21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Καρκίνωμα NUT: Τι είναι και πώς «χτυπά» το σπάνιο είδος καρκίνου που οδήγησε στον θάνατο τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη

Ημερομηνία:

Σε βαθιά θλίψη βύθισε την ελληνική κοινωνία η είδηση θανάτου του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από μάχη με το «καρκίνωμα nut».

Ο δις αργυρός Ολυμπιονίκης του Ταε Κβον Ντο πάλευε με τον σπάνιο αυτόν τύπο καρκίνου, ενώ σε ανάρτηση που είχε προετοιμάσει για την ημέρα του θανάτου του, θέλησε να αναφερθεί στον αγώνα που έδωσε για δύο χρόνια προκειμένου να βγει νικητής.

Τι είναι «καρκίνωμα nut» – Πώς «χτυπά» τον οργανισμό

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Καρκίνου, το καρκίνωμα NUT (NC), επίσης γνωστό ως καρκίνωμα NUT μέσης γραμμής, είναι ένας τύπος σπάνιου καρκίνου που μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα.

Συνήθως, βρίσκεται στο κεφάλι, το λαιμό και τους πνεύμονες. Το NC αναπτύσσεται από τα πλακώδη κύτταρα του σώματος, τα οποία είναι κύτταρα του δέρματος ή βρίσκονται στο εσωτερικό ορισμένων οργάνων, όπως οι πνεύμονες και το στομάχι.

Το NC αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, ενώ δεν είναι γνωστό αν αποτελεί κληρονομικό καρκίνο

Πόσο κοινό είναι το NC

Το NC είναι τόσο σπάνιο που υπάρχουν λίγα δεδομένα για το πόσοι άνθρωποι το έχουν. Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να αναπτύξουν NC.

Πώς γίνεται η διάγνωση του NC

Τα συμπτώματα του NC εξαρτώνται από το πού αναπτύσσεται ο καρκίνος στο σώμα. Μερικά γενικά συμπτώματα είναι:

  • Πόνος
  • Ακούσια απώλεια βάρους
  • Κούραση
  • Βήχας
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Απεικονιστικές Εξετάσεις: Εάν εμφανιστούν συμπτώματα του καρκινώματος, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει απεικονιστικές εξετάσεις όπως πχ μαγνητική, αξονική κλπ, για να εντοπίσει πού βρίσκεται ο όγκος και πόσο μεγάλος είναι. Θα ελέγξουν επίσης και πιθανές μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος.

Βιοψία: Για να ελέγξουν εάν ο όγκος είναι NUT ο γιατρός θα κάνει βιοψία, λαμβάνοντας ένα μικρό δείγμα από τον όγκο

Πώς αντιμετωπίζεται το NC

Η θεραπεία για κάθε ασθενή είναι μοναδική. Το NC είναι τόσο σπάνιο που δεν υπάρχει τυπική θεραπεία για αυτό, ενώ είναι επίσης δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή αναπτύσσεται γρήγορα και μπορεί να γίνει ανθεκτικό στη θεραπεία.

"google ad"

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Χειρουργική επέμβαση: Μόλις διαγνωστεί το καρκίνωμα, μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου.
  • Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Η ακτινοβολία στοχεύει στην περιοχή του όγκου για να αποτρέψει την ανάπτυξη νέου μετά την αφαίρεσή του.
  • Χημειοθεραπεία: Όταν οι όγκοι NC είναι μεγάλοι ή τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, τότε η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Ποια είναι η πρόγνωση για κάποιον με NC

Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και η πρόγνωση θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως:

  • Εκεί που βρίσκεται ο όγκος στο σώμα
  • Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός
  • Τι τμήμα του όγκου ήταν εφικτό να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης

Οι γιατροί εκτιμούν τα ποσοστά επιβίωσης NC με βάση το πώς τα κατάφεραν στο παρελθόν ομάδες ατόμων με NC. Επειδή υπάρχουν τόσο λίγοι ασθενείς με NC, αυτά τα ποσοστά μπορεί να μην είναι πολύ ακριβή. Η NC είναι μια πολύ επιθετική ασθένεια και η μέση διάρκεια επιβίωσης είναι περίπου 10 μήνες. Το ποσοστό 2ετούς επιβίωσης είναι 30%.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Την ομόφωνη ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για την κατηγορία...