22.8 C
Chania
Friday, September 27, 2024

Καταγγελία της Πυροσβεστικής Ένωσης Χανίων για επικίνδυνη αποστολή στο φαράγγι της Σαμαριάς χωρίς λόγο

Ημερομηνία:

Η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Χανίων προχώρησε σε σοβαρή καταγγελία για ένα περιστατικό που συνέβη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης της Γερμανίδας τουρίστριας στο φαράγγι της Σαμαριάς. Σύμφωνα με την Ένωση, τρεις πυροσβέστες δέχθηκαν εντολή να διασχίσουν το φαράγγι υπό εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είχε τεθεί υπό έλεγχο και δεν υπήρχε ανάγκη για την παρουσία τους.

Οι πυροσβέστες κλήθηκαν να εισέλθουν στο φαράγγι σε μια ώρα που επικρατούσε χαμηλή ορατότητα, ενώ συνεχιζόταν η πτώση βράχων. Παρά τις αντιρρήσεις τους και τις επικίνδυνες συνθήκες, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εκτελέσουν την εντολή, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Η Ένωση καταγγέλλει ότι αυτή η εντολή ήταν παράνομη και παράλογη, καθώς δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος για να διακινδυνεύσουν οι πυροσβέστες. Ζητάει την διερεύνηση του περιστατικού και την τιμωρία των υπευθύνων.

Πιο αναλυτικά, σε επιστολή της Ένωσης προς τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιµοι κύριοι της Πολιτικής Και της Φυσικής Ηγεσίας µας. Η Ένωσή µας έχει να αναφέρει το περιστατικό που προκλήθηκε την Τετάρτη 18-09-2024 στην επιχείρηση της Ὑπηρεσίας µας στο δρυμό του φαραγγιού της Σαμαριάς.

Μετά την ειδοποίηση της Ὑπηρεσίας µας για το θλιβερό περιστατικό του θανάτου µιας νεαρής Γερμανίδας τουρίστριας από κατολισθήσεις βράχων µετά την απότοµη βροχόπτωση, όπου κανείς δεν είχε προβλέψει, κινητοποιήθηκαν οι Ὑπηρεσίες του νομού προς την εἶσοδο του φαραγγιού (Ξυλόσκαλο) και προς την έξοδο (Αγία Ρουμέλη).

Περί ώρας 18:50 κι ενώ κόντευε να βραδιάσει µία ομάδα αποτελούμενη από τρεις συναδέλφους έλαβαν εντολή να εισέλθουν από την είσοδο (Ξυλόσκαλο) και να διασχίσουν το φαράγγι. Οι συνθήκες που επικρατούσαν την ώρα εκείνη ήταν οι εξής:

α) Έλειψη ορατότητας λόγω του ότι βράδιαζε.

β) Παρά του ότι η βροχή είχε σταματήσει εντός του φαραγγιού εξακολουθούσαν να πέφτουν πέτρες αλλά και βράχια που ξεκολλούσαν.

γ) Η νεκρή Γερμανίδα τουρίστρια είχε απομακρυνθεί από το σηµείο νωρίτερα.

δ) Υπήρχε η απόλυτη διαβεβαίωση από το φορέα διαχείρισης ότι οι τουρίστες είχαν εξέλθει και ότι δεν κινδύνευε κανείς, καθώς είχε γίνει ακριβής καταμέτρηση των ατόμων που εισήλθαν-εξήλθαν απὀ τους υπαλλήλους του φορέα.

Παρόλα αυτά η οµάδα των συναδέλφων διατάχθηκε να εισέλθει και να διασχίσει όλο το φαράγγι από το συντονιστή της επιχείρησης. Όταν δε οι συνάδελφοι παραπονέθηκαν ότι πέφτουν πέτρες και βράχια η απάντηση που πήραν ήταν «φορέστε κράνος».

Οἱ συνάδελφοι αφού εισήλθαν εντός του φαραγιού κι ενώ εἶχε νυχτώσει, µη βλέποντας αλλά µόνο ακούγοντας το θόρυβο από τις κατολησθήσεις (πέτρες και βράχια), έτρεχαν να προφυλακτούν σε κορμούς δέντρων και όπου αλλού μπορούσαν.

Οι μαρτυρίες τους ήταν στην κυριολεξία ανατριχιαστικές. Από θαύμα ολοκλήρωσαν την διαδροµή φτάνοντας στο χωριό της Ἁγίας Ρουμµέλης περί ώρας 23:30, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουµε γι αυτούς.

Λίγο πριν την είσοδο της οµάδας, οµάδες της 2ης Ε.Μ.Α.Κ. και πυροσβέστες του Π.Κ. Ανώπολης αρνήθηκαν να διασχίσουν το φαράγγι, προφανώς γνωρίζοντας και αντιλαµβάνοντας τον κίνδυνο.

Με οργή και αγανάκτηση η Ένωσή µας καταγγέλει το παραπάνω γεγονός και επιφυλάσεται να κινηθεί νοµικά, καθώς αυτό επιβάλλεται από προηγούμενες αποφάσεις του Δ.Σ. της Ἑνωσής µας, κατά παντώς υπευθύνου που διατάσει παράνομες, παράλογες Και παράτολµες διαταγές, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο συναδέλφους χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

Τέλος αξιότιµοι κύριοι θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι ο πυροσβέστης δεν είναι αμνός προς την σφαγή. Έχει οικογένεια που τον περιμένει να επιστρέψει! µετά την υπηρεσία του στο σπίτι του.»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Έπιασαν τη γυναίκα που εξαπατούσε πολίτες σε όλη την Κρήτη

Τέσσερις υποθέσεις τηλεφωνικών απατών και πέντε απόπειρες εξιχνιάστηκαν από τους Αστυνομικούς...

Παίζουν τα ρέστα τους…

Το 2021 κάποιοι και κάποιες (εταιρείες) έπαιξαν το χαρτί «Ανδρέας...

Αφετηρία η Κρήτη για τον Πολάκη – Από ακαδημαϊκούς μέχρι… «Κασσελίστας» τον στηρίζουν

ο Παύλος Πολάκης πέρασε το κατώφλι της Κουμουνδούρου καταθέτοντας...