17.8 C
Chania
Friday, November 15, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ανέπαφος για 8 χρόνια ο λογαριασμός μισθοδοσίας του π. Αντωνίου

Ημερομηνία:

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υποβλήθηκε το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε από έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας στα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου αλλά και τους προσωπικούς λογαριασμούς του πατρός Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, με τις αρχές να έχουν σημαντικά ευρήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ο πατέρας Αντώνιος δεν έκανε ούτε μία ανάληψη από το λογαριασμό της μισθοδοσίας του τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Όπως προέκυψε, ο λογαριασμός αυτός έμεινε ανέπαφος αφού δεν παρατηρήθηκαν εκροές από αυτόν, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στον ίδιο λογαριασμό εντοπίστηκαν συνολικά 120.000 ευρώ στο χρονικό αυτό διάστημα.

Ωστόσο, σε όλους τραπεζικούς λογαριασμούς του πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας αλλά και της ΜΚΟ, βρέθηκε ότι έγιναν τουλάχιστον 2.000 κινήσεις ενώ αναμένονται και νέα στοιχεία.

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο της Αρχής βρίσκεται και το πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας, η οποία είναι διαχειρίστρια κάποιων λογαριασμών.

Η μία από τις δύο θυρίδες που δεσμεύτηκαν, ανήκει στην ηλικιωμένη μητέρα του πατέρα Αντώνιου και βρέθηκε στη Χίο.

Μεταξύ των λογαριασμών που έχουν δεσμευτεί βρίσκονται και λογαριασμοί στους οποίους πολίτες είχαν χρίσει ως συνδικαιούχο τον πατέρα Αντώνιο, και τώρα δεν μπορούν να εκταμιεύσουν ούτε τις συντάξεις τους, γεγονός που προβληματίζει τις αρχές.

Την ίδια ώρα, η κοινή γνώμη είναι θορυβημένη, αλλά και οι δωρητές που συνέδραμαν όλα αυτά τα χρόνια στο έργο της «Κιβωτού του Κόσμου», μετά τις πληροφορίες που διέρρευσαν για τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και τις θυρίδες του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας.

Βρέθηκαν 350.000 σε χρηματοκιβώτιο – Η κατάθεση μυστήριο μισού εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι κατά την έφοδο της οικονομικής αστυνομίας σε ακίνητά τους σε Κολωνό και Ραφήνα, βρέθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό στον Κολωνό. Πληροφορίες αναφέρουν πως βρέθηκαν μέσα σε χρηματοκιβώτιο, το οποίο βρισκόταν σε ένα από τα διαμερίσματα της κεντρικής δομής της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό, 350.000 ευρώ, ενώ ερευνάται η προέλευση τους, καθώς υπάρχουν υπόνοιες πως τα χρήματα ενδεχομένως δεν προέρχονται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και δεν δικαιολογούνται από αυτά.

Σύμφωνα με το MEGA, εκείνο που προκαλεί σοκ είναι η «δικαιολογία» που είπε η πρεσβυτέρα όταν οι αστυνομικοί τη ρώτησαν πως βρέθηκαν τόσα χρήματα μέσα στο χρηματοκιβώτιο. «Τα είχα για να τα μετρήσω», είπε.

Στους δε λογαριασμούς της Κιβωτού του Κόσμου, σύμφωνα με το Live News,, έχουν εντοπιστεί 15 εκατομμύρια ευρώ και τα χρήματα αυτά ήταν άμεσα προσβάσιμα από την παπαδιά, η οποία είχε τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών.

Σύμφωνα με την ίδια αποκάλυψη, ενώ μερικές μέρες πριν είχε “αδειάσει” μια από τις δυο θυρίδες που διαθέτει, η πρεσβυτέρα κατέθεσε, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, 500.000 ευρώ σε λογαριασμό της Κιβωτού του Κόσμου. Σημειωτέον ότι η Οικονομική Αστυνομία αποφάσισε να δεσμεύσει και να “ανοίξει” τους προσωπικούς λογαριασμούς (με καταθέσεις σχεδόν 300.000 ευρώ) του πατέρα Αντωνίου και της συζύγου του αλλά όχι της ΜΚΟ.

Στην Εισαγγελία τα στοιχεία της Οικονομικής Αστυνομίας

Μετά τις έρευνες, η Οικονομική Αστυνομία διαβίβασε όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας υποβλήθηκε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε από έρευνες, οι οποίες διενεργήθηκαν σε κεντρικά γραφεία και δομές φιλοξενίας που διατηρεί η εν λόγω ΜΚΟ σε Αθήνα, Βόλο, Ιωάννινα, Χίο και Καλαμάτα, καθώς και σε οικία, όπως επίσης και από την διενεργηθείσα αλληλογραφία, προς ενημέρωση και αξιολόγηση των στοιχείων.

Τα στοιχεία θα αξιολογηθούν και θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο νέας προκαταρκτικής εξέτασης που θα εστιάσει στα οικονομικά πεπραγμένα εμπλεκομένων προσώπων που είχαν καίριο ρόλο στην λειτουργία του ΜΚΟ.

Έτσι, με βάση το υλικό, η Εισαγγελία ενδέχεται να ερευνήσει για πιθανές αξιόποινες πράξεις, όπως εκείνες που αφορούν φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων.

Σύμφωνα με νομικούς, εφόσον προκύψουν στοιχεία από τον διαχειριστικό έλεγχο που διενεργείται στην Κιβωτό, δεν αποκλείεται η εισαγγελική έρευνα να εστιάσει και σε άλλα αδικήματα όπως αυτά που αφορούν ενδεχόμενη διάπραξη απιστίας, υπεξαίρεσης ή απάτης. Για την διεύρυνση της έρευνας, ώστε να αξιολογηθεί ποινικά η πιθανότητα διάπραξης των συγκεκριμένων αδικημάτων, θα πρέπει να υποβάλλει έγκληση το νέο ΔΣ της Κιβωτού εντός τριμήνου από τον εντοπισμό πιθανής τέλεσης συγκεκριμένων πράξεων σε βάρος του ΜΚΟ.

Νέες καταγγελίες

Στις 8 Απριλίου 2016, μία μητέρα από τη Λάρισα είχε προχωρήσει σε καταγγελία σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των τριών παιδιών της, ηλικίας 7,9,12 ετών, στη δομή της Πωγωνιανής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, έγινε έλεγχος στην εν λόγω δομή.

«Η μητέρα ανέφερε πως της είπε ένα από τα παιδιά της ότι δεν τα φρόντιζαν, δεν τους έδιναν καλό φαγητό. Ότι κακοποιούνται από άλλα παιδιά και δεν ενδιαφερόταν το προσωπικό».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν τα παιδιά ήταν φοβισμένα, ενώ επιβεβαίωσαν την υποχρεωτική καθημερινή συμμετοχή σε εργασίες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προκαταρκτική έρευνα έπειτα από εντολή που δόθηκε στις 25 Νοεμβρίου από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, για τη δομή στο Διμήνι, έπειτα από καταγγελίες για ξυλοδαρμούς παιδιών.

Οι αστυνομικοί προχωρούν στην αυτοψία της δομής, τη λήψη φωτογραφιών χώρων αλλά και του πράσινου κλουβιού στο οποίο φέρεται να έβαζαν παιδιά για τιμωρία.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ