17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Καταγγέλλουν την “κατάπτυστη ΣΣΕ” των τεχνικών του ΟΤΕ που επιφέρει μείωση αποδοχών και ελαστικό ωράριο σύμφωνα με τις αναγκες της εταιρείας

Ημερομηνία:

Η μείωση των αποδοχών και το ελαστικό ωράριο, που προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση των τεχνικών του ΟΤΕ, αφυπνίζουν τη νέα εργατική βάρδια στον Ομιλο ● Σοβαρές αντιδράσεις και ρήγμα στο σωματείο CTS (πρώην ΠΕΤ-ΟΤΕ) για τους όρους που αποδέχθηκαν συνδικαλιστές προσκείμενοι στην ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ.

Bαθύ ρήγμα σε ένα από τα μαζικότερα πανελλαδικά σωματεία της χώρας με περισσότερα από 2.800 μέλη αλλά ταυτοχρόνως και ισχυρές εκδηλώσεις ανεξάρτητης συνδικαλιστικής δράσης από ένα μέτωπο αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, αναδεικνύει ο συνδυασμός της πρώτης απόπειρας πλήρους εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη για ελαστικό ωράριο με την ταυτόχρονη εφαρμογή υπογραφής συλλογικής σύμβασης που προβλέπει… μείωση μισθών έως την 31η/12/2023.

Πρόκειται για τον Σύλλογο Εργαζομένων CTS (Cosmote Technical Service), όπως μετονομάστηκε η ιστορική ΠΕΤ-ΟΤΕ μετά την απόσχιση και τη μεταφορά των εργαζομένων στις θυγατρικές του ΟΤΕ. Μεταφορά που από τις αρχές του 2021 οδήγησε και σε αλλαγές στη σύνθεση των διαπραγματευτών των συλλογικών συμβάσεων, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους του διαπραγματευτή των εργαζομένων από την ΟΜΕ-ΟΤΕ, που είχε την κύρια ευθύνη για τις συμβάσεις της μητρικής εταιρείας, στα πρωτοβάθμια σωματεία σε καθεμία από τις θυγατρικές που συστάθηκαν.

Μόνο που η επιχειρησιακή σύμβαση που συνυπέγραψαν στις 27 Οκτωβρίου ο Στέφανος Θεοχαρόπουλος, Δ.Σ. της «Cosmote Τεχνικές Υπηρεσίες Α.Ε.», και οι Θεόφιλος Μπιρμπιλής και Γεώργιος Παπαμάρκου, πρόεδρος και γενικός γραμματέας του σωματείου αντιστοίχως, εμπεριέχει τέτοιους όρους και προϋποθέσεις που δεν γινόταν αλλιώς παρά να ξεσηκώσουν τα 15 από τα 22 περιφερειακά τμήματα του σωματείου, τα οποία θέτουν ζήτημα μομφής προς τους συνδικαλιστές που υπέγραψαν τη σύμβαση εκφράζοντας την έντονη δυσπιστία τους για την ηγεσία του σωματείου. Στη συνέχεια τα 17 από τα 35 μέλη του διοικητικού συμβουλίου που διαφώνησαν εξ αρχής με την υπογραφή της σύμβασης υπέβαλαν αίτημα για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης των 62 αντιπροσώπων προκειμένου να κατατεθεί η πρόταση μομφής και να ενεργοποιηθούν διαδικασίες διάλυσης του Δ.Σ. και διαπραγμάτευσης μιας νέας σύμβασης με δικαιότερους όρους. Αλλωστε ο αριθμός των 18 μελών που ενέκριναν την επιχειρησιακή είναι έτσι κι αλλιώς οριακός.

Ομως τι εμπεριέχει αυτή η νέα επιχειρησιακή σύμβαση για να προκαλέσει τόση αναστάτωση;

Kατ’ αρχάς προβλέπει μείωση αποδοχών. Η μείωση αφορά το προσωπικό πλήρους απασχόλησης της εταιρείας, το οποίο μεταφέρθηκε αυτοδίκαια, στις 4.1.2021, λόγω διάσπασης με απόσχιση του κλάδου τεχνικών υπηρεσιών στον οποίο παρείχε τις υπηρεσίες του, από την ΟΤΕ Α.Ε. και την Cosmote A.E. και το οποίο αμείβεται βάσει της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε στις 31.10.2021. Η ένταξή του στις νέες μισθολογικές κατηγορίες και βαθμίδες και στα νέα επιδόματα οδηγεί σε μείωση των μικτών μηνιαίων αποδοχών του έναντι εκείνων που ελάμβανε τον μήνα Οκτώβριο 2021 ως εξής: για μικτές αποδοχές μικρότερες ή ίσες των 2.000 ευρώ η μείωση θα είναι 2,5%, για μικτές αποδοχές από 2.001 έως 2.500 ευρώ η μείωση θα είναι 3% και για μικτές αποδοχές άνω των 3.500 ευρώ η μείωση θα είναι 3,5%. Aπό τη μείωση γλιτώνουν μόνον όσοι λαμβάνουν μικτές αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ.

Και ατομικές συμβάσεις

Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα κληθούν να καταρτίσουν ατομική σύμβαση εργασίας με την οποία θα προσδιορίζεται επακριβώς το ποσό των μικτών μηνιαίων αποδοχών τους. «Σε περίπτωση άρνησης υπογραφής ατομικής σύμβασης εργασίας θα εφαρμοστούν οι προκύπτουσες μειώσεις στο σύνολό τους» ενώ βασικό προσάρτημα της ατομικής σύμβασης αποτελεί ο Κανονισμός Εργασίας. Το πλέον επίμαχο στοιχείο του Κανονισμού είναι η πρόβλεψη για πλήρη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας. «Η Εταιρεία δικαιούται να καθορίζει τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων ανάλογα με τις ανάγκες της, τηρώντας τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Η Εταιρεία απασχολεί το προσωπικό της εφαρμόζοντας τις σχετικές διατάξεις περί ωραρίου εργασίας. Η Εταιρεία, ανάλογα με τις ανάγκες της, μπορεί να ορίζει για όλους ή για κατηγορίες εργαζομένων της οποιαδήποτε μορφή ελαστικού ωραρίου ή ωραρίου κατά βάρδιες ή διακεκομμένου ωραρίου και να μετατρέπει ή να καταργεί αυτό μέσα στο πλαίσιο και τις διαδικασίες της εκάστοτε ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 10 του Κανονισμού τον οποίο πρέπει να προσυπογράψουν ως συμπλήρωμα της ατομικής σύμβασης.

«Εποχές φοβέρας»

«Στον καινούργιο Ε.Κ. προσωπικού που υπέγραψαν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές υπάρχει ο όρος ότι ο προϊστάμενος ή ο διευθυντής μπορούν να τιμωρήσουν με στέρηση μισθού για 5, 10, 15 μέρες χωρίς καμία άλλη διαδικασία. Αυτές οι δικαιοδοσίες παραπέμπουν σε εποχές φοβέρας» σημειώνει ο Λάμπρος Παφλιάς, αναπληρωτής γραμματέας δημοσίων σχέσεων του σωματείου CTS και μέλος του Δ.Σ της ΟΜΕ-ΟΤΕ. «Η βουλιμία της Deutsche Telekom για όλο και περισσότερα υπερκέρδη, η αλαζονεία και η απληστία των στελεχών της στην Ελλάδα να εξασφαλίζουν όλο και περισσότερα μπόνους και φαραωνικές αποδοχές μάς έχουν οδηγήσει σε μια τέτοια κατάσταση που είναι ζήτημα χρόνου… πότε θα εκραγούμε!». Προσθέτει δε ότι o διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ έχει πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ αποδοχές τον χρόνο ενώ ο μισθός του τεχνικού με τη σύμβαση που υπέγραψαν οι εργοδοτικοί όχι μόνο πέφτει στα 700 ευρώ αλλά του ψαλίδισαν το επίδομα φύλαξης τέκνων κα του κατάργησαν τον λογαριασμό νεότητας που υπάρχει από τη δεκαετία του ’60!». Ταυτοχρόνως όμως είναι και αισιόδοξος: «Το ακηδεμόνευτο και αυτόνομο συνδικαλιστικό κίνημα που παλεύουμε τόσα χρόνια σαν ΑΣΕ συγκροτείται και δρομολογεί τη λύση. Τα σημάδια είναι ελπιδοφόρα»!

«Οι εκρήξεις των εργαζομένων στην e-food και στην Cosco… και η κινητικότητα που προκάλεσαν στους τεχνικούς του ΟΤΕ αποτελούν τα πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα ότι εμείς η “νέα εργατική βάρδια”… θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω!» προσθέτει.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...