Καταγγελία προέδρου Ρομά για την φονική καταδίωξη: «Δεν ήταν 20χρονος αλλά 18χρονος ο νεκρός και δεν οδηγούσε αυτός»

Κανένα σχόλιο

Νέες εξελίξεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας καθώς, όπως δηλώνει ο Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, ο νερκός από τα πυρά των αστυνομικών δεν ήταν 20 χρονών, αλλά 18 χρονών. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ο 14χρονος που καταζητείται από τις αρχές, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Πάντζο, θα παραδοθεί τις επόμενες μέρες στις αρχές.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Ο οδηγός, του κλεμμένου ΙΧ που δεν σταμάτησε για αστυνομικό έλεγχο με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η αιματηρή καταδίωξη, στο Πέραμα ήταν μόλις 14 ετών και σήμερα ή αύριο θα παραδοθεί είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, Βασίλης Πάτζος. Η οικογένεια του 14χρονου που από την Παρασκευή διαφεύγει και καταζητείται δεν θέλει να μιλήσει και περιμένει δικηγόρο.

"Sponsored links"

Αναφορικά με την απώλεια ο κ.Πάντζος είπε ότι είναι 18 και όχι 20 ετών ο Ρομά που τραυματίστηκε θανάσιμα και πρόσθεσε ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο ο 16χρονος που δέχτηκε τρεις σφαίρες, με αποτέλεσμα να υποβληθεί και σε αφαίρεση σπλήνας.

Ο εκπρόσωπος των Ρομά είπε ότι και οι τρεις δεν οπλοφορούσαν, ενώ περιέγραψε ως πυκνοκατοικημένη την περιοχή κοντά στην οδό Ελπίδας όπου κατέληξε η καταδίωξη μισής ώρας και πορείας 12 χιλιομέτρων.Στο σημείο εκείνο ο οδηγός του οχήματος εμβόλισε τις μηχανές της ΔΙΑΣ και τότε αστυνομικοί πυροβόλησαν. Τέλος, πρόσθεσε ότι λόγω της περιοχής, αν δεν πυροβολούσαν οι αστυνομικοί θα μπορούσαν να τους σταματήσουν με άλλο τρόπο.

Η Ιατροδικαστική εξέταση

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ιατροδικαστική εξέταση του 18χρονου που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, έδειξε πως ο νεαρός έφερε δύο τραύματα, ένα στον θώρακα και ένα στην κοιλιακή χώρα. Όσον αφορά την απόσταση που δέχτηκε τα πυρά δεν εξ επαφής.

Τα σημαντικά ερωτήματα που μένουν αναπάντητα

Υπάρχουν ακόμη σημαντικά ερωτήματα που μένουν αναπάντητα στην υπόθεση. Το πρώτο ερώτημα αφορά το πως μία καταδίωξη ρουτίνας κατέληξε αντί στη σύλληψη, σε έναν νεκρό ύποπτο και σε δεκάδες πυροβολισμούς μέσα σε κατοικημένη περιοχή από εκπαιδευμένους αστυνομικούς.

Το δεύτερο ερώτημα προκύπτει από τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και κυρίως τις μαρτυρίες, όπου λένε ότι οι αστυνομικοί παράκουσαν εντολές. Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Καθημερινή» προκύπτει, ότι το Κέντρο της Άμεσης Δράσης, κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της υπηρεσίας ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τους αστυνομικούς να μη συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα και να διακόψουν την καταδίωξή του, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών αλλά και διερχόμενων πολιτών.

Μάλιστα, λένε ότι ο εκφωνητής έδωσε σε έντονο τόνο την εντολή, με τον επικεφαλής της ομάδας που μετείχε στην καταδίωξη να λέει τελικά «ελήφθη» και να διαβεβαιώνει ότι σταμάτησε η καταδίωξη. Τελικά, δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. από το Χαϊδάρι και το Αιγάλεω που συνέχισαν την καταδίωξη, χωρίς να το αναφέρουν, ενημέρωσαν ότι είχαν εμπλακεί στην ένοπλη καταδίωξη, καθώς και ότι υπήρχαν τραυματίες, στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα.

Το τελευταίο ερώτημα, αφορά τους τραυματίες αστυνομικούς που ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το βίντεο, ενώ σε βίντεο ντοκουμέντο από το συμβάν ακούγεται, καθαρά αστυνομικός να λέει ότι «δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος».

"Sponsored links"

Σημειώνεται, ότι οι επτά κατηγορούμενοι αστυνομικοί πρόκειται να απολογηθούν στον ανακριτή την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου.

Οι υπηρεσιακές αναφορές αξιωματικών που «καίνε» τους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ.

Στο μεταξύ, φως στην αιματηρή καταδίωξη που διαδραματίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Πέραμα που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί 20χρονος από πυρά αστυνομικών προσπαθούν να ρίξουν οι Αρχές.

Για το περιστατικό, με εντολή του Τάκη Θεοδωρικάκου ελέγχονται πειθαρχικά οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο, ενώ εξετάζονται υπηρεσιακές αναφορές των αστυνομικών που εκτελούσαν βάρδια στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης.

Σε βάρος επτά από αυτούς ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή την Τετάρτη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Καθημερινής, Αξιωματικός που εκτελούσε χρέη προϊσταμένου στο Κέντρο Επιχειρήσεων περιγράφει ότι κατόπιν διαταγής του επικεφαλής της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης ύψωσε τον τόνο της φωνής του και έδωσε εντολή στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να μη συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα ώστε να μην υπάρξει τραυματισμός είτε αστυνομικών, είτε των υπόπτων που επέβαιναν στο αμάξι, είτε κάποιου διερχόμενου πολίτη.

Η αναφορά αξιωματικού στο Κέντρο Επιχειρήσεων

Πιο αναλυτικά, αξιωματικός που εκτελούσε χρέη προϊσταμένου στο Κέντρο Επιχειρήσεων, στις 11.45 μ.μ. μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ. ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι ακολουθεί ύποπτο όχημα στην οδό Θηβών με κατεύθυνση το Αιγάλεω, το οποίο δεν συμμορφώθηκε σε σήμα των αστυνομικών για έλεγχο. Το λευκό Hyundai κινήθηκε κατά μήκος των λεωφόρων Θηβών και Αθηνών αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα και παραβιάζοντας φανάρια προκειμένου να ξεφύγει από τους αστυνομικούς που το καταδίωκαν.

Τότε, όπως περιγράφει ο αξιωματικός, έλαβε εντολή για διακοπή της καταδίωξης και μάλιστα φέρεται να δόθηκε περισσότερες από μια φορές σε αυστηρό και έντονο τόνο. «Διαβιβάστηκε πολλάκις σε αυστηρό και έντονο τόνο προκειμένου καμία ομάδα να μην εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο με το ανωτέρω όχημα» καταθέτει.

Ο ίδιος λέει ότι οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά απάντησαν μέσω ασυρμάτου ότι έλαβαν την εντολή και διέκοψαν την καταδίωξη καθώς και ότι κατόπιν αυτού οι αστυνομικοί στο Κέντρο Επιχειρήσεων θεώρησαν το συμβάν ως λήξαν και επανήλθαν στη φυσιολογική ροή διαχείρισης των περιστατικών.

«Μετά τις εντολές του Κέντρου περί μη εμπλοκής των σταθμών, διαβιβάστηκε στον επικεφαλής της ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά εάν έλαβε τις εντολές και εκείνος διαβίβασε ότι έλαβε τις εντολές και δεν συνεχίζει πλέον να ακολουθεί, χωρίς να γνωρίζει εάν συνεχίζει κάποια άλλη ομάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην αναφορά του.

Λίγα λεπτά μετά όμως, σύμφωνα με τα όσα φέρεται να επισημαίνει στην αναφορά του ο αξιωματικός, αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ. διαβίβασε μέσω ασυρμάτου στο Κέντρο Επιχειρήσεων ότι υπάρχει επείγον περιστατικό με πυροβολισμούς και εμβολισμό υπηρεσιακών οχημάτων αλλά και τραυματίες.

Όπως, επισημαίνει ο ίδιος αξιωματικός, μόνο τότε το Κέντρο Επιχειρήσεων ενημερώθηκε ότι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. από τη Δυτική Αττική είχαν συνεχίσει να καταδιώκουν το όχημα, δίχως να διαβιβάσουν το παραμικρό στο Κέντρο που είχε ως αποτέλεσμα «βροχή πυροβολισμών» με έναν νεκρό και έναν τραυματία.

tvxs.gr

topontiki.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live