19.3 C
Chania
Σάββατο, 4 Απριλίου, 2026

Καταγγελία της ΕΦΕ: Στην Ειδομένη την κάλυψη των γεγονότων αναλαμβάνει το τμήμα δημοσίων σχέσεων της Αστυνομίας

Ημερομηνία:

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.) εκφράζει την αγανάκτησή της στην πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ για τη συνολική διαχείριση της εκκένωσης των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη.

Αρχικά, οι μοναδικοί φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην Ειδομένη πριν από την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης απομακρύνθηκαν αυθαίρετα από τον επίμαχο χώρο με το πρόσχημα της προσαγωγής για έλεγχο των στοιχείων τους.

Η κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του τύπου, προκειμένου να μην αναμεταδοθούν πιθανές εικόνες αστυνομικής βίας, παρουσιάστηκε εκ των υστέρων ως αναγκαία θυσία στο όνομα της προστασίας της ασφάλειας των φωτορεπόρτερ. Αυτή η νομιμοφανής αντιστάθμιση συγκρουόμενων έννομων αγαθών προσκρούει όμως στην κοινή λογική: εάν υπήρχε κίνδυνος βαιοπραγίας εκ μέρους των εγκλωβισμένων, ο στόχος θα ήταν οι αστυνομικοί και όχι οι φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι.

Όταν ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση, η ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε δελτίο τύπου με δικές της φωτογραφίες από το ειδησεογραφικό γεγονός. Η χειραγώγηση του κοινού, μέσα από τον έλεγχο της εικόνας, δεν αρκείται στον αποκλεισμό των εν δυνάμει ενοχλητικών δημοσιογραφικών φωτογραφιών, ολοκληρώνεται με την επιθετική κατάληψη όλου του επικοινωνιακού πεδίου, με την υποκατάσταση των αστυνομικών στη θέση των φωτορεπόρτερ.

Δεν έπεσε απλώς «μαύρο» στην Ειδομένη. Το «μαύρο» που έπεσε χρωματίστηκε τεχνητά για να δώσει την εντύπωση του φυσιολογικού.

Η Ε.Φ.Ε. καταδικάζει απερίφραστα αυτή την απαξίωση της ελευθερίας του τύπου και την απόπειρα χειραγώγησης των πολιτών.

 

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένταση τροχονομικών ελέγχων στην Κρήτη: 520 παραβάσεις σε 1.291 οχήματα

520 παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε 1.291 ελεγχθέντα οχήματα στην Κρήτη στις 3 Απριλίου 2026. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Αυξημένα μέτρα τροχαίας από την Ελληνική Αστυνομία για το Πάσχα

Η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει αυξημένα μέτρα τροχαίας από 3 έως 19 Απριλίου 2026 για το Πάσχα. Εντατικοί έλεγχοι για αλκοόλ, ταχύτητα, κινητά και ζώνες ασφαλείας.

Σύλληψη πέντε ατόμων για ναρκωτικά στην Ιεράπετρα

Σύλληψη πέντε ημεδαπών 19-27 ετών στην Ιεράπετρα για ναρκωτικά. Κατασχέθηκαν κοκαΐνη, κάνναβη και χρήματα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων.

Άρχισε το 5ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά «Μίκης Θεοδωράκης» στα Χανιά με 142 αθλητές από όλον τον κόσμο

Άρχισε στα Χανιά το 5ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά «Μίκης Θεοδωράκης» με 142 αθλητές από όλον τον κόσμο. Διεξάγεται στο Μεγάλο Αρσενάλι έως τη Μεγάλη Πέμπτη.