24.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Κατάληψη Rosa Nera – Αλέξανδρος, Νίκος, Θοδωρής: 15 ώρες δουλειά, μια στιγμή θάνατος

Ημερομηνία:

Η κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τις συνθήκες εργασίας που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στο ΒΟΑΚ, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις νέοι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα θύματα εργάζονταν 15ωρα σε κέντρο δεξιώσεων, υπό εξαιρετικά δύσκολες και ανασφαλείς συνθήκες. Η κατάληψη υποστηρίζει ότι το δυστύχημα δεν ήταν απλώς ένα τροχαίο, αλλά το αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης και της εξουθένωσης των εργαζομένων.

Η Rosa Nera κατηγορεί το κράτος για την ανοχή του σε αυτές τις συνθήκες και την ανεπάρκεια της επιθεώρησης εργασίας. Επισημαίνει ότι η έλλειψη ελέγχων και η απουσία προστασίας των εργαζομένων δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου η εργασία μετατρέπεται σε κίνδυνο για τη ζωή.

Η κατάληψη καλεί σε αντίσταση ενάντια σε αυτές τις συνθήκες και ζητά την προστασία των εργαζομένων. Υπογραμμίζει ότι τα θύματα του δυστυχήματος δεν είναι απλά στατιστικά στοιχεία, αλλά νέοι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της αδιαφορίας και της κερδοσκοπίας.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Αλέξανδρος Νίκος Θοδωρής.
15 ώρες δουλειά, μια στιγμή θάνατος *
* Σύνθημα των οικείων των τριών νέων
Αυτό που εντέχνως αποκρύπτεται σχετικά με το τραγικό δυστύχημα που έλαβε χώρα στο ΒΟΑΚ και κόστισε την ζωή σε τρεις νέους ανθρώπους, αφήνοντας σοβαρά τραυματισμένη μια κοπέλα, είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτό συνέβη.
Πολλά τα δάκρυα και οι νεκρολογίες από τον τοπικό τύπο και τους ντόπιους αυτοδιοικητικούς, αλλά ούτε λέξη για το γεγονός πως τα παιδιά αυτά ήταν εργαζόμενοι που επέστρεφαν από 15ωρη εργασία σε κέντρο δεξιώσεων, σερβίροντας αυτούς που ευθύνονται για το χάλι στο οποίο έχουν φτάσει οι εργασιακές συνθήκες στην εποχή μας.
Ούτε λέξη για το γεγονός πως τα παιδιά αυτά- στην κυριολεξία παιδιά από 15 έως 20 χρονών- δούλευαν εντατικοποιημένα και ανασφάλιστα, εκτός ωραρίου, έτσι όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιου είδους κέντρα-εργασιακές γαλέρες, στα οποία επικρατεί η
πλήρης ασυδοσία των αφεντικών.
Με την ανοχή και στήριξη του κράτους η Επιθεώρηση Εργασίας έχει καταντήσει όργανο της εργοδοσίας, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να είναι ανύπαρκτοι και οι επιχειρήσεις αυτές να συνιστούν ένα περιβάλλον εχθρικό για οποιαδήποτε συλλογική αντίσταση και διεκδίκηση.
Σε αυτό το πλαίσιο ένα μεροκάματο καταλήγει να είναι ένα μεροκάματο θανάτου. Η συμπερίληψη του δυστυχήματος αυτού στην μακάβρια στατιστική των τροχαίων ατυχημάτων στο
ΒΟΑΚ αποκρύπτει την κρίσιμη διάστασή του: αυτήν ενός ακόμη ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ.
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ/ΕΣ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
 
Κατάληψη Rosa Nera
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ποταμός που ρέει ανάποδα: Το κρυμμένο μυστικό της Κρήτης που λίγοι γνωρίζουν

Σε έναν από τους πιο άγνωστους και εντυπωσιακούς φυσικούς...

Νέο ΔΣ στο Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανέδειξε το Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» μετά τις εκλογές,...

Ημερίδα για την βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου στο ελαιουργείο και την τυποποίηση

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...