20.8 C
Chania
Monday, October 28, 2024

ΚΚΕ: Με αιχμή το απεργιακό μπαράζ και τη ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό

Ημερομηνία:

Τα εργασιακά βρίσκονται στην αιχμή των παρεμβάσεων του ΚΚΕ και γι’ αυτό από εκεί ξεκίνησε την Τετάρτη την ομιλία του στη Βουλή ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μολονότι η πρώτη προ ημερησίας συζήτηση της σεζόν είχε θέμα τις πυρκαγιές.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ παρέπεμψε στις κινητοποιήσεις μιας σειράς κλάδων που ήταν σε εξέλιξη την ίδια μέρα και άλλων που είχαν προηγηθεί: εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον επισιτισμό, στον τουρισμό και τα ξενοδοχεία, ναυτεργάτες, λιμενεργάτες της COSCO, οι εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος.

«Όλοι αυτοί οι κλάδοι παίρνουν τη σκυτάλη από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία, των ντελιβεράδων της e-food και της wolt, που έγιναν τις προηγούμενες μέρες». Σημείωσε ότι στις 6 Νοεμβρίου ακολουθούν οι οικοδόμοι και παρέπεμψε και στην κορύφωση όλων των επιμέρους κινητοποιήσεων που είναι η μεγάλη πανελλαδική απεργία, στις 20 Νοέμβρη, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ο Κουτσούμπας μίλησε για «απεργιακό μπαράζ» τονίζοντας πως είναι και αυτό «μια ηχηρή απάντηση σε όσους επιμένουν να προβληματίζονται υποκριτικά για το αν υπάρχει αντιπολίτευση στη χώρα» αλλά και στην κυβέρνηση, «η οποία, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται, “θέλει ισχυρή αντιπολίτευση για να γίνεται καλύτερη”».

Ορίστε, είπε με έναν τόνο ειρωνείας «αν θέλετε να γίνετε καλύτεροι, πεδίον δόξης λαμπρόν»! Και κάλεσε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των απεργών «για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματική ισχύ και σύγχρονα δικαιώματα, για μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων που διαλύουν τον εργάσιμο χρόνο, για κάλυψη των κενών στα σχολεία και κατάργηση των συγχωνεύσεων».

«Πεδίον δόξης λαμπρόν και για όποιον θέλει να κάνει αντιπολίτευση», συμπλήρωσε «να στηρίξει αυτούς τους αγώνες, όπως κάνει σταθερά το ΚΚΕ». Αναφέρθηκε σε αυτό το πλαίσιο και στην τροπολογία του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης για όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, «τροπολογία την οποία η κυβέρνηση απέρριψε και από τα υπόλοιπα κόμματα δεν έβγαλε άχνα κανείς».

«Στα κάγκελα» είναι όμως το ΚΚΕ και για το νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και περιλαμβάνει τον αλγόριθμο για τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, ρύθμιση που έρχεται στο πλαίσιο ενσωμάτωσης κοινοτικής οδηγίας. Σε ερώτηση που κατέθεσε στην ευρωβουλή η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος μιλά «για νέο αντεργατικό τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού» που φέρνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. δηλώνοντας την αποφασιστικότητά της «να διαιωνίσει την επιβολή του με υπουργική απόφαση με επιδίωξη να καταργήσει οριστικά τον καθορισμό του μέσα από Συλλογική Σύμβαση».

Χαρακτηρίζει τη ρύθμιση «τεαρατούργημα» διότι «ο καθορισμός των μισθών με κυβερνητική απόφαση που εφαρμόστηκε πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πλέον θα υπολογίζεται με βάση έναν μαθηματικό τύπο – αλγόριθμο, με τον οποίο συνυπολογίζονται η “παραγωγικότητα” και ο πληθωρισμός, ενώ προκύπτει ένας μισθός πείνας, που κρατάει τον κατώτατο μισθό μόλις ελάχιστα πάνω από το όριο της εξαθλίωσης, δηλαδή στο εισόδημα του 20% των φτωχότερων εργαζομένων».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχεται ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε φορολογούμενο

Στη δημιουργία ψηφιακού φορολογικού φακέλου για κάθε Έλληνα φορολογούμενο προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή...

Κάτοικοι Λενταριανών κινητοποιούνται ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Οι κάτοικοι των Λενταριανών έχουν συστήσει επιτροπή αγώνα με...

Τον πρόδωσε η καρδιά του μέσα στο σπίτι του

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 53χρονος χθες Κυριακή,...

Εξαφάνιση 42χρονου: η εν διαστάσει σύζυγος η τελευταία επαφή του

Ώρες αγωνίας για την οικογένεια ενός 42χρονου στο Ηράκλειο,...