ΚΚΕ: Παρέμβαση στη Βουλή για την «εργασιακή γαλέρα» των Jumbo

Κανένα σχόλιο

Ερώτηση σχετικά με τον απαράδεκτο και αντεργατικό εσωτερικό κανονισμό εργασίας της εταιρείας «Jumbo» κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στο κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Λεωνίδας Στολτίδης αναφέρεται:

«Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας αναφέρεται σε “εργασιακή γαλέρα και ασυδοσία” που επικρατεί στην επιχείρηση “Jumbo” με βάση τις 26 σελίδες του εσωτερικού κανονισμού εργασίας που πρόσφατα επικυρώθηκε. Ο συγκεκριμένος κανονισμός “αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των άθλιων ατομικών συμβάσεων εργασίας που αναγκάζονται να αποδεχτούν χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στη συγκεκριμένη επιχείρηση” όπως αναφέρει το σωματείο.

"Sponsored links"

Ανάμεσα σε άλλα και σύμφωνα με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, “με τον συγκεκριμένο κανονισμό εργασίας η εταιρεία μπορεί να προσδιορίζει τη θέση εργασίας, να μετακινεί και να αποσπά οποιονδήποτε εργαζόμενο από το τμήμα ή το κατάστημα ή την εγκατάσταση στο οποίο εργάζεται, σε άλλο τμήμα ή κατάστημα ή εν γένει θέση της ίδιας ή σχετικής ειδικότητας στα όρια της ελληνικής επικράτειας! Δηλαδή αυτόν το μήνα Αθήνα, τον άλλο Θεσσαλονίκη.

Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου αναφέρει ότι ως χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και μόνο εκείνος κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί. Δηλαδή το ωράριο εργασίας θα γίνεται λάστιχο κατά το πώς βολεύει την εργοδοσία, μέσα σε αυτόν δεν χωράει το διάλειμμα, η προετοιμασία (αλλαγή ενδυμασίας κ.ά.). Με βάση το άρθρο 18, παρ. 1 ο χρόνος και η σειρά χορηγούμενης τμηματικά αδείας (καλοκαίρι και χειμώνα) καθορίζεται από την εταιρεία!

Με βάση το άρθρο 46 η εταιρεία μπορεί εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις να επιβάλει πρόστιμο «στον παραβάτη – εργαζόμενο» αφαιρώντας του μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού του”.

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό δείγμα από τα όσα προβλέπονται και δένουν τους εργαζόμενους χειροπόδαρα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Τι απαντάει η κυβέρνηση για αυτόν τον απαράδεκτο κανονισμό εργασίας;

Τι μέτρα θα πάρει για να προστατέψει τους εργαζόμενους;».

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live