Μια εβδομάδα με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και φαινόμενα που θυμίζουν καλοκαίρι και όχι άνοιξη προβλέπεται για την Κρήτη και ειδικότερα τα Χανιά, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr).
Ο καιρός φέρνει θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, καθιστώντας την εβδομάδα από 21 έως 25 Μαΐου ως μία από τις θερμότερες που έχουν καταγραφεί στην περιοχή για την εποχή.
Θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα
Η Τετάρτη 21 Μαΐου ξεκινά με καθαρό καιρό και θερμοκρασία που φτάνει τους 29°C το απόγευμα. Η άνοδος συνεχίζεται σταδιακά, με την Πέμπτη να αγγίζει τους 30°C, την Παρασκευή τους 32°C και το Σάββατο 24 Μαΐου να κορυφώνεται στους 41°C, σύμφωνα με την πρόβλεψη, με σχετική υγρασία μόλις 7%, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες ξηρασίας.
Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα της περιόδου 2006–2023, η μέση θερμοκρασία του Μαΐου στα Χανιά είναι 20,3°C. Ωστόσο, οι φετινές τιμές ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο, με τη μέγιστη θερμοκρασία του μήνα να αγγίζει επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν τελευταία φορά το 2010, όταν και σημειώθηκε η μέγιστη των 38,8°C.
Επιστημονικά δεδομένα για την απόκλιση θερμοκρασιών
Οι προβλέψεις για το διάστημα 26–31 Μαΐου, σύμφωνα με την ανάλυση του ΕΑΑ/METEO και δεδομένα της NOAA, δείχνουν ότι η θερμοκρασιακή απόκλιση στην Κρήτη αναμένεται να διατηρηθεί έως και 3°C πάνω από τη μέση τιμή περιόδου 1991–2020. Η διατήρηση αυτών των θερμών μαζών ενδέχεται να επηρεάσει περαιτέρω τις κλιματικές ισορροπίες της περιοχής.
Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στις ευπαθείς ομάδες, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες συνοδεύονται από μέτρια έως υψηλή υγρασία τη νύχτα, δυσκολεύοντας τη φυσιολογική αποβολή θερμότητας από τον οργανισμό. Παράλληλα, οι συγκεντρώσεις γύρης στην ατμόσφαιρα αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus/CAMS.
Το κύμα ζέστης που πλήττει την Κρήτη επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη κλιματική ανωμαλία που χαρακτηρίζει τα τελευταία έτη. Με δεδομένες τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι συχνότερες και εντονότερες θερμικές εξάρσεις ακόμη και μέσα στον Μάιο δείχνουν πως τα παραδοσιακά εποχικά πρότυπα έχουν πλέον ανατραπεί.
Καθώς πλησιάζουμε το καλοκαίρι, το φαινόμενο αυτό εγείρει ερωτήματα για την επάρκεια των υποδομών και των σχεδίων προσαρμογής της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και την προστασία του πληθυσμού σε συνθήκες που ολοένα γίνονται πιο ακραίες.