Ερώτηση προς πέντε υπουργούς κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου, με θέμα την ανάγκη άμεσων μέτρων και έργων για την αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης, μετά και τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό στη θαλάσσια περιοχή του νησιού.
Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Υποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Οι βουλευτές ζητούν επίσης την κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων που διαθέτουν τα υπουργεία, αναφορικά με τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου δημοσίων κτιρίων στην Κρήτη, την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τον κίνδυνο (Α, Β, Γ) και την πορεία δευτεροβάθμιων ή τριτοβάθμιων ελέγχων.
Καμπανάκι από τον σεισμό και νέες καταγγελίες από σεισμόπληκτους
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ο τελευταίος σεισμός επανέφερε στη δημόσια συζήτηση την ανεπάρκεια σε αντισεισμική προστασία, ενώ υπενθυμίζουν τα ανεπαρκή μέτρα που είχαν ληφθεί μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2021 στο Αρκαλοχώρι. Όπως καταγγέλλουν σεισμόπληκτοι κάτοικοι, πολλά σπίτια παραμένουν ετοιμόρροπα, με την κρατική χρηματοδότηση να μην καλύπτει το σύνολο των αναγκών.
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, πλήθος δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων – από σχολεία και πανεπιστημιακά κτίρια μέχρι μουσεία και αθλητικές εγκαταστάσεις – παρουσιάζουν σοβαρές φθορές, ή κρίνονται ανεπαρκή για την ασφάλεια των πολιτών, ειδικά σε περίπτωση σεισμού. Παράλληλα, επισημαίνουν την απουσία συντήρησης, ακόμη και σε νεότερες κατασκευές.
Δραματικά τα στοιχεία για τα σχολεία της Κρήτης
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα σχολικά κτίρια της Κρήτης, όπου – σύμφωνα με έρευνα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος “Κρήτη 2021-2027” – μόνο το 16% των σχολείων βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ το 4% παρουσιάζει σοβαρά στατικά προβλήματα. Πάνω από 3.000 μαθητές φοιτούν σε εντελώς ακατάλληλα κτίρια.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η μελετητική ετοιμότητα για στατική ενίσχυση είναι ανύπαρκτη, ακόμα και για τα κτίρια που έχουν κριθεί ακατάλληλα από σεισμούς. Οι Δήμοι, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αποκατάσταση των φθορών.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει πως παρά τη θεσμοθέτηση του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου από τον Μάρτιο του 2023, οι διαδικασίες στην Κρήτη ξεκίνησαν μόλις τον Σεπτέμβριο του 2024, και χωρίς επαρκή χρηματοδότηση. Ταυτόχρονα, τα «μνημόνια ενεργειών» δεν επαρκούν για την ουσιαστική προστασία του πληθυσμού, αφού απουσιάζουν σχέδια εκκένωσης και ενημέρωση του κόσμου.
Τα αιτήματα προς την κυβέρνηση
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν μεταξύ άλλων:
-
Ολοκλήρωση του προσεισμικού ελέγχου σε όλα τα δημόσια κτίρια, σχολεία και χώρους συγκέντρωσης.
-
Άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε σχολεία και Πανεπιστήμιο.
-
Κατεδάφιση επικίνδυνων κτιρίων με κρατική ευθύνη.
-
Κρατική χρηματοδότηση για έργα αντισεισμικής θωράκισης.
-
Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με πόρους και μόνιμο προσωπικό.
-
Κατάρτιση σχεδίων εκκένωσης και εκπαίδευση του πληθυσμού.
-
Έλεγχος και τακτική επιθεώρηση όλων των κτιρίων σύμφωνα με τον αντισεισμικό κανονισμό, με ιδιαίτερη έμφαση στα σχολεία.
Η Κρήτη, όπως επισημαίνουν, είναι μια από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης και η πολιτεία έχει υποχρέωση να δράσει άμεσα και ουσιαστικά, πριν μια νέα σεισμική δόνηση προκαλέσει ανυπολόγιστες συνέπειες.