20.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

Κινδυνεύει να μείνει χωρίς ανακύκλωση το Ηράκλειο

Ημερομηνία:

Στον κίνδυνο να βάλουν «λουκέτο» τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στο Ηράκλειο καθώς λήγουν οι σχετικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και Ελληνικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

«Η ευθύνη για τον κίνδυνο η ανακύκλωση στο Ηράκλειο να βάλει λουκέτο και να πεταχτούν στο δρόμο οι δεκάδες εργαζόμενοι της, είναι όλων εκείνων που έχουν αφήσει εδώ και χρόνια τη λειτουργία του μοναδικού εργοστασίου ανακύκλωσης στην Ανατολική Κρήτη να εξαρτάται από τα επιχειρηματικά σχέδια ενός ιδιώτη εργολάβου και των μετόχων της ΕΕΑΑ» τονίζει η Ένωση και προσθέτει:

«Κυβέρνηση,  ΕΕΑΑ, η Διοίκηση του ΕΣΔΑΚ και του Δήμου Ηρακλείου γνωρίζουν πολύ καλά, από τις δεκάδες καταγγελίες των εργαζόμενων και του Σωματείου μας -πολλές από αυτές μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο- και για την υποβάθμιση του ΚΔΑΥ Ηρακλείου και για τα εργατικά ατυχήματα που είχαν προκληθεί από τον επικίνδυνο πεπαλαιωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό και την ανάγκη άμεσης αναβάθμισης του. Όπως και για το ότι τόσο ο εργολάβος όσο και η ΕΕΑΑ έχουν από χρόνια αφήσει το εργοστάσιο στην μοίρα του καθώς γι’ αυτούς η συντήρησή και ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός του είναι κόστος.

Τώρα λοιπόν που οι επιχειρηματίες θέλουν να ξεφορτωθούν το πεπαλαιωμένο εργοστάσιο για να μην επωμιστούν το κόστος του απαραίτητου εκσυγχρονισμού του, η κυβέρνηση στην προσφιλής της τακτική, φορτώνει στους δήμους την ευθύνη λειτουργίας του με μηδενική χρηματοδότηση!

Η δημοτική Αρχή και ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ τρέχει να υλοποιήσει την κυβερνητική πολιτική, ψάχνοντας να βρει λύση για το πρόβλημα μέσα στο ίδιο πλαίσιο που το δημιούργησε. Δηλαδή στην επιχειρηματική δραστηριότητα και εκμετάλλευση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης που μοναδικό σκοπό έχει τα ‘πράσινα’ κέρδη των ομίλων από την μία και από την άλλη τα ‘πράσινα’ χαράτσια στους δημότες και τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στην ανακύκλωση!

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί τους εργαζόμενους στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου σε ετοιμότητα και αγωνιστική επαγρύπνηση. Είμαστε σταθερά στο πλάι τους ώστε κανείς να μη μείνει χωρίς δουλειά! Κανένα σπίτι να μη μείνει χωρίς ψωμί! Σαν μία γροθιά και με οδηγό την πείρα από τους μεγάλους αγώνες των προηγούμενων χρόνων, μπορούν και τώρα να δώσουν την δίκη τους απάντηση.

Καλούμε ακόμη, όλο τον εργαζόμενο λαό του Ηρακλείου για να βάλουμε φρένο στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, δημοτικής αρχής και επιχειρηματικών ομίλων. Να μην επιτρέψουμε να κλείσει το μοναδικό εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Ανατολική Κρήτη και μαζί με τους εργαζόμενους στο ΚΔΑΥ να διεκδικήσουμε:

  • Την άμεση και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την απρόσκοπτη λειτουργία, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του ΚΔΑΥ Ηρακλείου και να σταματήσει τώρα η δραματική επιβάρυνση των Δημοτών, που πληρώνουμε χρυσά τα «πράσινα» Τέλη.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων του υπάρχοντος προσωπικού: α) Για όσο καιρό παραμείνει ανοιχτό το ΚΔΑΥ και ανεξάρτητα του εργολάβου/διαχειριστή. β) Μετά το τέλος της σύμβασης του έργου και την ανάληψη του έργου από νέο εργολάβο, είτε ανάληψης του έργου από το δήμο, είτε από δημοτική επιχείρηση, είτε από οποιοδήποτε άλλο νομικό σχήμα.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ