25.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

Και η ΛΑ.ΣΥ. Χανίων για την κατάρρευση στο Φρούριο Ιτζεδίν

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χανίων σχετική με τη σταδιακή κατάρρευση του Φρουρίου Ιτζεδίν:

Σε συνέχεια της επερώτησης που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Κρήτης για την πρόσφατη κατάρρευση τμήματος του Ιτζεδίν, αντίστοιχη ερώτηση κατατέθηκε προφορικώς σήμερα (12/7/2023)προς τον Δήμαρχο Χανίων από την Λαϊκή Συσπείρωση στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Θεωρούμε ότι η επιλογή του Δημάρχου Χανίων Κου Σημανδηράκη να μην απαντήσει έστω μια λέξη για το πλήρως εγκαταλελειμμένο ιστορικό μνημείο του Ιτζεδίν είναι αποτέλεσμα της απαξίωσης και της μη ιεράρχησης από μεριάς της δημοτικής αρχήςενός αναγκαίου για την ιστορική μνήμη του τόπου μας έργου.

Στις 1 Φεβρουαρίου σε αντίστοιχη ερώτηση που του είχαμε θέσει, είχε απαντήσει ο Κος Δήμαρχος ότι «τις επόμενες ημέρες, ρισκάρω να πω ότι θα είναι θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου», θα ερχόταν σεσυζήτηση το θέμα της προγραμματικής του Ιτζεδίν για την άμεση αποκατάσταση του μνημείου, μη χάνοντας την ευκαιρία να ευχαριστήσει δημοσίως υπουργούς της ΝΔ τις ενέργειές τους.

Από τότε έχουν περάσει πολλές ημέρες, πολλοί μήνες, πολλές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, πολλές βουλευτικές αναμετρήσεις (2 στον αριθμό),οι υπουργοί της κυβέρνησης παραμένουν στην θέση τους,και το ιστορικό φρούριο του Ιτζεδίν συνεχίζει να καταρρέει..

Αν οιπροθέσεις της δημοτικής και περιφερειακής αρχής και της κυβέρνησης είναι ειλικρινής, και για να έχουν οι δεσμεύσεις κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα, αυτές πρέπει ΑΜΕΣΑ να υλοποιηθούν. Κάθε μέρα, μήνας, χρόνος που περνάει το μνημείο πλήττεται σε σημείο που τελικά η ιστορική του μνήμη θα σβήσει. Τον Μάϊο του 2021, με αφορμή την κατάρρευση τότε του διοικητηρίου του Ιτζεδίν είχαμε αναφέρει σε ανακοίνωσή μας ότι: «Καθώς, μάλιστα, η συντήρηση του μνημείου είναι ανύπαρκτη, προοιωνίζεται πως αυτό που συνέβη στο διοικητήριο δε θα είναι και το τελευταίο πλήγμα για το μνημείο.»

Η συνεχή κατάρρευση του μνημείου είναι συνέπεια ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος, που μόνο ντροπή προκαλεί, ενός μνημείου που συνδέεται με ηρωικές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας της πατρίδας μας – με την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού – που αφορούν όχι μόνο το Ν. Χανίων, μα γενικότερα τη χώρα μας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» συνεχίζει να διεκδικεί, μαζί με τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς των Χανίων, την αποκατάσταση του Ιτζεδίν, για να γίνει επισκέψιμο, προσβάσιμο στον λαό και στη νεολαία της περιοχής και τους επισκέπτες απ’ όλη τη χώρα και τον κόσμο. Για να είναι το φρούριο του Ιτζεδίν «σχολείο» της συλλογικής μνήμης, για να διδάσκονται οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου μας.

Καλούμε για άλλη μια φορά δημόσια την δημοτική αρχή να προβεί επιτέλους στις άμεσες ενέργειες προκειμένου να γίνει η άρση της ετοιμορροπίαςτου μνημείου και για την ουσιαστική του επισκευή και λειτουργία του προς όφελος της ιστορικής μνήμης του τόπου μας.

Οι δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χανίων

Βουρλάκης Νίκος

Λουτσέτης Μπάμπης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ