15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

«Καταλάθος δεν φόρεσα τη χιτζάμπ» λέει η Ιρανή πρωταθλήτρια αναρρίχησης

Ημερομηνία:

Διευκρινίσεις για τον πολύωρο εξαφανισμό της έδωσε η Ιρανή πρωταθλήτρια αναρρίχησης Εζνάν Ρεκαμπί, η οποία έφυγε -υπό άγνωστες συνθήκες- άρον-άρον από τη Σεούλ μετά τον τελικό του Παγκόσμιο Πρωταθλήματος Αναρρίχησης, στον οποίο αγωνίστηκε χωρίς να φορά την υποχρεωτική μαντίλα, όπως επιβάλλει για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν. Η κίνησή της αυτή μεταφράστηκε από πολλούς ως ένδειξη αλληλεγγύης στην εξέγερση των γυναικών στο Ιράν για το θάνατο της Μαχσά Αμινί, ενώ κυβερνητικά στελέχη της Τεχεράνης και ιρανική ομοσπονδία αναρρίχησης αντέδρασαν έντονα.

Με ανάρτησή στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram η αθλήτρια ζήτησε συγγνώμη που «ανησύχησε τους πάντες» και είπε ότι δεν μπορούσε να επικοινωνήσει επειδή πετούσε σπίτι της.

«Λόγω της κακής χρονικής συγκυρίας και της απροσδόκητης κλήσης μου να αγωνιστώ χωρίς να είμαι προετοιμασμένη ξέχασα να φορέσω στο κεφάλι μου τη χιτζάμπ».

Η ανάρτησή της πρόσθεσε ότι βρισκόταν στην πτήση της επιστροφής για την Τεχεράνη «μαζί με την ομάδα βάσει του προκαθορισμένου προγράμματος».

Η ανάρτηση της Εζνάν Ρεκαμπί στο Instagram

Ο αδερφός της ανέφερε επίσης ότι σκληροπυρηνικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim θα «εξηγήσει με λεπτομέρειες» τι συνέβη σε συνέντευξη Τύπου και ότι η ίδια θα συνεχίσει να αγωνίζεται «φορώντας τη φανέλα της εθνικής ομάδας του Ιράν».

Προκύπτουν ερωτήματα από τις δηλώσεις της Ιρανής αθλήτριας, δεδομένου ότι η ίδια έχει εκφράσει δημόσια τη στήριξή της στις διαδηλώσεις στο Ιράν, ενώ πληροφορίες του περσικού παραρτήματος του BBC ανέφεραν ότι μαζί της κατά τη διάρκεια της αποχώρησης από τη Σεούλ βρισκόταν Ιρανός αξιωματούχος και πως κινδύνευε με φυλάκιση στις φυλακές πολιτικών κρατουμένων Εβίν στην Τεχεράνη για την εμφάνισή της χωρίς χιτζάμπ.

Νωρίτερα, η ιρανική πρεσβεία στη Νότια Κορέα δήλωσε ότι η Ρεκαμπί αναχώρησε από τη Σεούλ για το Ιράν το πρωί της Τρίτης. Διέψευσε κατηγορηματικά «όλες τις κατασκευασμένες ειδήσεις, τα ψέματα και τις ψευδείς πληροφορίες» για την ίδια.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητικής Αναρρίχησης (IFSC) δήλωσε ότι ήταν σε επαφή με την Ρεκάμπι και την Ιρανική Ομοσπονδία Αναρρίχησης και ότι «προσπαθούσε να ξεκαθαρίσει τα γεγονότα».

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ασφάλεια των αθλητών είναι πρωταρχικής σημασίας για εμάς και υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια για να κρατήσουμε ένα πολύτιμο μέλος της κοινότητάς μας ασφαλές σε κάθε περίσταση», πρόσθεσε. «Η IFSC υποστηρίζει πλήρως τα δικαιώματα των αθλητών, τις επιλογές τους και την έκφραση της ελευθερίας του λόγου», επισήμανε η Ομοσπονδία.

Πάντως, το περσικό BBC μετέδωσε ότι τη Δευτέρα κατασχέθηκαν το διαβατήριο και το κινητό τηλέφωνο της Ρεκαμπί. Η οικογένειά της και οι φίλοι της έχασαν κάθε επαφή μαζί της την ώρα που ίδια ήταν μαζί με έναν Ιρανό αξιωματούχο, πρόσθεσε το ειδησεογραφικό μέσο.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ