17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Καλά νέα: Προχωρά ο σχεδιασμός για 5 θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Κρήτη – Ποια τα σημεία στα Χανιά – Μέχρι το καλοκαίρι έτοιμο το καταδυτικό πάρκο στον Αποκόρωνα

Ημερομηνία:

Προχωρά ο σχεδιασμός για θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Κρήτη.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Θεοχάρης Τσούτσος παρουσίασε σε ημερίδα για το πρόγραμμα interreg με θέμα τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Χανίων παρουσία του Γ.Γ. Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ κ. Ευθυμίου Μπακογιάννη τις θέσεις στις οποίες θα μπορούσαν να χωροθετηθούν αιολικά πάρκα στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον καθηγητή οι συγκεκριμένες θέσεις αποτελούν συνάρτηση άνω των 30 περιβαλλοντικών και κοινωνικών μεταβλητών.

Είπε σχετικά:

“Έχουμε δουλέψει πάνω από πέντε χρόνια σε αυτό. Ο στόχος είναι η προτεραιοποίηση συγκεκριμένων θέσεων  ώστε στο μέλλον ένας επενδυτής, να ξέρει για πού μπορει να κάνει αίτηση… Τώρα θα ακολουθήσει το επόμενο στάδιο όπου θα μελετήσουμε τις υποψήφιες θέσεις σε πραγματικές συνθήκες. Θα τις δούμε, θα προχωρήσουμε σε μετρήσεις και θα μελετήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις. Δεν αρκεί το καλό αιολικό δυναμικό, υπάρχουν και άλλα τα οποία εξετάζουμε όπως κατά πόσο παρενοχλεί την θέαση, την όχληση, και ποια είναι στάση των τοπικών πληθυσμών”.

Τα 10 σημεία που προτείνει το Πολυτεχνείο Κρήτης από τα οποία θα επιλεγούν τα 5 για θαλάσσια αιολικά πάρκα είναι τα εξής:

1.Κόλπος Κισσάμου

2. Ανατολικά Χερσονήσου Ροδωπού

3. Βόρεια Ακρωτηρίου

4. Νήσος Γαυδοπούλα

5. Βορειοδυτικά κόλπου Μεραμβέλλου

6. Διαμέσου Σητείας και Αγίου Νικολάου

7. Ζάκρος

8. Νότια Ιεράπετρας

9. Μεταξύ Ηρακλείου και Νήσους Ντία

"google ad"

10. Νότια Αγίας Γαλήνης

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας ο κ. Κώστας Ντούνας προχώρησε σε παρουσίαση για τον καταδυτικό τουρισμό με ειδική αναφορά στο καταδυτικό πάρκο του οποίου η υλοποίηση ξεκινά στον Αποκόρωνα.

Όπως είπε, το πάρκο θα δημιουργηθεί γύρω από 10 τεχνητούς υφάλους προσοποίωσης. Θα κατασκευαστούν φωλιές για πολλά είδη ψαριών, μεταξύ αυτών για σαργούς και ροφούς αλλά και είδη που απειλούνται εξαιτίας της υπεραλίευσης. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά αφού πέραν του τουριστικού προορισμού που θα δημιουργηθεί θα εμπλουτιστεί και η βιοποικιλότητα της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Ντούνα, θα αποτελεί “μία πρότυπη όσα κατάδυσης αναψυχής” ενώ σημείωσε ότι για τέτοια πρότζεκτ προτιμούνται αμμώδεις περιοχές δίχως κάποιο ειδικό ενδιαφέρον.

Όπως αναφέρθηκε είναι πιθανό το πάρκο να είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι. Τη χρηματόδοτηση θα γίνει από πόρους της Περιφέρειας Κρήτης και θα εμπεριέχει διαδρομές για αρχάριους, με σχετική εμπειρία, και έμπειρους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Κρήτη θα δημιουργηθούν άλλα 5 καταδυτικά πάρκα στις εξής περιοχές:

  • Ιεράπετρα, Λασίθι
  • Άγιος Νικόλαος, Λασίθι
  • Γούρνες, Ηράκλειο
  • Σταδίδα, Ηράκλειο
  • Μονοναύτη, Ηράκλειο

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...