ΚΚΕ: Σοβαρή υποστελέχωση των Διευθύνσεων Δασών στην Κρήτη

Κανένα σχόλιο

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου αναφορικά με την τη σοβαρή υποστελέχωση των Διευθύνσεων Δασών στην Κρήτη.

Όλη η ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

"Sponsored links"

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Για τη σοβαρή υποστελέχωση των Διευθύνσεων Δασών στην Κρήτη .

Σοβαρή είναι η υποστελέχωση στις Διευθύνσεις Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Κρήτη, όπως και οι ελλείψεις σε μέσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το έργο, την εντατικοποίηση που φτάνει στα όρια της εξουθένωσης και συνολικά τις συνθήκες δουλειάς των εργαζόμενων αυτών των υπηρεσιών. Μάλιστα, η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται δραματικά με την πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών και τις ασφυκτικές ημερομηνίες ολοκλήρωσης της διαδικασίας, οπότε τα διαχρονικά προβλήματα των ελλείψεων εμφανίζονται ακόμα πιο οξυμένα.

Ειδικότερα, για τη δασική υπηρεσία στο Ηράκλειο υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα, ώστε να μπορέσει η υπηρεσία, με μόλις 6 δασολόγους, να ανταπεξέλθει σε έναν τεράστιο όγκο αιτήσεων για αντιρρήσεις-ενστάσεις κλπ., οι οποίες στην ΠΕ Ηρακλείου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 10.000, με διορία κατάθεσής τους μέχρι τις 21 Μαΐου. Οι ανάγκες για τη στοιχειώδη κάλυψη των κενών, με πρόσληψη επιπλέον προσωπικού (6 Δασολόγοι, 3 Δασοπόνοι, 3 Διοικητικοί), είναι επιτακτικές.

Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και στις Διευθύνσεις Δασών ΠΕ Ρεθύμνου, Λασιθίου και Χανίων. Στο Λασίθι υπηρετούν μόλις 4 Δασολόγοι και 2 Δασοπόνοι και κανένας διοικητικός, ενώ απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 5 Δασολόγων, 2 Δασοπόνων και 2 Διοικητικών. Επιπλέον είναι επιτακτική η ανάγκη για την προμήθεια 5 αυτοκινήτων και ενός ταχύπλοου σκάφους για τις ανάγκες επιτήρησης των νησίδων (Χρυσή, Κουφονήσια κλπ). Στο Ρέθυμνο υπηρετούν 3 Δασολόγοι (με επιπλέον ανάγκη τουλάχιστον για 4) και 1 Δασοπόνος (απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον ενός ακόμη). Αναφορικά με τα οχήματα απαιτείται η προμήθεια 2 αυτοκινήτων. Ίδια είναι η κατάσταση και στα Χανιά, όπου υπηρετούν 8 Δασολόγοι (με ανάγκη τουλάχιστον για 4 ακόμη), 5 Δασοπόνοι (χρειάζονται τουλάχιστον 2 ακόμη), 5 Διοικητικοί (με έλλειψη τουλάχιστον 2 εργαζόμενων) και 29 Δασοφύλακες (με ανάγκη για τουλάχιστον 5 ακόμη) και 1 Αγρονόμος Τοπογράφος, που βέβαια δεν επαρκεί. Αναφορικά με τα οχήματα απαιτείται η προμήθεια 1 αυτοκινήτου (τύπου jeep) και 2 αυτοκινήτων 4χ4 (αγροτικά).

Η εικόνα αυτή των Διευθύνσεων Δασών στην Κρήτη συμβαδίζει με τη συνολική όλης της χώρας και είναι αποκαλυπτική της στρατηγικής διαχρονικά των κυβερνήσεων, της πολιτικής της ΕΕ στον τομέα των Δασών, που προωθεί την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης και την ιδιωτικοποίησή τους, αλλά και στο πλαίσιο της μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης και του “μισθολογικού κόστους”, με υποστελέχωση, ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αποτέλεσμα της διαχρονικής αποψίλωσης των δασικών υπηρεσιών από επιστημονικό προσωπικό, αλλά και όλων των άλλων ειδικοτήτων και κλάδων πανελλαδικά, είναι και η διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες για την ελαχιστοποίηση του κόστους και λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών, παρέδωσαν τους δασικούς χάρτες με πολλά σφάλματα και χωρίς καμιά οικονομική επίπτωση για αυτές, τα οποία είναι αναγκασμένες να διορθώσουν οι υποστελεχωμένες Δασικές υπηρεσίες. Ιδιαίτερη ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχει και η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης που καθαίρεσε και οδήγησε σε παραιτήσεις Δασολόγους, οξύνοντας ακόμη περισσότερο το πρόβλημα υποστελέχωσης, γιατί είχαν επιστημονική άποψη για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της περιοχής, αντίθετη με τις επιλογές της, η οποίες αν υλοποιηθούν, θα είναι σε βάρος της προστασίας τους.

Η κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίσει την κατάσταση (καθυστερήσεις, σφάλματα, αντιρρήσεις κ.λπ.,) με άμεσες προσλήψεις και επίλυση -με ευθύνη του κράτους – των προβλημάτων που αναδείχθηκαν και προκαλούν τη δίκαιη αγανάκτηση των μικροϊδιοκτητών γης, των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη, στους δασικούς υπάλληλους, οι οποίοι εφαρμόζουν τους νόμους που έχουν ψηφίσει τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό για να εξυπηρετηθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος, από το να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη συγκέντρωση γης στα χέρια λίγων καπιταλιστών και του κράτους και τη διευκόλυνση των επενδύσεων του κεφαλαίου είτε στην ιδιωτική είτε στην κρατική γη, αδιαφορώντας για το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει την άμεση ενίσχυση των Διευθύνσεων Δασών στην Κρήτη, με το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό και τα απαραίτητα μέσα και πόρους, για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και την αντιμετώπιση, με την ευθύνη του κράτους, όλων των προβλημάτων που προκύπτουν με τους δασικούς χάρτες, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα και χωρίς να χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική και η πολιτική γης, ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων;

"Sponsored links"

Οι βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live