση, ενώ για την αλιεία τονίζει πως «δεν επιτρέπεται κάθε μορφή αλιευτικής δραστηριότητας, ερασιτεχνικής ή επαγγελματικής μέχρι την ισοβαθή των 50 μ. και προτείνεται η δημιουργία ΘΠΠ (Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής). Απαγορεύεται η αλιεία με δίχτυα τράτας, δράγες, πεζότρατες ή παρόμοια δίχτυα και με στατικά δίχτυα πάνω από κοραλλιογενή ενδιαιτήματα και ασβεστοφυκικούς βυθούς (Νόμος Διατήρησης της Βιοποικιλότητας)».

• Η συλλογή φυτών και βοτάνων «επιτρέπεται μόνο για επιστημονικούς λόγους και με τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης».

• Απαγορεύει χώρους στάθμευσης τουριστ. Λεωφορείων, φορτηγών, και τροχόσπιτών. Δεν επιτρέπονται λιμενικές ζώνες , βιομηχανικές δραστηριότητες, μαρίνες.

• Δεν επιτρέπονται οδοί κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, ούτε οδοί ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι, πλατείες. Επιτρέπει μονοπάτια «μόνο για την εξυπηρέτηση της προστασίας και της βέλτιστης διαχείρισης του προσατευτέου αντικειμένου ( Ξύλινοι διάδρομοι – μονοπάτια για την κίνηση των επισκεπτών από το σημείο αποβίβασης μέχρι την παραλία και κατά μήκος των αμμωδών ακτών).

• Επιτρέπεται μόνο θαλάσσιος διάδρομος κίνησης μικρών ημερόπλοιων από Παλαιόχωρα- Ελαφονήσι και από αλιευτικό καταφύγιο Σταυρού-Ελαφονήσι..

• Σε ό,τι αφορά τις κατασκευές επιτρέπονται μόνο αυτές που αφορούν την εξυπηρέτηση της προστασίας και της βέλτιστης διαχείρισης του προστατευτέου αντικειμένου και μόνο έργα κατασκευής διαδρόμων ξύλινων και πάσσαλοι-περιφράξεις φυτών και μόνο επί της αμμώδης παραλίας του Λαφονησιού.

• Επιτρέπεται μόνο μια λυόμενη κατασκευή «μόνο για την εξυπηρέτηση της προστασίας και της βέλτιστης διαχείρισης του προσταυτέου αντικειμένου».

• Επιτρέπονται μόνο δημοτικές χημικές τουαλέτες και ενημερωτικές πινακίδες. Καμία διαφημιστική πινακίδα.

• Στα θαλάσσια σπορ επιτρέπεται κολύμβηση, ιστιοσανίδα, καταδύσεις και υποβρύχια φωτογράφηση, στον εναλλακτικό τουρισμό επιτρέπεται πεζοπορία αναρρίχηση και canyoning.

• Δεν επιτρέπονται πλωτές υποδομές και εγκαταστάσεις θαλάσσιας αναψυχής.

biskotto.gr,, haniotika-nea.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live