Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καντάνου-Σελίνου καταγγέλλει σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα του πόσιμου νερού και προειδοποιεί με νομικές ενέργειες αν δεν τηρηθεί η νομιμότητα
Σφοδρή δημόσια παρέμβαση για την κατάσταση του πόσιμου νερού στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου πραγματοποιεί ο Ευτύχιος Δαμηλάκης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας συστηματική απόκρυψη της πραγματικής εικόνας, με αφορμή πλήθος καταγγελιών που έχει δεχτεί για την περιοχή της Κουντούρας και άλλες κοινότητες του Δήμου.
Σύμφωνα με όσα δηλώνει, το πρόβλημα αφορά σοβαρές ενδείξεις ακαταλληλότητας του νερού προς πόση, λόγω υπερβολικής χλωρίωσης και «έντονης σκληρότητας», γεγονός που γεννά βάσιμες ανησυχίες στους κατοίκους. Όπως υποστηρίζει, «η υπέρμετρη χρήση χλωρίου φαίνεται να επιχειρεί την τεχνητή κάλυψη βαθύτερων προβλημάτων στην ποιότητα του νερού».
Οι καταγγελίες που λαμβάνει, όπως επισημαίνει, δεν περιορίζονται μόνο στην Κουντούρα αλλά επεκτείνονται σε πολλές περιοχές του Δήμου, κάτι που, κατά τον ίδιο, αποδεικνύει ότι «δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά για εκτεταμένο και σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας».
Υποχρέωση για διαφάνεια και ενημέρωση
Ο κ. Δαμηλάκης επικαλείται το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο – την Οδηγία (ΕΕ) 2020/2184 και την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1(δ)/ΓΠ οικ. 27829/2023 (ΦΕΚ Β’ 3525/25.05.2023) – το οποίο προβλέπει ρητά ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να διενεργούν τακτικούς ελέγχους ποιότητας του πόσιμου νερού, να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα με σαφήνεια και κατανοητό τρόπο στην επίσημη ιστοσελίδα τους και μέσω των τοπικών ΜΜΕ, καθώς και να ενημερώνουν υπεύθυνα τους δημότες για την καταλληλότητά του.
Παρόλα αυτά, όπως καταγγέλλει, ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανάρτηση ή ανακοίνωση σχετικά με την ποιότητα του νερού, με μόνη εξαίρεση μία περίπτωση στο Ροδοβάνι, η οποία έγινε μετά από έντονη διαμαρτυρία και «χωρίς να περιλαμβάνει ακριβή περιγραφή της ανάλυσης, γεγονός που προκάλεσε σύγχυση στους κατοίκους».
Προειδοποίηση για νομικές ενέργειες
Με κατηγορηματικό τρόπο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης καλεί τη δημοτική αρχή να συμμορφωθεί άμεσα με τις υποχρεώσεις της και να προχωρήσει σε πλήρη ενημέρωση των πολιτών.
«Εάν ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου δεν συμμορφωθεί άμεσα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και δεν προβεί σε υπεύθυνη ενημέρωση των δημοτών, θα κινηθώ με κάθε νόμιμο μέσο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και την απόδοση ευθυνών σε κάθε αρμόδιο επίπεδο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Ευτύχιος Δαμηλάκης.
«Οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην αλήθεια και στο καθαρό νερό»
Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Δαμηλάκης υπογραμμίζει ότι το δικαίωμα των πολιτών στην καθαρή και ασφαλή πρόσβαση στο πόσιμο νερό είναι αδιαπραγμάτευτο και τονίζει πως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.
«Η υπομονή έχει τελειώσει. Δεν θα επιτρέψουμε άλλη συγκάλυψη και κοροϊδία», καταλήγει.