17.8 C
Chania
Monday, December 9, 2024

«Καμπανάκι» Ρωσίας σε ΗΠΑ: Μη δώσετε πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία – Η «επικίνδυνη ψευδαίσθηση» της Δύσης και το «αυτοκτονικό» σενάριο

Ημερομηνία:

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ιδέα που αιωρείται σε ορισμένους κύκλους ότι η Δύση πρέπει να δώσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία είναι «παρανοϊκή» και ότι η αποτροπή ενός τέτοιου σεναρίου ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Οι New York Times ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι ορισμένοι  δυτικοί αξιωματούχοι πρότειναν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δώσει στην Ουκρανία πυρηνικά όπλα προτού αποχωρήσει από το αξίωμά του.

«Αρκετοί αξιωματούχοι πρότειναν μάλιστα ότι ο κ. Μπάιντεν θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ουκρανία πυρηνικά όπλα που της αφαιρέθηκαν μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό θα ήταν μια άμεση και τεράστια αποτρεπτική δύναμη. Αλλά ένα τέτοιο βήμα θα ήταν περίπλοκο και θα είχε σοβαρές επιπτώσεις», έγραψε η εφημερίδα.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, ο Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Πρόκειται για απολύτως ανεύθυνα επιχειρήματα ανθρώπων που έχουν κακή αντίληψη της πραγματικότητας και που δεν αισθάνονται ίχνος ευθύνης όταν κάνουν τέτοιες δηλώσεις. Σημειώνουμε επίσης ότι όλες αυτές οι δηλώσεις είναι ανώνυμες».

Νωρίτερα, ο ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι εάν η Δύση προμηθεύσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, τότε η Μόσχα θα μπορούσε να θεωρήσει ότι μια τέτοια μεταφορά ισοδυναμεί με επίθεση κατά της Ρωσίας, παρέχοντας λόγους για πυρηνική απάντηση.

Απαραίτητη η χρήση του “Ορέσνικ”

Η χρήση του νέου μέσου βεληνεκούς υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου «Ορέσνικ» κατά της Ουκρανίας ήταν απαραίτητη για να ακουστεί η φωνή της Μόσχας, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ο Ριαμπκόφ τόνισε ότι η Μόσχα δεν πιστεύει ότι η ώρα για διαπραγματεύσεις με τη Δύση έχει παρέλθει, αλλά ότι τώρα πρέπει να χρησιμοποιήσει ισχυρότερες μεθόδους για να ακουστεί ξεκάθαρα η άποψή της.

Ο ίδιος παράλληλα τόνισε ότι η Ρωσία είναι δεσμευμένη με τις ΗΠΑ σχετικά με την ενημέρωση της άλλης πλευράς για εκτοξεύσεις πυραύλων.

Ο Ριάμπκοφ προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν την επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να ενημερώνει την Ουάσιγκτον για τις εκτοξεύσεις πυραύλων προκειμένου να αποφευχθούν «επικίνδυνα λάθη». «Απλώς πρέπει να σταματήσουν, διαφορετικά η κατάσταση θα γίνει πολύ επικίνδυνη για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η ψευδαίσθηση της Δύσης

Η Ρωσία έχει αρκετά εργαλεία για μια στρατιωτική απάντηση δήλωσε και πρόσθεσε πως «μια πυρηνική δύναμη δεν μπορεί να νικηθεί». Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι «αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη ψευδαίσθηση» – η ιδέα ότι η Δύση μπορεί κάποια στιγμή να κερδίσει μια στρατηγική νίκη επί της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία δεν πιστεύει ότι έχει περάσει η ώρα των διαπραγματεύσεων. Σχολιάζοντας την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik, ο Ryabkov τόνισε ότι υπάρχουν «ισχυρότερα μέσα» για να ακουστεί αυτή η φωνή. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αυτό ήταν το μήνυμα που εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του.

Πάντως, τα σχόλια του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ έστειλαν ένα μήνυμα ότι η Μόσχα, η οποία ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το νέο πυρηνικό δόγμα της, θέλει να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας σε μια περίοδο εντάσεων με τις ΗΠΑ.

Ο Ryabkov μίλησε έξι ημέρες αφότου η Ρωσία εκτόξευσε αυτό που περιέγραψε ως νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς που ονομάζεται Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας – κάτι που είπε ότι είχε στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Δύση.

“Το σήμα είναι πολύ σαφές και προφανές – σταματήστε, δεν πρέπει να το κάνετε αυτό πια, δεν πρέπει να παρέχετε στο Κίεβο ό,τι θέλει, μην το ενθαρρύνετε για νέες στρατιωτικές περιπέτειες, είναι πολύ επικίνδυνο”, ανέφερε ο Ryabkov.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία εκτόξευσε το Oreshnik ως απάντηση στην κλιμάκωση από την Ουκρανία με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων ATACMS των ΗΠΑ και βρετανικών πυραύλων Storm Shadow, μετά το πράσινο φως για πλήγμα σε ρωσικό έδαφος με άδεια από τη Δύση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy ισχυρίστηκε ότι η χρήση του νέου πυραύλου από τη Ρωσία – ο οποίος είπε ότι έφθασε με ταχύτητα 13.600 χλμ/ώρα (8.450 μίλια την ώρα) – ισοδυναμούσε με “σαφή και σοβαρή κλιμάκωση” στον πόλεμο και κάλεσε για σθεναρή παγκόσμια καταδίκη.

Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι ο πύραυλος ήταν πειραματικός και ότι η Ρωσία πιθανότατα κατείχε μόνο μια χούφτα από αυτά.

Το Κρεμλίνο είπε ότι η Ρωσία δεν ήταν υποχρεωμένο να προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εκτόξευση του Oreshnik επειδή ήταν μεσαίου βεληνεκούς και όχι διηπειρωτικός, αλλά ότι η Μόσχα ενημέρωσε τις ΗΠΑ ούτως ή άλλως 30 λεπτά πριν από την εκτόξευση.

“Είμαι βέβαιος ότι καταλαβαίνετε ότι αυτός ήταν μια σταθεροποιητική απόφαση στην πολύ επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτήν την πρακτική και ελπίζουμε ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δεσμευτούν σε αυτήν”, φέρεται να είπε ο Ryabkov .

«Και ελπίζουμε επίσης ότι τέτοιες ενέργειες θα συμβάλουν στη μείωση των κινδύνων με λανθασμένους υπολογισμούς ή επικίνδυνων λαθών».

Η «παράνοια» της Δύσης

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ιδέα που αιωρείται σε ορισμένους κύκλους ότι η Δύση πρέπει να δώσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία είναι «παρανοϊκή» και ότι η αποτροπή ενός τέτοιου σεναρίου ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, τόνσιε ότι είναι προς το συμφέρον υπεύθυνων κυβερνήσεων να διασφαλίσουν ότι ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο αποκάλεσε «αυτοκτονικό», δεν θα εκτυλιχθεί.

Πρόσθεσε ότι αυτό που αποκάλεσε «ανεύθυνες ενέργειες» της Ουκρανίας και των δυτικών υποστηρικτών της θα μπορούσαν να φέρουν τον κόσμο «στο χείλος της καταστροφής».

Παράλληλα ανέφερε ότι αν οι ΗΠΑ τοποθετήσουν πυραύλους στην Ιαπωνία, αυτό θα αποτελούσε απειλή για τη Ρωσία και η Μόσχα θα πρέπει να προβεί αντίποινα.

Η Ζαχάροβα είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κλιμακώνουν την κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν, υπονομεύοντας την περιφερειακή σταθερότητα.

Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στις Φιλιππίνες, ένα βήμα που είπε ότι θα πυροδοτήσει μια κούρσα εξοπλισμών και θα αυξήσει τους στρατηγικούς κινδύνους.

Στις 24 Νοεμβρίου, ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι άνευ προηγουμένου και χαρακτήρισε το χτύπημα του ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik προειδοποιητική «καμπάνα».

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρέσβης κάλεσε τον Ζελένσκι και τη Δύση να παραδεχθούν ότι η Ουκρανία οδεύει στην άβυσσο.

Ο Sarmat

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη την Τετάρτη, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο που είπε ότι η Μόσχα συνεχίζει τις εργασίες για να θέσει τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat – μέρος του στρατηγικού πυρηνικού της οπλοστασίου – σε επιφυλακή.

Ο RS-28 Sarmat, γνωστός ως “Satan-2”, είναι ένας ρωσικός υπερβαρύς διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος με υγρά καύσιμα, εξοπλισμένος με MIRV ICBM) που παράγεται από το Makeyev Rocket Design Bureau από το 2009. Έχει σχεδιαστεί για να παίρνει πυρηνικές κεφαλές για να χτυπήσει στόχους χιλιάδες μίλια μακριά στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ