24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Κατηγορηματικό “ΟΧΙ” από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στην ΜΠΕ που θα γεμίσει τα Χανιά πυλώνες και καλώδια

Ημερομηνία:

Οι φόβοι για προσπάθειες μετατροπής της Κρήτης σε “μπαταρία της Ευρώπης” είχαν εκφραστεί πολλές φορές στο παρελθόν με αφορμή τα φαραωνικά έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είχαν σχεδιαστεί στο νησί, χωρίς διαβούλευση και χωρίς ενημέρωση των πολιτών.

Οι ειδικοί επισήμαιναν εδώ και πολλά χρόνια πως η σχεδιαζόμενη παραγωγή είναι περίπου πενταπλάσια από τις ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης και καταθέτουν τη διαφωνία τους με την κατασπατάληση των φυσικών πόρων του νησιού προκειμένου να ευνοηθούν κάποιες άλλες περιοχές, χωρίς περίσκεψη, με μόνο κριτήριο το κέρδος, αλλά και με πενιχρά αντισταθμιστικά οφέλη.

Πριν λίγες ημέρες ο πολιτικός μηχανικός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κοντεζάκης με κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας ενημέρωσε για τις αθέμιτες κινήσεις μεγάλων εταιρειών σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτών “που προέκυψαν εκβιαστικά και αναγκαστικά λόγω των υποχρεωτικών μεταρρυθμίσεων της χώρας μας τα προηγούμενα χρόνια”, που θεωρούν ότι επειδή και λόγω μνημονίων έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο για αυτές, μπορούν να κάνουν ότι θέλουν δίχως να δίνουν καμία σημασία στη βούληση των ανθρώπων που ζουν στο νησί, στις συνέπειες των δράσεών τους για τη διαβίωση και την υγεία τους.

Όπως λοιπόν αναφέρει ο κ. Κοντεζάκης αποφασίστηκε δίχως να υπάρξει ενημέρωση σε κάποια γραφεία του ΑΔΜΗΕ για τη δημιουργία ενός φαραωνικού δίκτυυ μεταφοράς ενέργειας Υψηλής Τάσης από την Κρήτη προς την υπόλοιπη χώρα. Εφόσον η ΜΠΕ εγκριθεί η Κρήτη θα γεμίσει πυλώνες και καλώδια με τις πτώσεις να είναι σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού, όσο – και πιο σημαντικά – στην υγεία.

Το έργο θα περιλαμβάνει κατασκευή νέας εναέριας Γραμμής Μεταφοράς (Γ.Μ.) Υψηλής Τάσης 150 kV διπλού κυκλώματος βαρέως τύπου Β, μήκους 101,3 km και θα αποτελείται από 270 νέους πυλώνες με όλα τα απαραίτητα υποέργα τους (70 χιλιόμετρα νέους χωματόδρωμους σε ημιορεινές περιοχές, κατασκευές κτιρίων μετασχηματιστών, υποστηρικτικών δομών κλπ.), η οποία Γ.Μ. θα περιδιαβεί από την Π.Ε. Χανίων ως την περιοχή Δαμάστας Π.Ε.Ηρακλείου.

Οι δήμοι που θα επηρεαστούν κυρίως είναι οι δημοτικές ενότητες Ελ. Βενιζέλου, Κεραμιών και Σούδας στο Δήμο Χανίων, όλος ο Δήμος Αποκορώνου και κυρίως οι δημοτικές ενότητες Αρμένων, Φρε, Κρυονερίδας, Γεωργιούπολης, πολλές περιοχές του Ρεθύμνου, και κάποιες περιοχές στο Ηράκλειο.

Όλα αυτά προχωράνε χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση με τους δήμους και τους πολίτες με τον κ. Κοντεζάκη να αναφέρει ότι μέσα στη Μελέτη αναφέρεται ψευδώς ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Και πώς άραγε να υπάρξουν αφού δεν υπήρξε ποτέ καμία ενημέρωση;

Χθες, το θέμα αυτό ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων το οποίο αφού συζήτησε γνωμοδότησε αρνητικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της γραμμής υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα.

Η γραμμή, όπως είχαμε αναφέρει, προβλέπει 270 πυλώνες υψηλής τάσης, χωρίς υπογειοποίηση, και θεωρείται ότι θα βλάψει το περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες.

Ο Δήμος Χανίων ζητά εναλλακτική λύση με υπογειοποίηση της γραμμής.

Πιο αναλυτικά:

  • Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Νικηφοράκης, εισηγητής του θέματος, τόνισε ότι η ΜΠΕ βασίζεται σε ψευδή και εσφαλμένα στοιχεία.
  • Η γραμμή θα περάσει πάνω από Κεραμειά, Νεροκούρου, Τσικαλαριά, καταστρέφοντας 400 τ.μ. γης για κάθε πυλώνα.
  • Δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα για τις τοπικές κοινότητες.
  • Η ΜΠΕ ψευδώς αναφέρει ότι υπάρχει σχετική θετική εισήγηση από τις τοπικές κοινότητες.
  • Η γραμμή θα διέλθει από 4 δημοτικές κοινότητες του Δήμου Χανίων.
  • Η υπόγεια ΓΜ διέρχεται για 240 μέτρα από τα εξωτερικά όρια του αρχαιολογικού χώρου Νεροκούρου.

Εκπρόσωποι των δημοτικών ενοτήτων Νεροκούρου και Κοντοπούλων εξέφρασαν και αυτοί την αντίθεσή τους με το προτεινόμενο σχέδιο.

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν και οι παρατάξεις “Όμορφη πόλη τα Χανιά” και “Λαϊκή Συσπείρωση.

Εκ μέρους της παράταξης “Όμορφη πόλη τα Χανιά” η κ. Ελευθεριάδου μίλησε για σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και την υγεία των κατοίκων ενώ σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση των πολιτών άρα δε θα μπορούσε να υπάρξει και συναίνεση, όπως ψευδώς αναφέρεται στην ΜΠΕ.

Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Λουτσέτης εκ μέρους της “Λαϊκής Συσπείρωσης” μίλησε και ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από την επένδυση καλώντας σε ετοιμότητα τους πολίτες για κινητοποιήσεις.

Σημειώνουμε πάντως ότι η τελική απόφαση για το έργο ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Κυβέρνηση.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ