20.8 C
Chania
Saturday, December 2, 2023

Κινητοποίηση φοιτητών στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης την Τετάρτη ενάντια στην εμπορική εκμετάλλευση του κτιρίου Παπαδοπέτρου

Ημερομηνία:

Με κοινή απόφαση του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου και της Αρχιτεκτονικής Πολυτεχνείου Κρήτης καλούνται οι φοιτητές σε κινητοποίηση την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 1 το μεσημέρι στην Πρυτανεία ενάντια στην εμπορική εκμετάλλευση του κτιρίου Παπαδοπέτρου.

Σε σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι:

Η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης το τελευταίο διάστημα έχει προβεί σε μία σειρά αξιοποίησης των ανεκμετάλλευτων κτηρίων που έχει στην κατοχή του το Πολυτεχνείου Κρήτης. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει σε μία κατεύθυνση ενίσχυσης των των φοιτητικών παροχών.

Πρόσφατο παράδειγμα, η Γαλλική Σχολή στην Χαλέπα, που ενώ εδώ και χρόνια είναι άδεια, πλέον στεγάζει εργαστήριο καινοτομίας. Ακόμα πιο πρόσφατο παράδειγμα, το κτήριο Παπαδοπέτρου επί της οδού Τζανακάκη στο κέντρο των Χανίων που επίσης δεν είναι σε χρήση για πολλά χρόνια και με πρόσφατες δημοσιεύσεις φαίνεται η διοίκηση να προχωράει στην ενοικίασή του σε ιδιωτική εταιρεία για 12 χρόνια με άγνωστη την χρήση του.

Το κτ. Παπαδοπέτρου αποτελεί σημείο αναφοράς για το φοιτητικό κίνημα της Πόλης, αφού διαχρονικά οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του δίνουν ζωή κάθε χρόνο στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ την περίοδο του μεγαλειώδους φοιτητικού κινήματος του 2006-2007, είχε αποτελέσει χρόνια κατάληψη του Φοιτητικού Συλλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης η οποία εκκενώθηκε βίαια από την πρυτανεία Γρυσπολάκη το 2009. Η ένταση της κατεύθυνσης για αξιοποίηση του κτηρίου από την προηγούμενη πρυτανεία, συνδέεται με το ότι το συγκεκριμένο κτήριο έχει ιστορική σημασία για το φοιτητικό κίνημα στην πόλη.

Η χρόνια πολιτική της υποχρηματοδότησης των δημοσίων ΑΕΙ, σε συνδυασμό με την προώθηση της λειτουργίας τους με γνώμονα το πως κινείται η αγορά και η αδιαφορία των διοικήσεων οδήγησε στην ερήμωση ολόκληρων κτηρίων που θα μπορούσαν κάλλιστα να στεγάσουν πολλές από τις ανάγκες της πληττόμενης νεολαίας. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Πολυτεχνείου Κρήτης ανέκαθεν, άλλωστε, διεκδικούσαν την αξιοποίηση του κτηρίου για τους/τις φοιτητ(ρι)ες (δημιουργία λέσχης σίτισης στο κέντρο της πόλης, στέγαση των πολιτιστικών ομάδων του ΠΚ, δημιουργία χώρου κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής δράσης του συλλόγου, ακόμη και εστιών).

Επιχειρείται το ξεπούλημα του κτηρίου την στιγμή που η κυβέρνηση κάνει λόγο για την αναθεώρηση του άρθρου 16, την κατάργηση δηλαδή της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και συμπλέει στα σχέδια της ευρύτερης απαξίωσης των δημόσιων ΑΕΙ. Ταυτόχρονα, σε μία πόλη όπως τα Χανιά, που το ζήτημα της μη επαρκούς μέριμνας για την κάλυψη ρων φοιτητικών αναγκών αποτελεί ένα μόνιμο πρόβλημα και ενώ η στέγαση στην πόλη είναι δυσβάστακτη, το ίδρυμα επιλέγει αντί να χρησιμοποιήσει το κτήριο για τις ανάγκες μας να το νοικιάσει σε ιδιώτη.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

/ ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΚΤ.ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

/ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΚΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

/ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22/11 ΣΤΙΣ 13.00 ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Guardian «αδειάζει» τον Σούνακ – Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης με Μητσοτάκη

Σε αποκαλύψεις αναφορικά με τα όσα προηγήθηκαν της αιφνιδιαστικής...

Κρήτη: Με τηλεφωνήματα και sms αποσπούν χρήματα οι απατεώνες

Δύο υποθέσεις εξαπάτησης καταγγέλθηκαν, χθες, στις διωκτικές Αρχές. Και οι δύο...

Κρήτη: Ο φετινός Νοέμβριος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 15 ετών

Σε ακραία επίπεδα σχεδόν σε όλη τη χώρα κυμάνθηκε η...