Της Άννας Κωνσταντουλάκη
Η παχυσαρκία στην Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ η Κρήτη βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις της Ευρώπης σε παιδιά και ενήλικες προκαλώντας προβλήματα πολλαπλής νοσηρότητας.
Με δεδομένο ότι το καθετί που τρώμε, επηρεάζει άμεσα την υγεία μας, αφού ο σημερινός τρόπος διατροφής έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση χρόνιων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση, οι νεοπλασίες, αλλά και οι καρδιαγγειακές διαταραχές, η υιοθέτηση πιο υγιεινών και ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών, είναι πλέον ζήτημα κομβικής σημασίας και χρειάζονται παρεμβάσεις και μάλιστα άμεσα.
Αυτό επισημαίνει η ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής , πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ.Αντωνία Τριχοπούλου, η οποία θα βρίσκεται σε λίγες ημέρες στην Κρήτη για να συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο που οργανώνει η Grecotel, με θέμα τον κρητικό τρόπο ζωής, την μεσογειακή παράδοση και τις εφαρμογές της στην σύγχρονη εποχή.
Η κ.Τριχοπούλου μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti τόνισε ότι εδώ στην Κρήτη έχουμε εκλεκτά προιόντα που μπορούμε να εντάξουμε στις διατροφικές μας συνήθειες, μειώνοντας το κρέας που καταναλώνουμε συχνά και σε μεγάλες ποσότητες.
«Η Κρήτη υπήρξε η κιβωτός της μεσογειακής διατροφής και με θλίβει πραγματικά αυτό που συμβαίνει, κυρίως με τα παιδιά. Ζείτε σ’ έναν παράδεισο προϊόντων και κάποια απ’ αυτά είναι από τα καλύτερα στον κόσμο. Το λάδι, τα άγρια χόρτα, το μέλι και τόσα άλλα. Έχετε πίτες με χόρτα-αριστούργημα, πίτες με τυρί υπέροχες, ωραία όσπρια και φρούτα.
Επίσης έχετε εξαιρετικές παραδοσιακές συνταγές, πολλές έξυπνες λύσεις για νόστιμα και υγιεινά πιάτα. Κρίμα δεν είναι να καταλήγετε να τρώτε μόνο, ή κυρίως κρέας;», λέει η καθηγήτρια ιατρικής υπογραμμίζοντας ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής περιλαμβάνει και την άσκηση ,που την έχουμε επίσης ξεχάσει.
Η πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας αναφέρει ότι αν περπατάμε όσο πιο συχνά γίνεται, αν τρεφόμαστε σωστά περιορίζοντας δραστικά το αλκοόλ, τα αναψυκτικά, τα τρόφιμα που έχουν ζάχαρη, τα γλυκά, θα έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, με λιγότερα νοσήματα.
Όσον αφορά στην διατήρηση του βάρους μας, σημειώνει ότι το μυστικό, είναι να μειώνουμε στο μισό την μερίδα του φαγητού μας μέχρι να χάσουμε τα παραπάνω κιλά που έχουμε πάρει.
«Όταν πάρουμε κιλά, δεν πρέπει να αγοράζουμε καινούρια ρούχα σε μεγαλύτερο νούμερο», ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά να φροντίσουμε να απαλλαγούμε με ισορροπημένη διατροφή από τα κιλά αυτά. «Σύμφωνοι, θέλει κάποια προσπάθεια, αλλά αξίζει τον κόπο» είπε, προσθέτοντας ότι η ίδια φοράει το ίδιο νούμερο, εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια.
(στην αρχική φωτογραφία, η ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ.Αντωνία Τριχοπούλου)