22.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Καλώδιο: Πρώτο “ναι” της Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη

Ημερομηνία:

Πράσινο φως άναψε το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου στην πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Ενέργειας για αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης. Η επίσημη ανακοίνωση και το ακριβές περιεχόμενο της απόφασης αναμένεται να δημοσιευθεί το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) άλλαξε τις δύο ρυθμιστικές αποφάσεις και εκκρεμεί η απόφαση για το γεωπολιτικό ρίσκο με την πρόταση να προβλέπει την κατανομή του κατά 50% σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τα τρία σημεία της συμφωνίας

1. Να ανακτήσει ο ΑΔΜΗΕ έσοδα ύψους 125 εκατ. ευρώ, αντί για 200 εκατ. ευρώ, στη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου.

Η κυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι το κόστος αυτό θα το καλύψει από έσοδα ρύπων, ενώ τα υπόλοιπα έσοδα που δικαιούται ο ΑΔΜΗΕ θα κεφαλαιοποιηθούν και θα ανακτηθούν με την εκκίνηση της λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

2. Να εισέλθει η Κυπριακή Δημοκρατία μέτοχος στην ηλεκτρική διασύνδεση Great SeaInterconnector.

Σήμερα μοναδικός μέτοχος είναι ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει και την ευθύνη υλοποίησης του έργου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector). Με βάση τη συμφωνία η Λευκωσία θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο με 100 εκατ. ευρώ.

3. Να αυξήσει η Ελλάδα το ποσοστό της γεωπολιτικής εγγύησης για την υλοποίηση του έργου του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναλογία ανάμεσα στις δύο χώρες για την παροχή γεωπολιτικής εγγύησης στην ασφάλεια του έργου διαμορφώνεται στο 50 – 50 με την Ελλάδα να αυξάνει τη σχετική συμμετοχή της.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αθήνα βρέθηκε, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Stéphane Séjourné ο οποίος συναντήθηκε τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του υπογράμμισε την κοινή αντίληψη των δύο χωρών για τη γεωστρατηγική σημασία και την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Μεσογείου. «Οι γαλλικές και ελληνικές πρωτοβουλίες, όπως η «Ένωση για τη Μεσόγειο» και το «MED9», είναι ενδεικτικές της σημασίας που οι δύο χώρες αποδίδουν στην περιφερειακή συνεργασία και τον περιφερειακό διάλογο», συμπλήρωσε.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον...