32.8 C
Chania
Wednesday, July 24, 2024

Καταγγελία για αυθαιρεσία και ρύπανση από επιχείρηση του Ηρακλείου

Ημερομηνία:

Μια σοβαρή μαρτυρία για υπόθεση αυθαιρεσίας και συνδυασμένων οχλήσεων και ρύπανσης σε γειτονιά του Ηρακλείου, δημοσίευσε ο Σύλλογος Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου (Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης).

Πρόκειται για μία επιχείρηση εστίασης η οποία φέρεται να τοποθέτησε καμινάδα η οποία καταλήγει σε χαμηλότερο ύψος σε οικεία, προκαλώντας ρύπανση και ηχορύπανση.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο ιδιοκτήτης αρνείται να συμμορφωθεί με τις πολεοδομικές και υγειονομικές διατάξεις, και παρά το γεγονός ότι ο δήμος προχώρησε σε προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης μετά από συνεχείς συστάσεις, η επιχείρηση άνοιξε εκ νέου μετά από προσφυγή του ιδιοκτήτη.

Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης της εν λόγω ψησταριάς που είναι αστυνομικός, ξεκίνησε ένα είδος αντιποίνων προς τους καταγγέλλοντες, καθώς σκεπάζει και ξεσκεπάζει τη καμινάδα του, δημιουργώντας ανυπόφορη ατμόσφαιρα για όσους διαμένουν εκεί.

Αναλυτικά το κείμενο:


«…Τον Ιανουάριο του 2019 άνοιξε καφενείο δίπλα στο σπίτι μου. Στην αρχή λειτουργούσε και ως μπουζουξίδικο, τα συνεχή παράπονά μας τα αγνοούσε, χρειάστηκαν 9 μήνες να βεβαιωθεί η παράβαση με την παρέμβαση του Διοικητή της Αστυνομίας και κάτω από απειλές εναντίον μας για μηνύσεις και βιαιοπραγίες. Η ηχορύπανση αραίωσε, μεσημέρι όμως δεν ησυχάσαμε ποτέ.

Τον Φεβρουάριο του 2021 ανοίγει ψησταριά με ντελίβερι. Τοποθετεί καμινάδα που βγαίνει από τη νότια πλευρά του καταστήματος και με σωλήνα 10 μέτρων την φέρνει στη βόρεια (για να μην ενοχλεί το κτίριο που είναι στη νότια πλευρά του καταστήματος του) μπροστά από το δικό μου σπίτι σε ύψος χαμηλότερο από τα ανοίγματα του κτιρίου μου. Τα παράπονα μας τα αγνοεί. Την πρόταση μας να φτιάξουμε τη καμινάδα με δικά μας έξοδα, δεν την δέχεται. Κάνω καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες, Περιβάλλοντος, Πολεοδομία, Υγειονομικό. Με έγγραφα τους του συνιστούν να συμμορφωθεί με τις πολεοδομικές και υγειονομικές διατάξεις. Στις 30/6/2021 βάζει ένα κομμάτι καμινάδα πάλι πιο χαμηλά από τα ανοίγματα του κτιρίου μας, βάζει όμως και κάτι άλλο -δεν ξέρω τι-, που μυρίζει συνέχεια όταν μαγειρεύει (μαζί με το φαγητό μυρίζει κάτι σαν πλαστικό, κάτι σαν μηχανάκι που καίει λάδια). Το υγειονομικό του στέλνει έγγραφο με συστάσεις ότι αν δεν συμμορφωθεί θα εισηγηθούν να κλείσει το κατάστημα.

Αρχίζουμε να έχουμε προβλήματα υγείας. Στις 26/7/2021 πηγαίνω στον εισαγγελέα, με καλούν στις12/10/2021 αλλά δηλώνω ότι δεν επιθυμώ τη ποινική δίωξη, μόνο να φτιάξει την καμινάδα. Στις 20/10/2021 μου στέλνει εξώδικο ότι δεν υποπίπτει σε καμιά παράβαση πολεοδομικής και υγειονομικής νομοθεσίας και αν δεν πάψω να καταγγέλλω, θα μου κάνει μήνυση. Στις 22/10/2021 το Υγειονομικό εισηγείται το κλείσιμο μέχρι να φτιάξει τη καμινάδα. Στις 26/10/2021 2 βάζει άλλο ένα κομμάτι καμινάδας στο ίδιο ύψος με το άνοιγμα του κλιμακοστάσιου.

Στις 28/10/2021 ο Δήμος εκδίδει απόφαση για το κλείσιμο της ψησταριάς. Δεν συμμορφώνεται και στις 12/11/2021 η Αστυνομία σφραγίζει το κατάστημα, ξανά δεν συμμορφώνεται και στις 13/11/2021 το σφραγίζει ξανά. Η υγεία μας εντωμεταξύ έχει περιέλθει σε κακή κατάσταση. Ο ιδιοκτήτης της ψησταριάς κάνει προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και την ανοίγει και πάλι. Ασκούμε παρέμβαση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Έρχεται ξανά το υγειονομικό. Στις 27/4/2022 μαθαίνω ότι βγήκε η δικαστική απόφαση, στις 23/5/2022 σφραγίζουν το κατάστημα, (για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο). Αντίποινα: αφόρητη δυσοσμία. Πηγαίνω στο Υγειονομικό, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, στην Πολεοδομία όπου κάνω καταγγελία και η οποία με έγγραφο της στις 26/9/2022 τον υποχρεώνει να κατεβάσει τη καμινάδα διότι βγαίνει σε πεζόδρομο λιγότερο των 3 μέτρων και δεν τακτοποιείται.

Αντίποινα: δυσοσμία, να μη μπορούμε να πάρουμε ανάσα. Στις 20/10/2022 κατεβάζει ένα κομμάτι καμινάδας αλλά όχι το αυθαίρετο! Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που είναι υπεύθυνη για τις κατεδαφίσεις, «δεν έχει χρήματα» (για να το κατεδαφίσει και να στείλει μετά το λογαριασμό της κατεδάφισης στον ιδιοκτήτη-προφορική ενημέρωση). Από τις 23/5/2022, που έχει κλείσει, μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφω το κείμενο  λίγες είναι οι φορές, ανάλογα τον αέρα, που μπορούμε να ανοίξουμε. Τα προβλήματα υγείας μέσα σε αυτό το διάστημα πολλά: καρδιολογικά, αναπνευστικά, καρκίνος.

Ο ιδιοκτήτης της εν λόγω ψησταριάς είναι αστυνομικός και η επιχείρηση στο όνομα των παιδιών του. Το κτίριο μας δεν μπορούμε ούτε να το νοικιάσουμε, και οι γιατροί μας λένε να φύγουμε από αυτό το περιβάλλον. Έναν ανυπάκουο και δύστροπο επαγγελματία δεν μπορούν να συμμορφώσουν οι υπηρεσίες, ο οποίος σκεπάζει και ξεσκεπάζει τη καμινάδα του για αντίποινα εις βάρος μας που θέλουμε απλώς να μπορούμε να ζήσουμε! Όλοι όσοι έρχονται στο σπίτι μας αναρωτιούνται μαζί με εμάς τι βάζει και μυρίζει ακόμα μετά από 9 μήνες που είναι κλειστός -και πτώμα να ήταν θα είχε ξεμυρίσει!».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΣΟΚ: Εκλογική διαδικασία «μπάτε σκύλοι αλέστε»

Του Όμηρου Ταχμαζίδη Η Άννα Διαμαντοπούλου “αποκρίθηκε” στο ερώτημά μου...

Ο Κρητικός που καλπάζει προς την κορυφή του Παρισιού στους Ολυμπιακούς

Η ολυμπιακή κλεψύδρα γύρισε και μετράει αντίστροφα τον χρόνο...

Σινεμά Κάτω Από Τ΄Αστέρια στον Δημοτικό Κινηματογράφο ΚΗΠΟΣ και σε 3 γωνιές της πόλης

Για ένα δεκαήμερο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων προτείνει...