Και πάλι αρνητικός ο ρόλος των ελληνικών τραπεζών – Δεν στηρίζουν τους επιχειρηματίες και δεν χρηματοδοτούν – Προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους πάνω στην καταστροφή

Κανένα σχόλιο

Ερμητικά κλειστά παραμένουν τα συρτάρια των τραπεζών για τις επιχειρήσεις. Ούτε με την πανδημία του κοροονοιού υπήρξε μια μικρή χαραμάδα, παρότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έβαλε στο τραπέζι λεφτά από το ΕΣΠΑ, ενώ υπήρχαν και οι εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου. Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αντιστέκεται στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και δεν δείχνει πρόθυμο να αναλάβει ρίσκο.

Η εμπειρία επιχειρηματιών και των επικεφαλείς νομικών εταιρειών ήταν αρνητική, όταν χτύπησαν την πόρτα των τραπεζών για χρηματοδότηση από  το ΤΕΠΙΧ II.

Το μήνυμα των τραπεζών προς του υποψήφιους δανειολήπτες είναι «φέρτε εγγυήσεις για να πάρετε ζεστό χρήμα». Οι τράπεζες είναι αρκετά συντηρητικές στην εκταμίευση των δανείων, ενώ όσοι προφέρουν εγγυήσεις ακινήτων που θα καλύπτουν την συνολική αξία του δανείου, απαιτούν να πάρουν πρωτιά και στην υποθήκη, ενώ απορρίπτουν ακίνητα που έχουν ήδη βάρη από άλλες δανειακές υποχρεώσεις.

"Sponsored links"

Επιχειρηματίες που έχουν ανάγκη για χρηματοδότηση βλέπουν στην πράξη ότι οι τράπεζες δεν είναι πρόθυμες να αναλάβουν ρίσκο και η δανειοδότηση επιχειρήσεων γίνεται μόνο με εξασφαλίσεις.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι πιθανόν να καταλήξει σε ναυάγιο η προσπάθεια της κυβέρνησης για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσα από το ΤΕΠΙΧ II, που χρηματοδοτεί το 100% των τόκων για δάνεια ως κεφάλαιο κίνησης.

Οι τράπεζες άδραξαν την ευκαιρία μέσα από το νέο πρόγραμμα για την αναχρηματοδότηση παλαιοτερων δανείων, προτείνοντας στους δανειολήπτες να πάρουν νέο δάνειο με χαμηλότερο επιτόκιο και με την εγγύηση του Δημοσίου. Αυτός ήταν κι ο λόγος που έπεσαν βροχή οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ που ξεπέρασαν τις  36.000 αιτήσεις. Επιχειρηματικά στελέχη λένε ότι οι τράπεζες δίνουν λεφτά μόνο σε όσους δεν τα έχουν ανάγκη. Κάποια έκαναν λόγο για κόλπο των τραπεζών με το πρόγραμμα που τους θύμισε το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΕ του 2008.

economix.gr

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live