22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Επίκαιρα θέματα: Μια ζωή όλο «θα» και υποσχέσεις

Ημερομηνία:

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή *

Καμιά σχέση δεν έχω με την πολιτική δραστηριότητα και ποτέ δεν εγκλωβίστηκα στα μονοπάτια της. Ωστόσο όμως, ως Έλληνας πολίτης και αναγνώστης πολλών εφημερίδων και πολύ περισσότερο τακτικός ακροατής, βλέπω και ακούω θετικές εξελίξεις σε ορισμένα θέματα όσον αφορά τα προβλήματα της πατρίδας μου και απορώ πως δεν έφεραν καρπούς πριν από χρόνια αφού είχαν αναγγελθεί από τους γνώστες τότε πάνω στο θέμα. Ένα θέμα,για το οποίο θα αναφερθώ πιο κάτω και δεν είναι άλλο από την δρομολόγηση της έρευνας για υδρογονάνθρακες εντός του χώρου των ελληνικών υδάτων.

Θυμάμαι ότι πριν από λίγα χρόνια οι ειδήσεις στα Μ.Μ.Ε. διατυμπανίζανε κάθε μέρα ότι τα πλούτη που θα φέρουν οι υδρογονάνθρακεςγια τον ελληνικό λαό θα ήταν πάρα πολλά, κάτι που στα όνειρα όλων των Ελλήνων διεύρυνε τους ορίζοντές τους, ευελπιστώντας ότι κάποτε, αν όχι εμείς οι έχοντες κάποια ηλικία, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας όμως, θα δουν καλύτερες μέρες από τις δικές μας. Που σκάλωσε όμως η όλη διαδικασία και δεν άνθισαν ποτέ τα όνειρά μας και παρέμειναν κοιμισμένα στην αγκαλιά του Μορφέα;

Τώρα, έξαφνα πριν από λίγους μήνες, άκουσα πως κάποιες εταιρίες θα τρυπήσουν τον βυθό της δικής μας θάλασσας – κι όχι μόνο – και ότι σε ένα – δύο χρόνια θα έχουμε επιτέλους πολύ σοβαρές εξελίξεις στο τεράστιο θέμα των πετρελαίων – κι όχι μόνο – και τα οφέλη για την πατρίδα μας θα είναι πάρα πολλά. Μακάρι να εξελιχθούν τα γεγονότα όπως μας τα λένε οι κυβερνώντες στην πολύπαθη χώρα μας. Εδώ θα έλεγε κανείς  «ποιος στραβός δεν θέλει το φως του;» Το φως όμως των λαμπτήρων που φωτίζει τον όποιο χώρο της διαμονής μας, σιγά – σιγά αλλά σταθερά, όλο και λιγοστεύει.Και καλά το φως, που στην έσχατη περίπτωση θ’ ανάψουμε κεριά και κουτσά στραβά θα βολευτούμε. Όμως τι γίνεται με την θέρμανση; Ο ερχόμενος χειμώνας προμηνύεται πολύ ψυχρός, όχι από το πολύ κρύο και την παγωνιάτου χιονιού, αλλά, από την ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος που θα έχουμε στην διάθεσή μας  να καταναλώσουμε,από το πολύ ακριβό πετρέλαιο και από τα ακριβά καυσόξυλα.

Με δύο λόγια, χρόνια τώρα μας γιομίζετε την σκέψη μας με όνειρα που ποτέ δεν άνθισαν. ‘’Κάνετε υπομονή’’ μας λέγατε ‘’και θα έρθουν καλύτερες μέρες’’ κι εδώ θέλω να σας υπενθυμίσω κύριοι και πολύ περισσότερο να φέρω στην μνήμη της γενιάς της ηλικίας μου να θυμηθούν το τι μας αράδιαζαν οι τότε πολιτικοί. Από τότε μας λέτε κύριοι των εκάστοτε κυβερνήσεων ‘’κάντε υπομονή και όλα σιγά – σιγά θα διορθωθούν’’ και μη μπορώντας να κάνουμε τίποτε άλλο φωνάζαμε, αλλά η φωνή μας ήταν ‘’φωνή βοώντος εν τη ερήμω’’. Πέρασαν τα χρόνια, γέρασα κι όπου να ‘ναι θα αποδημήσω προς τα ουράνια σκηνώματα. Θα κουβαλάω όμως όλα τα όνειρα που για εβδομήντα χρόνια έπλαθα και τα κράταγα στα μύχια της ψυχής μου, ελπίζοντας πως κάποια απ’ αυτά θα πάρουν σάρκα και οστά. Όχι μόνο δεν άνθισαν τα όνειρά μας αλλά τα σκόρπισαν οι βοριάδες της φτώχιας προς κάθε κατεύθυνση κι εννοώ βέβαια την ερήμωση των χωριών μας και την χέρσωση της ζείδωρης γης μας.

Γιόμισε κάθε γωνία της γης μας ελληνόπουλα και ο χορός καλά κρατεί… ή μήπως δεν έχω δίκιο; Μας πετσοκόψατε και τη σύνταξη και τους μισθούς, κλείσατε χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις κι όχι μόνο και τώρα βρισκόμαστε μεταξύ θανάτου και ζωής, που πάει να πει μήτε ζούμε μήτε πεθαίνουμε. Οι υποσχέσεις όμως παραμένουν στον ίδιο παρονομαστή. ‘’Θα ‘έρθουν καλύτερες μέρες, θα αλλάξει η ζωή των Ελλήνων’’ μας λέγατε τότε που πρωτομπήκαμε στα μονοπάτια της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης. Που κρύβονται όμως οι καλύτερες μέρες; Αν εσείς τις βλέπετε δείξτε τις και σε μένα που ίσως να μην βλέπω καλά λόγω ηλικίας.

Τα οικόπεδα κάτω από την Κρήτη και στην δυτική πλευρά της πατρίδας μου που βρίσκονται τα πλούτη – αυτό μας λέτε- τα θωρώ καλά. Θα δούμε, θα φέρουν τα προσδοκώμενα;Όχι για μένα βέβαια, εγώ δεν προσδοκώ τίποτα πλέον εκτός από έναν αξιοπρεπή θάνατο. Πριν κλείσω όμως τα μάτια μου θα ήθελα να δω την δρομολόγηση μιας καλύτερης ζωής για τα εγγόνια μου. Τώρα, θα έρθει από τα έγκατα της γης ή θα έρθει ως μάνα εξ ουρανού δεν ξέρω. Θα είναι όμως καλοδεχούμενα απ’ όπου κι αν εμφανιστούν.

 * συγγραφέας – ποιητής
μέλος της Παγκοσμίου Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών,
μέλος των Πνευματικών Δημιουργών νομού Χανίων
και άλλων πολλών πολιτιστικών συλλόγων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ