Καθηγητής Στέργιος Μόσχος: Ο κ. Κούβελας αραδιάζει απόψεις χωρίς καμμία απολύτως βάση στην επιστημονική βιβλιογραφία

3 Σχόλια

Ο Δρ. Στέργιος Μόσχος είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος μοριακός βιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northumbria του Νιούκαστλ ο οποίος έχει σημαντική συνεισφορά τόσο στον αγώνα ενάντια στον Έμπολα όσο και σε αυτόν ενάντια στην Ηπατίτιδα C.

Την περίοδο της πανδημίας εργάζεται στον ερευνητικό τομέα για την κατασκευή συσκευής πιο αποτελεσματικής ανίχνευσης του κορωνοϊού, και ως εκ τούτου αποτελεί έναν άνθρωπο που ενημερώνεται πολύ βαθιά για τις εξελίξεις διεθνώς και ειδικά με την Αγγλία αναφορικά με την πανδημία.

Μάλιστα, ήταν ένας εκ των 122 επιστημόνων οι οποίοι μέσω επιστολής στο LANCET προειδοποιούν σχετικά με τη στρατηγική που επέλεξε ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Μπόρις Τζόνσον για άνοιγμα δραστηριοτήτων κάνοντας λόγο για μία απόφαση βαθιά “ανήθικη και παράλογη”.

"Sponsored links"

Με αφορμή τη δημοσιότητα που λαμβάνουν οι δηλώσεις του καθηγητή Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Κούβελα o οποίος μάλιστα κάνει και αναφορά και σε δεδομένα που έχουν προκύψει από Αγγλία για τη μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής Στέργιος Μόσχος εκφράζεται με σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την αναφορά του καθηγητή κ. Κούβελα ότι σύμφωνα με δεδομένα από Αγγλία και Ισραήλ, η μετάλλαξη Δέλτα ειναι 10 φορές λιγότερο επικίνδυνη, ο καθηγητής Μοσχος λέει:

“Όταν κάποιος κοιτά τμήμα μόνο των δεδομένων, και ειδικά αυτών που επαληθεύουν τις προσωπικές απόψεις του και όχι το σύνολο των δεδομένων, τότε δεν ακολουθεί την επιστημονική οδό ορθά. Καλό θα ήταν ο κ. Κούβελας να ασχοληθεί με την νευροφαραμακολογία και να αφήσει τα ιολογικά σε αυτούς με γνώσεις του χόρου – αν και οι απόψεις που εκφράζει δεν συνάδουν με την επιστημονική μέθοδο.”

Μάλιστα τονίζει οτι παρά του οσα υποστηρίζει δημοσίως ο καθηγητής Κούβελας:

“καμμία μελέτη δεν έχει δημοσιευθεί από κανένα έθνος, που να αποδεικνύει όσα λέγονται περί θνησιμότητας. Η μόνη που υπάρχει ειναι μία από τον Καναδά (σ.σ. δημοσιεύθηκε τον Ιούλη του 2021) που αποτυπώνεται μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα”.

Και συνεχίζει:

“Η μετάλλαξη Δέλτα ξεκίνησε από την Ινδία, οπού οι νεκροί ήταν αμέτρητοι. Ήταν τόσο το μέγεθος του προβλήματος ώστε μία ολόκληρη χώρα όπως η Ινδία ξέμεινε από οξυγόνο. Το ίδιο συνέβη και στην Ινδονησία. Δεν επιτρέπεται ένας φαρμακολόγος να μην κατανοεί οτί η θνησιμότητα μιας νόσου δεν είναι ίδια με και χωρίς φαρμακοθεραπεία. Τα στοιχεία από Βρετανία και Ισραήλ στα οποία κάνει διαρκώς αναφορά επηρεάζονται από την χρήση της Δεξαμεθαζόνης και της Ρεμντεσιβίρης και των αντισωματικών θεραπειών, πέραν και της χρήσης των εμβολίων”.

Σχετικά με την αναφορά του καθηγητή Κούβελα ότι “ο ιός δε θελει να μας σκοτώσει” είπε:

“Ο ιός δεν «θέλει» τίποτα, δεν έχει επιθυμίες, και η χρήση τέτοιας φρασεολογίας δίνει λάθος μηνύματα στον κόσμο. Ο ιός μεταλλάσσεται τυχαία και μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή φέρει η τύχη. Η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα είναι πολλαπλάσια της Άλφα (εως και 6Χ σε ορισμένες μελέτες). Η μεταδοτικότητα του άλφα ήταν 60% παραπάνω του αρχικού. Είναι απλά μαθηματικά λυκείου… Η συνολική αύξηση μεταδοτικότητας είναι τουλάχιστον 2.5x από τον Φλεβάρη του 2020”.

"Sponsored links"

Προσθέτει ότι:

“Η ανάγκη νοσηλείας είναι εμπεριστατωμένα υψηλότερη με τη μετάλλαξη Δέλτα στους ανεμβολίαστους”.

Επισημαινει επίσης ένα στοιχείο στο οποίο ο καθηγητής Κούβελας διαρκως δεν κάνει αναφορά, τους ασθενείς long covid.

“Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από τη Νορβηγία, η συχνότητα long covid είναι πολύ υψηλή. 8:100 στα ανήλικα και 30 με 60:100 στους ενήλικες”

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

3 Σχόλια

 1. niko demo

  Εχω την εντύπωση ότι ο Καθηγητής Στέργιος Μόσχος ως προς την επικινδυνότητα (όχι τη μεταδοτικότητα) της μετάλλαξης Δέλτα επιχειρεί να διαψεύσει ΚΑΙ τους ισραηλινούς επιστήμονες, μια χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων στον κόσμο, όπου κυριαρχεί σε ποσοστό πάνω από 90% η μετάλλαξη Δέλτα αλλά οι θάλαμοι Covid των ισραηλινών νοσοκομείων παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άδειοι, με τους ειδικούς της υγείας να προτρέπουν σε επαγρύπνηση και ηρεμία.

  Παραθέτω απόσπασμα πρόσφατου δημοσιεύματος των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, με ημερομηνία 8/ Ιουλίου 2021 με τον τίτλο How Delta variant forced Israel to rethink its Covid strategy

  Μετά από εβδομάδες μονοψήφιου ημερήσιου ποσοστού κρουσμάτων, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε σε πάνω από 400 την ημέρα αυτήν την εβδομάδα. Από την Τετάρτη, η χώρα (το Ισραήλ) είχε περισσότερες από 3.345 ενεργές περιπτώσεις κρουσμάτων- σχεδόν τριπλάσια από την προηγούμενη εβδομάδα – αν και το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι από όλα αυτά ΜΟΝΟ τα 46 θεωρήθηκαν σοβαρά άρρωστοι. Και ενώ ο αριθμός των λοιμώξεων αυξάνεται, το ποσοστό του κοροναϊού – 25 νέες κρούσματα ανά 100.000 άτομα κάθε επτά ημέρες – εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει ποσοστό 267. Η Κύπρος, η χώρα της ΕΕ με τις πιο νέες μολύνσεις, έχει ποσοστό 424 τη βδομάδα.

  Ωστόσο, οι θάλαμοι Covid των ισραηλινών νοσοκομείων παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ΑΔΕΙΟΙ, με τους ειδικούς της υγείας να προτρέπουν σε επαγρύπνηση και ηρεμία.

  «Οι αριθμοί [στο Ισραήλ] αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Βρισκόμαστε σίγουρα στην αρχή ενός τέταρτου κύματος, το οποίο θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο όσον αφορά τους συνολικούς αριθμούς κρουσμάτων», δήλωσε ο καθηγητής Gili Regev-Yochay, διευθυντής της Μονάδας Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων στο Ιατρικό Κέντρο Sheba του Ισραήλ.

  «Όμως, ο αριθμός των σοβαρά ασθενούντων είναι ΠΟΛΥ χαμηλότερος [από τα προηγούμενα κύματα] και ΔΕΝ θα καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, αλλά να μην μας πιάνει πανικός ή υστερία. «

  • admin

   Οι νοσηλείες και οι θάνατοι έχουν συρρικνωθεί λόγω των μαζικών εμβολιασμών. Σε χώρες με χαμηλά επίπεδα εμβολιασμών, και τα νοσοκομεία γεμίζουν ασθενεις, και οι θάνατοι βρίσκονται στα ύψη. Δείτε πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με χώρες οπως Ινδονησία, Νότιο Αφρική, Ναμίμπια, Μεξικο κ.ο.κ. όπως και στοιχεια από Ρωσία. Στη Ρωσία λ.χ. καταγράφονται συνεχώς νέα ρεκόρ νεκρών: https://www.themoscowtimes.com/2021/07/14/russia-marks-highest-ever-covid-19-death-toll-for-second-day-a74517

 2. Αλεξ

  Καλά θα ήταν να ξέρουμε
  Και ποιος χρηματοδοτεί την έρευνα του κ Μόσχου ,
  Γιατί στον σύγχρονο καπιταλισμό έχουμε μάθει πολλές φορές να υπακούμε σ αυτον που μας χρηματοδοτεί,
  Και μας παραγγέλνει πολλές φορές και αποτελέσματα.
  Ξέρω αυτά που λέω δεν τα έχετε ξανά ακούσει, και πέσατε απο τα σύννεφα…!!

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live