Καθυστερήσεις και Αδιαφάνεια στις Αγροτικές Ενισχύσεις – Σφοδρή Κριτική από τον βουλευτή Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ Μ. Χνάρη

Ημερομηνία:

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκούν ο βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, καθώς και ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων του κόμματος, καταγγέλλοντας καθυστερήσεις, προχειρότητα και αδιαφάνεια στη διαχείριση των αγροτικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με την κοινή τους ανακοίνωση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί τον αγροτικό κόσμο σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς «χωρίς στρατηγική και σχέδιο, συνεχίζει να λειτουργεί με προχειρότητα και ολιγωρία, επιτείνοντας την αβεβαιότητα στους παραγωγούς».

Καθυστερημένες και ατελείς πληρωμές στους αγρότες

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με καθυστέρηση ενός έτους καταβλήθηκε μόλις ένα μέρος των άμεσων ενισχύσεων στους δικαιούχους παραγωγούς. Οι πληρωμές αφορούν τα Οικολογικά Σχήματα, την Ειδική Ενίσχυση για την Καλλιέργεια Βαμβακιού και μέρος της Βασικής Εισοδηματικής Ενίσχυσης της ΚΑΠ 2024. Ωστόσο, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις παραμένουν απλήρωτες.

Στις 28 Μαρτίου 2025, καταβλήθηκαν 608 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που οι παραγωγοί θα έπρεπε να έχουν λάβει από το 2024, ενώ 338 εκατομμύρια ευρώ παραμένουν δεσμευμένα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Για πόσο ακόμα θα εμπαίζουν τους αγρότες;» αναρωτιούνται οι συντάκτες της ανακοίνωσης, υπογραμμίζοντας ότι οι καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.

Αδιαφάνεια στις ενισχύσεις – «Αυθαίρετες αναπροσαρμογές» από την κυβέρνηση

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. όπου οι αγρότες δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων το ύψος των ενισχύσεων που δικαιούνται. Μάλιστα, την ημέρα των πληρωμών εκδόθηκε το ΦΕΚ Β’ 1472/27.03.2025, το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναπροσαρμόζει τα ποσά των άμεσων ενισχύσεων ανάλογα με τη «ζήτηση».

«Πώς μπορεί ένας παραγωγός να επενδύσει και να σχεδιάσει το μέλλον της εκμετάλλευσής του, όταν οι ενισχύσεις του εξαρτώνται από την προχειρότητα και τις πολιτικές σκοπιμότητες του υπουργείου;» αναρωτιούνται οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για μια δίκαιη και βιώσιμη αγροτική πολιτική

Η ανακοίνωση καταλήγει με σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για προχειρότητα, ανικανότητα και έλλειψη διαφάνειας.

«Ο αγροτικός κόσμος δεν αντέχει άλλο αυτή την ανεύθυνη διακυβέρνηση», τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να συνεχίσει τον αγώνα για μια δίκαιη, βιώσιμη και αποτελεσματική αγροτική πολιτική, που θα στηρίζει ουσιαστικά τους παραγωγούς και θα διασφαλίζει το μέλλον της ελληνικής υπαίθρου.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ζωντανό μάθημα δημοκρατίας»: Ο Γ. Παπανδρέου για την παρακαταθήκη του Σήφη Βαλυράκη

«Η δημοκρατία χρωστάει στον Σήφη Βαλυράκη», τόνισε ο Γιώργος...

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Η κατοικία από κοινωνικό δικαίωμα μετατρέπεται σε μέσο κοινωνικού αποκλεισμού

Η νέα ενδιάμεση έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ «Η ελληνική Οικονομία και...

Αγρότες και εργαζόμενοι ν’ αξιοποιήσουν την πείρα των μπλόκων

Του Νεκτάριου Κοκολαντωνάκη Αποδείχτηκε πως επρόκειτο πράγματι για έναν σπουδαίο...