24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Και ο Αλ. Μαρκογιαννάκης θεωρεί αναγκαία την υπογειοποίηση του δικτύου του ΑΔΜΗΕ

Ημερομηνία:

Με αφορμή τη διαβούλευση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του σχεδίου του ΑΔΜΗΕ για το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Π.Ε. Χανίων ο Βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υπογειοποίηση του δικτύου μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ είναι πέρα από κάθε αμφιβολία η βέλτιστη λύση τόσο από τεχνικής όσο και από περιβαλλοντικής σκοπιάς και η ομόφωνη στάση των τοπικών φορέων θα πρέπει να εισακουστεί από την πλευρά του Διαχειριστή του Δικτύου.

Κανείς δεν παραγνωρίζει την τεράστια σημασία του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια στο νησί μας, είναι σημαντικό ωστόσο αυτό το έργο να υπηρετεί και τους όρους προστασίας του περιβάλλοντος ώστε να καταστεί μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη επένδυση στις ενεργειακές υποδομές της Κρήτης.

Είμαι σίγουρος ότι με συντονισμό των ενεργειών μας και με τις κατάλληλες προτάσεις θα καταφέρουμε όλοι μαζί αυτό που αναντίρρητα είναι η καλύτερη λύση από όλες τις απόψεις, τη δημιουργία δηλαδή ενός υπόγειου δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης σεβόμενο παράλληλα το περιβάλλον και τους κατοίκους του νησιού».

Θέλουν να γεμίσουν πυλώνες υψηλής τάσης και καλώδια τα Χανιά

Οι φόβοι για προσπάθειες μετατροπής της Κρήτης σε “μπαταρία της Ευρώπης” είχαν εκφραστεί πολλές φορές στο παρελθόν με αφορμή τα φαραωνικά έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είχαν σχεδιαστεί στο νησί, χωρίς διαβούλευση και χωρίς ενημέρωση των πολιτών.

Οι ειδικοί επισήμαιναν εδώ και πολλά χρόνια πως η σχεδιαζόμενη παραγωγή είναι περίπου πενταπλάσια από τις ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης και καταθέτουν τη διαφωνία τους με την κατασπατάληση των φυσικών πόρων του νησιού προκειμένου να ευνοηθούν κάποιες άλλες περιοχές, χωρίς περίσκεψη, με μόνο κριτήριο το κέρδος, αλλά και με πενιχρά αντισταθμιστικά οφέλη.

Πριν λίγες ημέρες ο πολιτικός μηχανικός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κοντεζάκης με κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας ενημέρωσε για τις αθέμιτες κινήσεις μεγάλων εταιρειών σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτών “που προέκυψαν εκβιαστικά και αναγκαστικά λόγω των υποχρεωτικών μεταρρυθμίσεων της χώρας μας τα προηγούμενα χρόνια”, που θεωρούν ότι επειδή και λόγω μνημονίων έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο για αυτές, μπορούν να κάνουν ότι θέλουν δίχως να δίνουν καμία σημασία στη βούληση των ανθρώπων που ζουν στο νησί, στις συνέπειες των δράσεών τους για τη διαβίωση και την υγεία τους.

Όπως λοιπόν αναφέρει ο κ. Κοντεζάκης αποφασίστηκε δίχως να υπάρξει ενημέρωση σε κάποια γραφεία του ΑΔΜΗΕ για τη δημιουργία ενός φαραωνικού δίκτυυ μεταφοράς ενέργειας Υψηλής Τάσης από την Κρήτη προς την υπόλοιπη χώρα. Εφόσον η ΜΠΕ εγκριθεί η Κρήτη θα γεμίσει πυλώνες και καλώδια με τις πτώσεις να είναι σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού, όσο – και πιο σημαντικά – στην υγεία.

Το έργο θα περιλαμβάνει κατασκευή νέας εναέριας Γραμμής Μεταφοράς (Γ.Μ.) Υψηλής Τάσης 150 kV διπλού κυκλώματος βαρέως τύπου Β, μήκους 101,3 km και θα αποτελείται από 270 νέους πυλώνες με όλα τα απαραίτητα υποέργα τους (70 χιλιόμετρα νέους χωματόδρωμους σε ημιορεινές περιοχές, κατασκευές κτιρίων μετασχηματιστών, υποστηρικτικών δομών κλπ.), η οποία Γ.Μ. θα περιδιαβεί από την Π.Ε. Χανίων ως την περιοχή Δαμάστας Π.Ε.Ηρακλείου.

Οι δήμοι που θα επηρεαστούν κυρίως είναι οι δημοτικές ενότητες Ελ. Βενιζέλου, Κεραμιών και Σούδας στο Δήμο Χανίων, όλος ο Δήμος Αποκορώνου και κυρίως οι δημοτικές ενότητες Αρμένων, Φρε, Κρυονερίδας, Γεωργιούπολης, πολλές περιοχές του Ρεθύμνου, και κάποιες περιοχές στο Ηράκλειο.

Όλα αυτά προχωράνε χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση με τους δήμους και τους πολίτες με τον κ. Κοντεζάκη να αναφέρει ότι μέσα στη Μελέτη αναφέρεται ψευδώς ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Και πώς άραγε να υπάρξουν αφού δεν υπήρξε ποτέ καμία ενημέρωση;

Χθες, το θέμα αυτό ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων το οποίο αφού συζήτησε γνωμοδότησε αρνητικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της γραμμής υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ