12.8 C
Chania
Saturday, December 9, 2023

Τι είναι τα νέα Άρθρα 24 και 25 για “Εσωτερικά δημοψηφίσματα” που χρησιμοποίησε ο Κασσελάκης

Ημερομηνία:

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Αφού ανακοίνωσε διαγραφές μιμούμενος τον Ανδρέα Παπανδρέου («έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος») ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί πλέον να προσπεράσει το ότι δεν συγκεντρώνει πλειοψηφία στην Κ.Ε για να τις επιβάλλει μιμούμενος τον …Κώστα Σημίτη στο «μεταπαπανδρεϊκό» Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996!

Θέτοντας δηλαδή εκβιαστικά διλήμματα στο ανώτερο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος με την επίκληση πρόβλεψης του καταστατικού περί εσωτερικών δημοψηφισμάτων. Με την διαφορά βέβαια ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται στην κυβέρνηση όπως το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, ούτε ο πρόεδρός του έχει το μεγεθος του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η σημερινή πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να παρουσιάσει ως «άρρωστο» τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εαυτό του ως την «θεραπεία», πέραν του προφανούς λαϊκίστικου περιεχομένου της, συνιστά την εφαρμογή της «τακτικής Πολάκη». Δηλαδή ένα σχέδιο εσωκομματικής εκκαθάρισης και την άμεση μετατροπή του σε «αρχηγικό».

Στα πρότυπα δηλαδή πολύ μικρότερων κομμάτων που βρίσκονται αυτή την στιγμή στο ελληνικό κοινοβούλιο και είναι αμφίβολο αν θα περιλαμβάνονται στην επόμενη σύνθεση του.

Η πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη μία ημέρα πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πρόθεση αιφνιδιασμού του οργάνου. Έχοντας πυροδοτήσει ήδη διεργασίες σε όλες της πλευρές που στο σύνολό τους πλέον φαίνεται να διαφωνούν με την επιλογή της ηγεσίας.

Ουσιαστικά δηλαδή η πρωτοβουλία Κασσελάκη μοιάζει να συσπειρώνει την εσωκομματική αντιπολίτευση σε επίπεδο αντίληψης του που οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ αν και αποτελεί ερώτημα αν όλες οι πλευρές θα έχουν κοινή στάση. Οι αντιδράσεις θα φανούν τις επόμενες ώρες και αναμένεται να πυροδοτήσουν ραγδαίες εξελίξεις.

Η πρόταση δημοψηφίσματος

Η πρόταση για την διενέργεια δημοψηφίσματος που πρόκρινε στην δήλωσή του ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να βασίζεται σε προβλέψεις του καταστατικού που ψηφίστηκε στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την Άνοιξη του 2022.

Πιο συγκεκριμένα στα άρθρα 24 και 25 του καταστατικού που αναφέρουν τα εξής:

Άρθρο 24 – Εσωτερικά δημοψηφίσματα

1.Σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσφυγή στη θέληση των μελών του, με το θεσμό του εσωτερικού δημοψηφίσματος στη βάση εναλλακτικών προτάσεων. Στην απόφαση με την οποία προκηρύσσεται ένα εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να προβλέπεται και η συμμετοχή των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο αντίστοιχο επίπεδο.

2. Εσωτερικό δημοψήφισμα προκηρύσσεται:

  • (α) σε εθνικό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ.
  • (β) σε περιφερειακό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών του αντίστοιχου γεωγραφικού επιπέδου που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΠΣΕ. Το δημοψήφισμα μπορεί να αφορά αποκλειστικά ζητήματα περιφερειακής πολιτικής. Για την πρόθεσή της να διοργανώσει περιφερειακό δημοψήφισμα, η ΠΣΕ ενημερώνει την ΚΕ. Εάν η ΚΕ κρίνει ότι η σημασία ενός θέματος υπερβαίνει τα όρια της συγκεκριμένης περιφέρειας, μπορεί να ακυρώνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ή να το επαναπροκηρύσσει με άλλους όρους, σε πανελλαδικό επίπεδο ή σε επίπεδο περισσότερων περιφερειών.

3. Οι αποφάσεις των δημοψηφισμάτων είναι δεσμευτικές για το κόμμα στο αντίστοιχο επίπεδο, εφόσον συμμετέχει το 50%+1 των δικαιούμενων να ψηφίσουν σε αυτά.

"google ad"

Άρθρο 25 – Όροι διενέργειας δημοψηφισμάτων

1. Απαραίτητη προϋπόθεση για την διενέργεια του δημοψηφίσματος είναι η ενημέρωση επί των κρινόμενων θέσεων και ο δημόσιος διάλογος.

2. Την πολιτική ευθύνη της διενέργειας του δημοψηφίσματος έχει η ΚΕ ή η αντίστοιχη ΠΣΕ κατά περίπτωση, η οποία καθορίζει κάθε φορά τους όρους και τη διαδικασία.

3. Την ευθύνη της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος έχει εφορευτική επιτροπή που ορίζεται από την ΚΕ ή την αντίστοιχη ΠΣΕ κατά περίπτωση. Η εφορευτική επιτροπή οφείλει, μαζί με τα δελτία ψηφοφορίας, να αποστείλει στα μέλη και κείμενα με τις απόψεις που έχουν εκφραστεί για το υπό κρίση θέμα.

4. Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προϋποθέτει επαρκή και ισότιμη ενημέρωση για τα ζητήματα, μέσα από συνεδριάσεις των ΟΜ, στις οποίες όταν το δημοψήφισμα είναι ανοιχτό και σε φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούνται και αυτοί, ανοιχτές εκδηλώσεις, συζητήσεις, αρθρογραφία κ.ο.κ.

5. Εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να διεξάγεται και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του κόμματος, εφ’ όσον πληρούνται τα εχέγγυα μυστικότητας και εγκυρότητας της ψήφου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ